fbpx
1.1 C
София

MasterCard насърчава електронната икономика в България

Най-четени

MasterCard си сътрудничи с ключови правителствени и неправителствени организации, за да бъде насърчена безкасовата икономика в България. За тази цел, MasterCard бе домакин на събитие „Дигитализиране на икономиката: електронните плащания като ключов инструмент за увеличаване на фискализацията и борба със сивия сектор„. Кръглата маса събра водещи български експерти в областта, представители на Българската народна банка, Национална агенция за приходите, Националния осигурителен институт и държавни служители, представители на ресорните министерства, за да обсъдят начините как електронните плащания подобряват икономиките на страните, както и да споделят положителния опит на MasterCard от съвместната работа на компанията с правителсвата по света за борба със сивата икономика. Модератор на събитието беше Бойко Василев.

 

Представителите на MasterCard Артур Туремка, генерален мениджър за Балканския регион, и Емануел Петит, генерален мениджър, който отговаря за правителствения и публичния сектор в компанията, презентираха по темата за силната връзка между плащанията в брой и високото ниво на сивата икономика и корупцията, както и начините, по които трансформирането на държавите в общества с незкасови плащания, подобрява икономиките.

„Правителствата по света спдоелят общи цели – ефективност, намаляване на измамите, развитие на местния бизнес, гражданско участие и финансово включване. Прекомерната употреба на кешово разплащане действа като бариера за постигане на тези цели. Решението е електронните плащания. Те заменят парите в брой, защото са прозрачни и лесно проследими, като минимизират риска от измами, които често се свързват с плащанията в брой“, заяви Артур Туремка.

Според данни на Световната банка разплащанията в брой представляват 85% от всички сделки на дребно в глобален мащаб. Туремка обясни, че широко разпространеният начин на плащане в брой се дължи предимно на погрешно схващане, че този метод на плащане гарантира по-ниски разходи, докато същевременно той създава разходи за потребителите, търговците на дребно, банките и правителствата.

Въпреки че в момента България е сред страните с най-високото ниво на сивата икономика в Европа – с над 30% от БВП, Туремка приветсва множеството инициативи на българското правителство да ускори прилагането на структурните реформи и внедряването на електронното правителство.

Еманюел Петит закри презентацията като демонстрира огромения опит на MasterCard в работата с правителствата по целия свят като Италия, Нигерия, Русия, Южна Африка и Великобритания, където въвеждането на безопасни и икономически ефективни решения за плащания, и внедряването на безкасовите плащания допринесе за намаляване на разходите и измамите, за повишаване на ефективността и икономиите, както и за подобряване на общото състояние на икономиките в тези страни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини