fbpx
14.4 C
София

Ревю на LG OLED55CX – премиум функциите и възможностите стават по-достъпни

Най-четени

Тази година, малко след извънредното положение, LG представи новите си телевизори за 2020 година, водени от 14 нови OLED модела, включително вдъхновената от изкуството GX Gallery серия, истински 8K ZX модели и 4K Ultra HD телевизори. Те разполагат с много отличителни черти, като една от най-важните са новите и подобрени процесори, AI функциите, които помагат много за добрата обработка на картината.

Един от най-интересните модели от цялата серия е и първият на който спираме малко по-подробно вниманието си – LG OLED55CX. Екранът на CX в 55-инчовия вариант, който имахме възможност да видим за  достатъчно дълго време предлага много високо качество, на разположение са 40W говорители, а голямата промяна идва от новия α9 Gen3 AI процесор.

Кашон

Този път нямахме възможност сами да разопаковаме телевизора а отидохме на гости в софийския офис на LG където той ни беше демонстриран. Само можем да предполагаме обаче, че за качествената инсталация и изваждането от кашона са необходими поне двама души, тъй като 55-инчовата версия, която тествахме е тежка около 23 кг.

Външен вид

Външният вид на телевизора несъмнено е едно от нещата, което моментално се набива на очи със своя стил и елегантност. Интересна подробност е, обликът не е променен коренно, спрямо предходния модел C9, а само е стилизиран до степен да е станал още по-съвършен. Той е с още по-премиум излъчване и може да пасне перфектно на всеки интериор.

Телевизорът от една страна изглежда пределно минималистично, но от друга, всичко което може да се побере на екрана може да го направи много шарен, забавен и добър домакин на всяко домашно кино или парти.

На мен лично любим ми е начинът, по който телевизорът се разполага с оригиналната си стойка. Както можете да видите и от снимките, моделът изглежда така, все едно левитира. Благодарение на стойката обаче можете да скриете всички кабели,  така че отзад да няма безпорядък.

Погледнем ли отзад, лесно можем да заключим, че дизайнът е оставен настрана що се отнася това да хваща окото, но пък е максимално функционален. Заедно със стойката нещата се подреждат доста добре, а тук виждаме и всички портове, които има модела – повече от достатъчно.

На разположение имаме оптичен изход, Ethernt порт, 2 USB и HDMI 2.1 портове. Отделно на разположение има други HDMI 2.1 входове, като и четирите поддържат 4K при 120 HZ съдържание.

Home Dashboard

Телевизорът вече не е това, което беше. Той се превръща в доста по-различна част от дома, от  екрана, на който гледаме новините вечер. От LG очевидно осъзнават това добре и една плавна промяна от външния вид към софтуера е основният екран, наречен Home Dashboard. На него виждаме комбинация от много неща, до които има достъп телевизора.

Той е част от IoT мрежата на всеки дом и от екрана на телевизора вече можете да следите дори пералнята. Отделно, както можете да видите на снимката, на едно място можете да видите съдържанието, външните устройства, прогнозата за времето дори и т.н. Като продължение на тази функция отново можем да отличим и опцията телевизорът да изглежда като картина – изключително красиво и сега направено по още по-добър начин.

Голямата промяна

Освен еволюцията във външния вид на модела, най-голямата промяна, от която произтичат всички нови неща през 2020 година се състои в новия процесор от трето поколение α9 AI 4K. Благодарение на алгоритмите за дълбоко обучение въпросният процесор анализира екранното съдържание, за да го предостави по най-завладяващия начин.

Всички настройки са автоматични, усъвършенствани за върхово изображение и звук, така че всяко гледане на телевизия да бъде вълнуващо. Благодарение на α9 AI в модела се появяват редица неща, които качествено променят преживяването.

Ето някои от тях:

Картина

Ai Picture Pro

алгоритъмът премахва всички артефакти, дори когато сигналът към телевизора не е достатъчно качествен. Той е разработен на база много гаднн с над един милион изуални даннови точки алгоритъм за дълбоко обучение разпознава качеството на съдържанието. Чрез този алгоритъм се премахва шума. Оптимизира се контраста и насищането, а картината е с голяма рязкост и високо качество.

Face Enhancing & Text Upscaling

Телевизорът има отдела система, която работи с лица при всякакъв вид съсържаение, както и с обработка на текст. Технологията прави лицата по-реалистични и повишава рязкостта и яснотата при четене на екранния текст. Във всичко това се убедихме лесно с очите си, а можете да го направите и вие, ако видите някъде телевизора на живо в магазините, в които се предлага. На практика това може да се забележи много лесно във всички новинарски канали. С новия телевизор на LG бързо вървящите надписи се четат много по-лесно, а лицата на водещите са съвсем реалистични, без да се размазват. Разбира се, технологията се използва при всякакъв вид съдържание и подобренията, които тя прави изобщо не свършват тук.

Brightness Control – променя настройките на телевизора според осветеността на помещението.

Моделите имат сензор за светлина, който е максимално прецизен и калибрира телевизора. При положение че част от помещението е по-светла, телевизорът сам настройва картината, така че да изглежда оптимално за всяка част от стаята. Сензорът за светлина измерва околната светлина и след това процесорът настройва фино съпоставянето на тоновете, за да се получи оптимална яркост на екрана. Качеството на HDR съдържанието се повишава чрез регулиране на яркостта, което преобразува тъмните сцени и им придава невероятен контраст, детайлност и дълбочина на цветовете.

Автоматичен избор на жанр –  Тази функция спестява много на потребителя. В зависимост от съдържанието телевизорът сам променя настройките, така че да са най-адекватни – за спортни събития, новини и т.н. Това позволява изкуствения интелект да направи така, че картината да се вижда наистина по най-добрия възможност начин. Тук се повлиява не само картината, но и звука.

Звук

Тук на разположение имаме отново система с изкуствен интелект, която се нарича.  AI Sound Pro. Чрез обучаване от повече от 17 милиона звукови даннови точки процесорът идентифицира гласове, ефекти и честоти, така че може да оптимизира звука в съответствие с аудио жанра.

Пространствен звук – в движение двуканалния звук се променя в пространствен, така че да звучи много по-достоверно. AI алгоритъмът извършва повишаващо смесване на двуканален звук, за да имитира убедително 5.1 съраунд звук, като повишава качеството, за да осигури по-добри впечатления при слушане

Потребителите разполага и с адаптивен контрол на звука. Каквото и да гледате — драма, спорт, филми, новини или музика — процесорът го разпознава и оптимизира звука за този конкретен тип съдържание. Гласовете на новинарите ще бъдат по-ясни, а звуковите ефекти във филмите – по-реалистични.

AI акустична настройка

Големината на помещението, положението на телевизора и мястото, където седите, се детектират чрез магическото дистанционно управление. След това процесорът фино настройва и балансира звука, за да съответства на вашето пространство.

От менюто за настройки може да добавяш любими, които да са на бързи бутони и да имаш по-бърз достъп до тях. Това е ново в софтуерно отношение и е отговор на желанието на потребителите да ползват по-висок клас телевизори с повече функции и възможности, които обаче да са лесно достъпни.

В менюто също има промени – то изглежда по-изчистено и включва т. нар „подсказки“ за да не се налага на потребителя да се рови много из менютата, а да стигне по-бързо до препоръката.

Гледане на филми

Специално внимание в телевизора е обърнато към гледането на филми и той има множество технологии, които правят това преживяване още по-приятно.  Dolby Vision IQ & Atmos, които телевизорът поддържа позволява на зрителите на гледат филмите така, както са замислени от този, който ги създава.  Dolby Vision IQ регулира интелигентно яркостта, цвета и контраста според съдържанието, жанра и условията на осветеност. Dolby Atmos предлага завладяващо аудиопреживяване за максимална наслада от всяко съдържание.

Тук сериозно присъствие има FILMMAKER MODE

В него отново сериозна намеса има процесора на телевизора.  Процесорът регулира автоматично картината, като изключва омекотяването на движението, за да се получи картина с ефект на пълно движение. Гледайте филми при запазени творчески идеи и кинематографично изживяване. Насладете се на цялото си съдържание при спазване на кинематографичните стандарти и почувствайте пълния художествен замисъл на всеки филм.

Телевизорът отново е умен

LG продължава да държи на своята WebOS и телевизорът отново е с нея. Широка е темата за предимствата и недостатъците на това решение, но е факт че системата, правена за този телевизор и модифицирана от създателите ѝ конкретно за нея тя е изключително бърза и работи много интуитивно. Всички приложения се отварят много бързо, затварянето им също не отнема никакво време и работата в опциите на телевизора с наистина приятно преживяване.

Тук много важна е и навигацията, която отново е поверена на запазената марка на LG Magic Remote. Дистанционното остава може би най-доброто от всички марки, защото с леко движение във въздуха можете да местите курсора и да стартирате всичко директно и без забавяне.

Стрийминг услуги на разположение

Отдавна умната телевизори дават възможност на зрителите на гледат директно стрийминг платформи. Предварително инсталирани в телевизора има Apple TV и Netflix, работата на които е много плавна.

Телевизор за геймъри

Благодарение на HDMI 2.1 портовете, които поддържат отлична скорост на връзка без забавяне (време на реакция от 1 ms) и G-Sync, който моделът поддържа и на практика е първият в бранша. Заради това, независимо да ли свързвате конзола или компютър играта ще е подобна като на геймърски монитор.

Всичко върви плавно и е много приятно, а съвсем друго да играеш на 55-инчов телевизор. По-високата кадрова скорост, VRR (променлива скорост на обновяване), ALLM (автоматичен режим на ниска латентност) и eARC (канал за подобрено връщане на звука) отговарят на спецификациите на HDMI 2.1.

Тези най-нови функции ви дават възможност за високоскоростно съдържание с по-висока разделителна способност и плавна, синхронизирана графика. Преживяването ви при игра е много по-реалистично.

В крайна сметка

LG OLED55CX съвсем естествено се оказа едно прекрасно устройство. В това се убедихме след срещата си с него. С малко промени в дизайна, телевизорите от този клас на LG са станали още по-красиви и стилни, като същевременно неща като управлението, бързината на софтуера и менютата са все така приятни за използвани. Всичко това, в комбинация с новия процесор с изкуствен интелект и безброй много алгоритми, които подобряват различни от неговите възможности, правят така, че той да е изключително атрактивен. А най-добрата новина е, че всички премиум възможности, изкуствен интелект и дизайн навлизат с този ценови клас, който далеч не е недостъпен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Картина
Удобство при работа
Звук
Производителност
Интерфейс
Дистанционно
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Тази година, малко след извънредното положение, LG представи новите си телевизори за 2020 година, водени от 14 нови OLED модела, включително вдъхновената от изкуството GX Gallery серия, истински 8K ZX модели и 4K Ultra HD телевизори. Те разполагат с много отличителни черти, като една...Ревю на LG OLED55CX - премиум функциите и възможностите стават по-достъпни