Интернет продължава да е все така опасно място, в което трябва да бъде проявявана бдителност и внимание. Огромният брой заплахи, с които се сблъскват често потребителите не са причинени от самата технология, а са подпомогнати от човешкия фактор и честото пренебрегване на базисни правила за сигурност. Според доклад, цитиран от ZDNet, цели 81% от пробивите и инцидентите днес могат да се проследят до използването на слаби пароли.

Всяка година слушаме как паролите си отиват и всяка година това прост не се случва. А използването на лесни за отгатване пароли и повтарянето им в множество регистрации представлява заплаха не само за собственикът на тези регистрации, но понякога това може да доведе до значими щети за големи предприятия и компании. На помощ идват FIDO Alliance, организация, имаща за цел да ни освободи от бремето на паролите чрез защитени и по-бързи вписвания в услугите и сайтовете, които ползваме с помощта на сравнително новия стандарт WebAuthn. Алиансът е подкрепен от почти всички големи технологични компании без една: Apple. До тази седмица, когато от компанията обявиха, че ще се присъединят към FIDO.

„Apple все още изостава от другите компании“, споделя в интервю за ZDNet Ролф Линдеман, съ-председател на Security Requirements Working Group към FIDO. „Понастоящем е осигурена пълна поддръжка за FIDO в три големи платформи: в Google Android и в Chrome, в Microsoft Windows и в Edge и в Mozilla Firefox“. Медията привежда това, че макар и устройствата на Apple да съществува поддръжка на стандарта, то тя е осъществена от външна страна, а не от самата компания. С включването на Apple в организацията обаче, нещата се променят към добро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари