Netflix прави филм по биографията на Фил Найт „Изкуството на победата”

0
200
Стрийминг гигантът Netflix откупи правата за създаването на биографичен филм бестселъра на създателя на Nike Фил Найт „Изкуството на победата”, издаван у нас от Locus

Самият Найт ще бъде продуцент на филма заедно с носителя на пет номинации за „Оскар” Франк Маршал. Сценарият ще бъде поверен на тандема носител на „Златен глобус” и „Еми“ Скот Алекзандър и Лари Карашевски.

„Изкуството на победата” бе публикувана в САЩ през април 2016 г., а много скоро след това и в България. Вече повече от две години книгата не слиза от списъка с бестселъри на New York Times. Тя проследява личната история на Фил Найт – току що завършил бизнес училище, той заема 50 долара от баща си, за да основе спортна марка, която впоследствие се превръща в една от най-успешните в бранша. Найт започва с продажба на обувки от багажника на своята кола през 1963 г. и годишна печалба от $8000. След време годишната печалба на компанията му достига сума над $36 млрд.

Автобиографията описва хронологията на спадове и възходи на компанията, като един от акцентите е поставен върху взаимоотношенията на Найт с бившия треньор по лека атлетика и съосновател на Nike Бил Бауърман.

„Очаквам с нетърпение да работя с моя приятел, великия Франк Маршал, в пренасянето на личната ми история и тази на Nike на екрана. Благодарен съм за приема на книгата от публиката и мисля,че можем да разкажем за пътешествието ми и историята на Nike на още по-голям кръг от хора, сътрудничейки с Netflix”, казва Фил Найт в специално изявление за медиите.

Световноизвестният продуцент Франк Маршал среща легендата Найт по време на снимките на филма от 1985 г. „Завръщане в бъдещето“. Популярен е най-вече с екшън и приключенските си филми („Джурасик свят: Рухналото кралство“), е създател и на известни драми като „Пурпурен цвят“ и „Воля за победа“. Той споделя, че има желание да създаде филм по книгата още от самото ѝ публикуване, и допълва:

„От времето на общата ни работа по „Завръщане в бъдещето“, а и защото самият аз съм бегач, съм запленен от историята на Фил и създаването на компанията. Това е невероятен разказ за пътя на успеха такъв, какъвто е в действителност, със своите грешки, трудности, жертви и дори късмет. За това как една компания може да расте с правилните хора, отдаденост, вяра в силата на спорта и за една споделена мисия да създадеш марка, която ще промени всичко“.

Дуото сценаристи Алекзандър и Карашевски е добре познато на зрителите от работата си по биографичните филми „Ед Ууд“ с Джони Деп и „Народът срещу Лари Флинт“ с Уди Харелсън, както и скорошната им продукция Dolemite Is My Name. Той разказва историята на комика Руди Рей Мур, в чиято роля се превъплъщава Еди Мърфи, и също се излъчва от Netflix.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари