Когато Acer представи очилата Windows Mixed Reality се появи малко светлина в детайлите. Компанията не каза колко ще струват, с какво ще се отличават от конкурентите си и кога ще дебютират на пазара. Малко по-късно Acer откри завесата на тайната по време на своята годишна пресконференция в Ню Йорк. Това се случи обаче без да разкрива цялата информация за очилата Windows Mixed Reality. Тя само предложи цифрови тенденции и възможността за тяхното изпробване. Ето, че вече имаме възможността да ги изпробваме и опишем в детайли в настоящото ни ревю.

Дизайн

Вместо скромните и откровено скучни нюанси на черно, бяло и сиво, в които е оформена голяма част от съвременната периферия, почти целият преден панел на устройството е покрито с ярко син гланц. През цялото това великолепие преминава черна ивица, между която са вмъкнати логото на Acer и Windows Mixed Reality — върху нея са монтирани две проследяващи камери. В горния и долния панел около очилата са разположени вентилационните решетки, които осигуряват комфорт при продължително използване на устройството.

Самият шлем и свързващата лента за главата имат шарнирна връзка. Тя позволява вдигането нагоре на предния панел на устройството в моментите, когато искате да се огледате в реалния физически свят.

Регулируемата лента за главата с подплата е направена от черна матова пластмаса, с изключение на синьото колелце в центъра. Във вътрешността на шлема се намира прикрепената към лупите свалящата се гумена маска.

За максимален комфорт при употреба на шлема, от Acer са използвали само два кабела: комбинирания аудио-кабел и 4-метров кабел с входове USB 3.0 и HDMI 1.4/2.0. Те са фиксирани от дясната страна на шлема с помощта на тънък черен пластмасов пръстен.

При размери 185,4 x 35,6-119,4 х 25,4 мм и тегло 171 гр (с батериите), Acer Windows Mixed Reality е много по-малък и лек от Oculus Rift (215,9 x 170,2 х 101,6-127 мм и 476 г) или HTC Vive (188 х 127 х 88,9-127 мм и 561 г.).

Комфорт при употреба

В редакцията забелязахме, че шлемът на Acer може максимално удобно да се ползва и от хора с дълга коса: тъй като устройството няма горна лента и е достатъчно само да прекарате косата през широкия отвор. В случая с Rift или Vive трябва да измисляте различни сложни начини в зависимост от прическата.

Тъй като Acer AH101 е много лек, той може безболезнено да се носи в продължение на час и повече. Регулируемата лента за главата има дебела мека плюшен подплата, която сякаш обгръща главата Ви в обятията си. Това уплътнение има защита от изпотяване, което е доста полезно, тъй като след продължителна употреба, предната част на каската леко се загрява. Както и PlayStation VR, така и Acer AH101 отзад има голям въртящ се регулатор за главата. Ако го завъртите надясно, след това каската по-здраво ще се притисне към главата, а ако се завърти наляво, тя ще се разхлаби.

Но най-вече в Acer AH101 ни хареса маската, наклонена нагоре. Първоначално това изглежда маловажно — до тогава, докато не Ви потрябва да намерите нещо в реалния свят, без да махате цялата тази конструкция от главата си. Благодарение на големия шарнир, предната част на AH101 надеждно се фиксира в най-горна позиция.

Технически характеристики

Шлемът Acer AH101 е оборудван с LCD-панел с размери 73,66 x 50,8 мм, който осигурява резолюция от 1440 х 1140 точки за всяко око и зрителен ъгъл от 100 градуса. Във Vive и Rift са използвани OLED-матрици (86,36 х 50,8 мм) с резолюция 2160 х 1200 пиксела, предоставящи разделителна способност от 1080 х 1200 за всяко око и по-широк зрителен ъгъл от 110 градуса. В каската PlayStation VR има 5,7-инчов (144,78 мм) RGB OLED екран с резолюция 1080 х 960 пиксела и зрителен ъгъл от 100 градуса.

Що се отнася до честотата на обновяване (броя кадри в секунда), то AH101 може да работи на честота 90 Hz при свързване към система с дискретна графична карта чрез порта HDMI 2.0. Честотата на опресняване пада до 60 Hz при работа с интегрирана графика и порт HDMI 1.4. В много случаи, 60 Hz гарантират напълно приемливо впечатление от виртуалната реалност, но не е толкова плавна картината, като при 90 Hz. Rift и Vive работят само на честота 90 Hz, а PlayStation VR поддържа честотата от 90 Hz за игри с виртуална реалност и 120 Hz за съдържание, без VR елементи, като например при филмите.

За разлика от повечето конкуренти, за да създаде виртуална магия, Acer AH101 не се нуждае от множество сензори. Те са заменени от две камери, рибешко око“ на предния панел, които служат за външен тракинг и позволяват правенето на виртуални разходки без външни сензори. Както и в Rift, Vive и други подобни системи, AH101 има вграден жироскоп, акселерометър и магнитометър, осигуряващи тракинг позициониране с шест степени на свобода. Това означава, че системата точно ще проследява движенията на главата — поне на теория.

Настройка

Основната част от настройката на Acer AH101 се извършва автоматично в режим plug-and-play. След свързване на каската към игровия ноутбук Acer Predator Triton 700 чрез HDMI и USB 3.0, получихме известие, гласиащо, че за използването на това устройство се нуждаем от ъпгрейд на системата до Windows Fall Creators Update. След обновяването започна всъщност процеса по инсталирането, който продължи 5-7 минути и се изразяваше в постъпков избор на настройки. Преди инсталиране, стартирайте проверка на характеристиките на вашия компютър, за да сте сигурни в неговата съвместимост.

След това идва времето за настройка на контролерите. След тяхното включване, трябва да отстраните капака на отделението за батерията, за да стигнете до бутона за сдвояване. Малко неудобно, но ако не искате контролерите случайно да се изключат по време на игра, то това е съвсем правилното решение.

След сдвояването трябва да направите избор как ще играете: в седнало или изправено положение. От Вас се иска да вземете каската и да натиснете бутона Сenter в настройките. След това трябва да натиснете бутона Trace, за да може устройството да проследи границите на игровата област. Вече всичко е готово и можете да се потопите в една виртуална реалност по версия на Microsoft. А тя не е толкова зле.

Съвместимост

За да се постигнат най-добри резултати (т.е. работа с честота на обновяване 90 Hz), ноутбукът Ви или настолния компютър трябва да отговаря на някои минимални изисквания. Имате нужда от: последната актуализация Windows 10 Fall Creators Update, не по-малко от 16 GВ оперативна памет, дискретна графична карта не по-лоша от Nvidia GTX Geforce 965M или AMD Radeon RX 460, порт HDMI 2.0 или DisplayPort 1.2, както и порт USB 3.0.

Настолният компютър трябва да притежава поне процесор Intel Core i5 от шесто поколение, а ноутбука – Intel Core i5 от седмо поколение с технологията Hyper-Threading. AH101 ще работи и на системите с интегрирана графика и порт HDMI 1.4, като Asus VivoBook Flip 14, но с намалена честота на обновяване до 60 Hz.

Контролери

Шлемът Acer AH101 е окомплектован с два контролера, наподобяващи нещо като преносими диско-топки. Особеностите на конструкцията и масивният пръстен в горната част на всеки от контролерите, Ви карат да си спомните за къде по-леките и изящни контролери Oculus Touch. Тук обаче не може да става дума за елегантност. Пръстените са осеяни с бели светодиоди, които са предназначени да помогнат на вградените в каската камери за проследяване на движението на ръцете.

Тази част на контролера, която държите в ръка, е доста удобна. Размерите на устройството са подбрани, така че да може без проблеми да щракате върху бутоните. На горната част на ръкохватката на контролера се намира тъчпад, върху който може да се кликва. Той се използва в множество програми, в зависимост от пуснатите игри или приложения. Там се намира и аналоговия стик и бутон Menu. Бутонът Windows се намира върху ръкохватката под бутона Menu — той е предназначен за излизане в „базовия свят“. В зависимост от това, какъв контролер държите в ръцете си, тригерът Grab попада точно под палеца, а спусъка — точно под показалеца.

По време на тестовете, при нас не възникнаха никакви проблеми с телепортирането на желаното място с помощта на един от тъчпадите или със спусъка Superhot VR или Ghostbusters. Когато възникне необходимост от вдигане на пистолета чувствате, че все едно наистина сте взели истински предмет.

Интерфейс

Всеки шлем за виртуална реалност има така наречения „базов“ или „домашен“ свят и AH101 не е изключение. Когато сложите каската по стандарта Microsoft MR, попадате в „базовия свят“ Cliff House — доста абстрактна структура с бели стени, обзаведена с мебели, които можете при желание да премахнете. Да видите националния парк Маунт-Рейниър доста рязко наложен върху ярко-синьото небе, тъмно-синия океан и пронизително бели стени.

На определени стени има виртуални прозорци на някои приложения от Microsoft, като Edge, Store, Hologram и Skype. С помощта на контролерите можете да променяте размерите на прозорците, или да ги премествате на други места, просто с кликване. С натискане на бутона Windows на някой от контролерите, излиза Start Menu, наподобяващо плочките на компютър, работещ под Windows.

Приятно ни изненада и фактът, че виртуалната клавиатура на Microsoft, малко неудобната в други случаи, се оказа толкова полезна във VR, особено за въвеждане на парола при двуфакторна автентификация. Тя няма да замени физическата клавиатура, тъй като трябва да посочите всяка буква и да кликнете върху нея, но е доста подходяща за писане на кратки бележки или писма.

Наистина ли това е смесена реалност?

От Microsoft наричат Acer AH101 и останалите очакващи своя час шлемове, базирани на тази платформа, MR-устройства за смесена реалност. Но те наистина ли са такива? Накратко – не.

Въпреки, че Acer AH101 има два предни сензора, те са предназначени за проследяване на положението на главата и контролерите, а не за налагане на цифрови неща в реалния свят. В действителност, тези каски — това са просто още едно стъпало по пътя към създаване на неограничена виртуална реалност на базата на компютър.

Що се отнася до всички тези устройства, то MR — това е само маркетингов трик. Ако мечтаете за истинска смесена реалност, то ще трябва да почакате, докато на пазара не се появят потребителски версии на HoloLens или Meta 2.

Игри и приложения

Като начинаещ играч на VR пазара, Microsoft е в изключително неравностойно положение поради ограничения обем от съдържание. Към този момент, в Windows Store има 49 съвместими игри и приложения, много от които (включително и Аrizona Sunshine, Superhot VR и Dreadhalls) вече са налични в магазините на Oculus и Steam.

За да компенсира недостатъчния обем съдържание, Windows Store предлага няколко приложения за създаване на 360-градусово видео, като JauntVR, vTime и LittleStar. Можете също да изтеглите и приложението Hulu, ако изведнъж Ви се прииска да изгледате сериала „Бегълци“ във виртуалното кино.

Към момента в магазина Oculus може да намерите над 2000 съвместими приложения и игри, а за Vive и PlayStation VR са достъпни съответно повече от 300 и 100 имена. От Microsoft се надяват да се справят с дефицита на съдържание, чрез свързване към Steam Store.

Обобщение

Acer AH101 и всички очаквани шлемове, базирани на платформата на Microsoft се наричат устройства за смесена реалност, които те всъщност не са. Въпреки наличието на двойки сензори, които биха могли да бъдат използвани за наслагване на цифровите изображения във физическия свят, в текущата версия на реалността на Microsoft няма нищо смесено. Вместо MR, купувачите получават каска, осигуряваща добър ефект на виртуална реалност и няколко допълнителни функции от Microsoft за да се повиши продуктивността.

Компанията Acer иска за Acer AH101 $399 (в САЩ) — толкова, колкото струва Oculus Rift, но значително по-малко, отколкото HTC Vive ($599). Комплектът PlayStation VR с два контролера за движение и камера струва $499 (каската отделно се продава за $299). В случая с Acer AH101, Вие получавате значително по-лек и лесен за поставяне шлем, отколкото при конкурентите. Като бонус идва и възможността за използване на шлема с не най-мощните системи.

За съжаление, по отношение на качеството на изображението и тракинга, Acer AH101 отстъпва на Rift и Vive, в които са реализирани по-добри технологии. Вие също така сте ограничени от изключително скромния набор от достъпни приложения. Това означава, че, с изключение на лесното свързване и съвместимостта с вградена графика, вие всъщност плащате за бюджетен продукт. Разбира се, това е страхотно, че можете да го използвате с ноутбук за $300. Все пак ще се насладите на виртуална, допълнена и смесена реалност на най-високото възможно ниво за качество.

Като цяло, Acer AH101 — това е добър избор за собствениците на евтини ноутбуци, които нямат място за ползване на Vive или Rift. Достатъчно е и за тези, които искат да купят портативна VR-система, която е лесна за настройка. На всички останали препоръчваме да се обърнат към системите от по-висок клас.

Положителни черти:

  • Лека конструкция и ярък цвят на корпуса;
  • Съвместимост с множество системи;
  • Не са необходими външни сензори.

Отрицателни черти:

  • Ограничен избор на игри и приложения;
  • Значителни различия в качеството на изображението в зависимост от капацитета на системата;
  • Струва точно толкова, колкото и Oculus Rift.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари