fbpx
-1.8 C
София

BitTorrent Мрежата

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Bit Torrent ( http://www.Bittorrent.com/ ) е нова, ставаща все по-популярна, peer2peer мрежа за обмен на големи по размер файлове: филми, сериали, игри и други. Примерно Linspire дистрибуциите (Lindows) са разпространяват само в торент мрежата.

Основни черти на торент мрежата са така наречените trackers и metadata torrent filesр свалянето на файлове от множество източници и автоматично споделяне на частично свалените файлове, типично за останалите peer2peer мрежи.

Bit Torrent-та се отличава от другите мрежи по своята архитектура. Всички други p2p използват супер сървъри или потребителски машини, които съдържат адресите на другите потребители. Когато се свържете с потребителската мрежа компютъра Ви започва да Broadcast-ва споделената информация и да участва в Search заявките на другите потребители.

Bit Torrent мрежата не поддържа търсене на файлове, вместо това има централен сървър наречен Tracker за всеки файл. Както и останалите P2P мрежи съдържа адресите на потребителите които също търсят същия файл или го споделят. Bit Torrent-та осъществява отделна връзка за всеки файл, който сваляте или качвате.

Търсенето на файлове в Торент мрежата става по-трудно, тъй като няма директен Search, това става през сайтове в който се обявяват торент файлове съдържащи информация за адреса на Seeder-а (този който upload-ва торент файла, съдържащ мета датата. ), големината му, и частите на които е разделен. Първо трябва да свалите торент файла (с разширение *.torrent) и после да го добавите в торент клиента си (bitspirit, bitcomet и др.). В процеса на Download Вие сте първоначално Leecher (Downloader), после също ставате Seeder на свалената от Вас част от файла.

Направата на Bit Torrent сървър не е трудна задача, трябва ви Web сървър, най-добре Apache, асоциирате разширението .torrent с mimetype application/x-bittorrent.. Остава само да направите торент файл съдържащ мета информация за файла (софтуера за това обикновено се съдържа в клиента), който ще споделяте и да го закачите на даден сайт, като например www.torrents-bg.com , които е най-популярния български торент сървър в момента. Tracker-а получава информация за Leech-ерите и им изпраща произволен лист с peer-ри чрез HTTP и HTTPS, те периодически обновяват информация за да сверят до къде е стигнал даунлоада. Връзките между потребителите са на принципа на DCC-то при IRC – BitTorrent peer protocol, които работи на TCP, като използва портове от 6882 до 6889. При трансфер на данни даунлодерите пазят в query парчета от данните на другите потребителите (pipelining), за да се подобри TCP производителността и за да може да се избегнат грешки при евентуални неочаквани прекъсвания. При такива прекъсвания рекуестите, които са в query се буферират в паметта вместо в application-level мрежов буфер. Така обаче са получава страничен даунлоуд, който остава в кеша и се нарича Trash Data (боклук). Излиза че тази мрежа е правена за големи по размер файлове, тъй като при по малки файлове (до 400МБ) размера на тази Trash Data е същия като при големите(400 и нагоре) – около 30 до 50МБ.

Bit Torrent Клиенти:

Windows

Azureus – http://azureus.sourceforge.net
BitSpirit – – в момента не работи с www.torrents-bg.com (26.10.2004)
BitCommet – http://www.bitcomet.com
BitTornado – http://bittornado.com/

Linux
Torrentflux –
Ctorrent – http://ctorrent.sourceforge.net/ – Console

Mac OS
Tomato Torrent – http://sarwat.net/bittorrent/

(Това са най – популярнте)

Настройките не се много и няма тънкости просто попълвате данните си, не се изискват регистрации, интерфейсите са интуитивни.

Bit Torrent Сайтове:

www.torrents-bg.com
www.arenabg.com/torrents
www.suprnova.org
www.torrentskickass.com
www.terrentreactor.com
www.phoenix-torrents.com
www.isohunt.com
www.torrentbits.org

Със забраняването на „фрее“ сървърите, което се очаква по Нова Година, изглежда че торента ще е най-добрата алтернатива за обмен на файлове, тъй като от почти всеки компютър може да стане Tracker, тъй като не се изискват особени ресурси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини