fbpx
6.4 C
София

Ревю на безжичните рутери Tenda AC9 и N300 VoIP GPON

Най-четени

Наскоро в офиса ни за тест попаднаха два нови продукта на марка, от която честно казано до момента нямахме много впечатления. След кратко проучване обаче се оказа, че специализираните в мрежовото оборудване Tenda предлагат не малко качествени решения на изгодни цени, а вече се предлагат официално и на българския пазар посредством МОСТ Компютърс  – това беше достатъчно да разгледаме два от най-популярните им модели в момента, за да придобием впечатления от първа ръка.

Преди да започнем с всичко обаче, първо се поинтересувахме малко повече за компанията, за която честно казано до сега не знаехме много. Оказа се, че тя е създадена през 1999-а в Шенджен, Китай и се специализира в доставките на мрежово оборудване. Сред нещата, които открихме като мисия и визия на Tenda, чиито служители вече са над 1000, са желанието за доставяне на лесен за използване и инсталиране хардуер, иновации и въобще продукти, които правят живота на хората по-интуитивен и модерен. Дали е така? Предстои да разберем.

Пред нас в офиса са два модела Tenda AC9 и HG305-G – N300 VoIP GPON, първият представляващ един от топ продуктите на компанията в момента,а вторият устройство, което със сигурност може да ви свърши много работа, макар и не толкова привличащо вниманието. Но всичко по реда си.

Какво представлява Tenda AC9  накратко

Този рутер на компанията, работещ в AC1200 стандарта, има възможности за работа при скорост от 300Mbps при на 2,4 GHz, както и 867 Mbps с 5 GHz, като освен безжична свързаност рутерът предлага още 4 Ethernet порта. Tenda AC9  работи с един от най-популярните Broadcom чипсети в този клас устройства – на 900 MHz  със 128 MB DDR3 памет. Като тук може би е важно да споменем, че именно Broadcom е един от ключовите партньори на компанията, нещо с което те се представят официално на пазара.

Кутия

Първият момент, правещ впечатление, при покупка на всичко ново, е кутията. А тя определено привлича внимание, дори от далеч. По голямата част от информацията за продукта можете да прочетете още от нея, но все пак се надявам, че ще прочетете и ревюто ни до края, за да споделим впечатленията си от работата му с вас.

Както можете да видите и от снимките, освен красиви картинки, върху кутията има не малко подробности, показващи възможностите на устройството, скоростите до които то достига, както и загатването, че рутерът има и специално приложение за смартфон, с което може да се управлява, но за това дума ще стане малко по-късно.

Кутията отвън е доста шарена и с много неща, които могат и да объркат някой, но вътре всичко е ясно и не може да бъде сбъркано нищо. Освен самият рутер, потребителите имат на разположение, адаптер, кабел, стойка и мъничка книжка с инструкции. Антените са монтирани върху устройството и общо взето от момента, в който го извадите от кутията до пускането му може да мине по-малко от минута.

Външен вид

Самото устройство е доста красиво, до колкото можем да кажем това за рутер. Черният и изчистен дизайн според нас би паснал идеално на всеки дом или малък офис, а докато разглеждаме продукта виждаме и предварително обявените портове, както и това, че на лицевата страна има не малко LED индикатори, които в последствие ще ни помогнат бързо да разбираме кое как се случва, работи и т.н.

В задната част на модела можем да видим стандартните неща, въпросните 4 Ethernet порта, които вече споменахме, USB 2.0 порт,  мястото за захранване, както и копчетата за WPS, отделно копче за пускане и спиране на Wi-Fi-я, както и Reset.

Настройка и инсталиране

Софтуерът, с който управлявате рутера е улеснен максимално и дори да нямате много познания ще го направите бързо и без грешка, сигурни сме. За около минутка се настройват параметрите на мрежата, пароли, потребителски имена, видимост и т.н. като преминавайки бързо през автоматичния процес можете да пропуснете много от нещата, които са оставени за „по-адванс” потребителите, но добрата новина е, че всичко може да заработи добре и без да му отделяте много време.

Ако все пак ви се занимава малко повече – интерфейсът е удобен и ясен и лесно можете да достигнете до всички допълнителни функции, които рутерът предлага.

Мобилно приложение

Много приятно впечатление ми направи възможността да си свалиш приложението на Tenda от Google Play за Android или App Store за iOS и чрез него да управляваш своя рутер. Първоначалната инсталация отново е доста бърза  и става със сканиране на QR код, след което на екрана на телефона си получавате информация в реално време за състоянието на рутера си, независимо къде се намирате.

Става въпрос за контрол на достъпа, настройки, които по принцип бихте могли да правите и от компютъра си, но ако се замислите е изключително полезно когато поемете контрола над своя домашен рутер от разстояние, при това от нещо толкова удобно като вашия смартфон.

Доста лесно по този начин можете да контролирате дали децата вкъщи наистина си учат уроците, или са в интернет – можете да контролирате достъпа им или да го разрешавате в определено време. Приложенията тук със сигурност са още много, това е само един от примерите.

Тестове

Всички опити, които проведохме при ползването на AC9 на Tenda, показаха, че той се справя отлично сред останалите устройства от този клас като предоставя добри скорости при ежедневна работа, но и при играене на игри, или стриймване на 4K видео – едно от най-тежките предизвикателства.

Въпреки че не се нарежда на топ позициите когато го сравняваме с модели от по-висок ценови клас, AC9 застава неизменно до конкурентите си, дори от по-високите класове, което в крайна сметка е доста по-изгодно, защото получаваш почти същото, но за по-малко пари.

Второто нещо, на което обърнахме внимание, разполагайки устройството на различни места в дома и офиса е, че то има доста добро покритие. Не срещнахме никакви проблеми или забавяне на връзката. Двете големи антени, с които моделът разполага, са прикрепени здраво към устройството и не могат да се откачат, но се въртят добре в почти всички посоки и по този начин можете да гарантирате добро покритие на всички помещения.

Друго нещо, което пробвахме, е възможността да свържем максимум устройства към рутера с помощта на допълнителен софтуер, като чак след 64 връзки започнаха да се срещат проблеми със скоростта, което показва че бихте могли да използвате AC9 не само за домашни цели, но дори и в офис, където работата в това отношение е малко по-натоварена.

При теста за пренос да данни, за който използвахме SanDisk Extreme Pro 128GB и NAS Tester 1.7 със 100M и 1000M размер на файловете, резултатите също бяха задоволителни със скорост на четене от 27 MB/s for the 100M и 29 MB/s при 1000M, както и скорост на записване от 33 MB/s и при двата случая

В крайна сметка можем да споделим, че AC9 рутера на новата за нас марка Tenda е повече от добро бюджетно решение като за цена от около 120лв. получавате доста качествено решение. Впечатляващо е как устройство от този клас се доближава като възможности до модели, които да доста по-скъпи на пазара. Това от една страна – от друга е външният вид, който несъмнено е доста стилен и би станал част от интериора на всеки луксозен офис или дом.

След като приключихме с ползването на рутера и разглеждайки портофлиото от продукти на Tenda, което се предлага в България, попаднхме и на друго интересно устройство – GPON рутерът от N300 серия на компанията HG305-G.

Компактното устройство, което на практика може да задвижи цялата ви домашна мрежа, пристига в малко по-обикновена кутия, но за сметка на това ни изненада с бял цвят и доста приятен за окото дизайн.

Рутерът лесно може да се разположи навсякъде из нашата къща и дори да го сложите на видно място, няма нужда да се притеснявате от това, че няма да изглежда добре. Той може да се постави на маса, но и да се закачи лесно на стена, тъй като дизайнът го позволява. В предната му част са стандартните LED индикатори, от които можем да научим бързо кое и как работи, а на задната страна можем да видим и портовете, с които той разполага. Освен копчето за включване, захранването, четирите LAN порта и PON, тук можем да видим и два изхода за телефони, които можем да използваме чрез допълнителна настройка в софтуера на модела.

Факт е обаче че пред нас отново имаме устройство, което макар и сред едни от най-евтините на пазара, изглежда доста добре. С него имате възможност да изградите цялостна мрежа вкъщи, включвайки две телефонни линии, компютри и телевизори през LAN кабелите, SET-Top Box за телевизионна услуга и изобщо всичко за което можете да се сетите. В нашия случай използвахме устройството само като безжичен рутер, предлагащ 300 Mbps, но така то също свърши отлична работа.

В сравнение с другото устройство, ползващо оптична мрежа Tenda HG305-G се държа не по-малко добре и не усетихме разлика, макар и инсталираното при нас по-рано да е около два пъти по-скъпо. Настройката на модела става бързо и отново за минути, подобно и на AC9, на който спряхме вниманието си в тази статия, става за минута.

Тестовете ни тук също показаха, че моделът работи изкючително коректно и на практика в ежедневното му ползване почти не се усеща разлика спрямо по-скъпия модел. Е да, ако стигнем до по-голямо натоварване може би имало някаква разлика, но за сметка на това тук имаме възможност и за VOIP, което прави моделът подходящ за още по-широк кръг потребители.

В крайна сметка можем смело да заключим, че и двата продукта на Tenda оставиха задоволство у нас. Срещу цена, доста по-ниска от тази на близките им конкуренти, получаваме доста повече добавена стойност, която се изразява най-вече в качеството, но и в дизайна на устройствата. Те са съвсем адекватни на изискванията на пазара в момента и със сигурност ще се харесат на всеки търсещ добро съотношение между цената и качество – тук като че ли е постигнат максимума.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини