fbpx
2.4 C
София

Конфигуриране на NAT в Windows 2003

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Може би на голяма част от вас ви се е налагало да пуснете интернет на познат в локалната мрежа. Най-често използвания метод е прокси, въпреки недостатъците си , проксито остава най-лесния и бърз вариант за Windows . Linux/Unix и по-напредналите Windows потребители (тези, които могат да си настроят Wingate или Kerio) отдавна използват друг по-удачен вариант – NAT (Network Address Translation): на практика представлява прокол, който позволява на пакети от локалната мрежа да бъдат рутирани до интернет.

Принцип на действие:
1. Таблица с информация за всеки пакет се пази в НАТ рутера
2. Хедъра на всеки пакет се променя с ИП адреса на НАТ рутера при излизането на пакета
3. Променя се крайния ИП адрес според съответната таблица, ката че той да се върне при ИП адреса който го е изпратил.

Конфигурацията е тънката работа :
Като за начало намирате “Configure your server wizard” в Control Panel -> Administrative Tools и избирате “RRAS/VPN Server”. Давате NEXT и влизате в “RRAS setup wizard “.
Първото, нещо което трябва да зададете е интернет връзката, която ще използвате.

След като дадете NEXT процесите ще се рестартират и wizard-а ще приключи.
След това отваряте Control Panel -> Administrative Tools -> Routing and Remote Access :

Изберете кой интерфейс ще използвате, кликнете два пъти върху него и ще се отвори конфигурационен прозорец:

Отбележете всичко както е показано. За понататъчна конфигурация отидете на “Service and Ports”.

Отбележете услугите, до които искате вашите потребители да имат достъп, ако иската да добавите услуга или порт, който не присъства в листата просто дайте “Add” и окажете услугата.

За да може компютър в локалната ви мрежа да ползва интернет той трябва да зададе ИП адреса на създадения от вас сървър за Гейтуей /Gateway/ и да въведе ДНС /DNS/ сървърите дадени ви от вашия интернет доставчик.

Естествено при толкова по-разумния вариант на UNIX/Linux рутера да използвате Windows е неразумно, но ако нямате опит и по една или друга причина използвате Windows 2003, NAT е доста добър начин да пуснете интернет на съседа ви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини