fbpx
3.5 C
София

Infobip използва Viber в подкрепа на своята технология за многоканален маркетинг в България

Най-четени

Компанията за облачни глобални комуникации Infobip разширява голямата си база от клиенти за търговски кампании в България с помощта на Viber

Използвайки решението OMNI от Infobip, фирмите могат да изберат оптималните канали за комуникация за специфични типове послания, включително SMS, съобщения чрез множество приложения за чат, имейл, гласови съобщения и пуш съобщения вътре в приложенията. Всеки електронен или физически магазин може лесно да популяризира съобщенията си сред 900 милиона потребители и бъдещи клиенти в 193 държави в цял свят.

Един от водещите търговци на дребно в Югоизточна Европа, MyMall, използва Viber за директна комуникация с целевите си клиенти в България, като уведомява голямата си аудитория за предстоящи разпродажби, предложения, специални намаления на цените и сезонни кампании.

„MyMall винаги се стреми да достигне до клиентите по нови, персонализирани начини. Разпространяването на предупредително съобщение за разпродажба на артикул или за промоционален код по Viber директно до целевата аудитория чрез многоканален маркетинг е съвсем пряк начин с по-добро въздействие за предаване на нашето съобщение. Ние не само увеличихме осведомеността за нашата марка и ангажираността на клиентите, но и се сдобихме с нови лоялни клиенти“, казва Дацко Дацев, мениджър на ключови профили в MyMall.

Порталът Infobip предлага лесен за използване уеб интерфейс, който помага на бизнеса лесно да организира кампаниите си за осведомяване чрез съобщения. Порталът осигурява подробни отчети за кампаниите в реално време, включващи потвърждение за доставянето на съобщението, което дава възможност на фирмата да наблюдава ефективно хода на кампанията.

„Българският пазар за продажби на дребно се разширява, усъвършенства се и става по-зрял. Тъй като на пазара излизат все повече компании за електронна търговия, става още по-важно разграничаването от конкуренцията чрез ефективно осведомяване чрез съобщения. Решението OMNI от Infobip и преобладаващото присъствие на Viber в България дават възможност за изключително плодотворно интегриране на технологиите, което е в помощ на всички фирми тук“, казва Силвио Кутич, президент и главен изпълнителен директор на Infobip.

„Главното при Viber е да събира хората на основата на личните им връзки, общи страсти и интереси, като България е ключов пазар за нас“, каза Кристина Констандаче, вицепрезидент по глобални партньорства във Viber. „Използването на решението OMNI от Infobip създава условия за безпроблемна работа както на клиентите, така и на партньорите, и ние виждаме значителни резултати от нея особено в областта на електронната търговия.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини