fbpx
18.8 C
София

Adobe Acrobat Professional 8 – кратко ревю

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Едва ли има човек работещ с електронна информация който да не е използвал PDF файлове. В повечето от случаите когато сваляте и отпечатвате формуляри за регистрация на събитие, големи доклади, презентации, книги или лъскави брошури от мрежата, то те са в PDF формат. В последните години Adobe Systems наложиха своя формат и той успя да спечели нашето внимание и интерес. Сега всички осъзнаваме значението на PDF формата и се радваме на неговата универсалност. Професионалисти в голям кръг от области разчитат на технологиите заложени в продуктите от семейството на Adobe Acrobat. Adobe Acrobat 8 Professional е един от най-важните членове в него.

Adobe Acrobat 8 Professional позволява на професионалисти от различни области надеждно да създават, комбинират и контролират документи на PDF. Той спомага за лесното и сигурно събиране, обработване и обмен на голям обем и диапазон от различни видове информация. В него могат да се съвместяват текстове, картини, таблици, изображения, графика, видео и т.н. Най-новата версия предлага редица подобрения. Направените промени като цяло няма да звучат особено примамливо за масовия краен потребител, но разработчиците има от какво да се заинтригуват.

Някои от по-новите отличителни черти са включените редица алтернативи за анотация, пароли и кодиране за сигурност, сигнатури за правене на цифровите документи по-официални, автоматично разпознаване на формата на полетата, способността да сваля цели уеб-сайтове и да ги внася директно като PDF, поддръжка на сложни рисунки, магьосник (wizard) който помага на потребителя.

Като изцяло Adobe Acrobat 8 Professional е направен по-интуитивен от преди. Той има изчерпателен списък на мощни инструменти, работна среда способна да управлява огромни файлове и добре замислен интерфейс. Предшествениците му (версии 6 и 7) показаха нуждата от помощен екран показващ основните раздели във функционалността на приложението. Ето го и него:

Той е създаден с ясната цел да ни ориентира бързо и улесни максимално. Абсолютно същото меню го има и в лентата с инструменти:

В PDF документите вие може да вкарвате електронни таблици, писма, доклади, изображения и всевъзможни други материали. Разширенията и приложенията с които работи и си взаимодейства са много. Трябва да спомена, че Adobe Acrobat 8 Professional е изцяло интегриран с офис пакета на Microsoft (версии 2000-2007). Има пълна функционалност с Word, Excel, PowerPoint, Outlook и т.н. Още при инсталацията си Adobe Acrobat 8 Professional добавя връзки към себе си в тези софтуерни продукти. Тази обратната съвместимост може значително да облекчи работния процес по преправяне и редактиране на някой документ:

От Adobe Systems доста са се погрижили за удобството на своите заклети Windows потребители. В тази връзка искам да ви обърна специално внимание на две възможности от които аз се възползвам. Директно могат да се съхраняват PDF документ в Word. Така направени те запазват същата подредба, шрифтове, форматиране и масиви като оригинала. Това беше възможно и в предходните версии, но не беше толкова лесно, както е сега. Много интересна опция е архивирането на електронната поща от Outlook в PDF формат. Така винаги и по всяко време може да намерите, изпратите или разпечатате дадено писмо (съдържащо оферта, договор, ценова листа и т.н), без да е необходимо да отваряте Outlook.

Едно от нещата което на мен ми допадна е, че оформлението на менюта за избор (чек боксове, комбо боксове, ”чавки”, ”списъци” и т.н.) никога не е било толкова лесно. Adobe Acrobat Professional 8 превръща статичните полета от документа в итерактивни полета, които могат да бъдат запълнени електронно от който и да е използувайки софтуера Adobe Reader. Adobe Acrobat Professional 8 автоматично разпознава и разполага тези ”живи” контроли като например избора на: Пол (мъж / жена) или Дъжава (Албания… България… Дания… Китай… Норвегия… Япония…) След това тези интерактивни полета могат да бъдат попълнени от произволен потребител с безплатния Adobe Reader, файлът да бъде запазен, разпечатан или пък изпратен обратно. Идеален вариант за тестове, формуляри и др.

– Както и преди в документите могат да се добавят ревюта, коментари, бележки, печати и други екстри, също и да се поставя електронен подпис.
– Ако работите в мрежа Adobe Acrobat 8 Professional позволява да се правят поделни прегледи. Освен самият документ, участниците могат да виждат коментарите на другите и да проследяват статуса на прегледа.
– Друго предимство за потребителите на MAC е, че ще могат да гледат Flash филми без да е необходимо да използват QUICKTIME.

За да предпази документите от разкриване на тайни, Adobe Acrobat 8 Professional прави по-лесно прилагането на закриване с постоянно черно дадена информация. Дори позволява да търсите ключови думи за да изтрива така сигурно, че вие няма да пропуснете нищо. Професионалната версия на Adobe Acrobat дава опция за трайно и безвъзвратно премахване на скрито и явно съдържание от даден електронен документ: различни вградени метаданни (като име на автор, организация, дата и др.). Също така има инструменти за изтриване на определени части от съдържанието. Замисълът е по никакъв начин да не се научат поверителни сведения за конкретния PDF документ. Ако не искате да се разбера произхода на файла, Adobe Acrobat 8 Professional направи всичко възможно. След като вашият нов файл на PDF е готов Adobe Acrobat 8 Professional също ви помага да прибавите 128 – битово кодиране и цифров подпис за да защити интелектуалната ви собственост.

Ако не сте сигурни дали да закупите пълния пакет, има 30-дневна пробна версия която ви очаква. Проверете сами какво може да направите с Adobe Acrobat 8 Professional и дали си заслужава. Изненадващо, най-голямата пречка не е етикетът с висока цена на Adobe Acrobat 8 Professional. За да се свали пробната му версия от Интернет, потребителят трябва мине през една усложнена процедура. Първо е нужно да се регистрира ТУК, после да попълни изследването и накрая да чака на електронна поща за да пристигате връзка (link) към инсталаторът.

Системните изисквания за Windows потребителите не са големи:
– Intel Pentium III или негов еквивалентен процесор
– Windows 2000 SP4; Windows Server 2003; SP1; Windows XP SP2; Windows Vista (32-bit or 64-bit editions)
– Microsoft Internet Explorer 6 или 7
– 256MB минимум RAM (512MB препоръчително)
– 1715MB свободно дисково пространство
– 1024×768 резолюция на монитора

Adobe Systems предоставят много ресурси за помощ и опора като обучения (tutorials), форуми, отговори на най-често задаваните въпроси (FAQs) и др. на английски език. Oнлайн ресурсите са добре организирани, тип ръководство ”стъпка по стъпка”, ако вие имате нужда от някакво държане за ръката. За повече информация. Най-доброто за мен си остават уроците в WORKSHOP дизайн студиото. Хвърлете им едно око.

В крайна сметка имате ли нужда от Adobe Acrobat 8 Professional когато дузина конкурентно състезаващи се приложения и безплатни уеб-базирани услуги също могат да създават файлове на PDF? Ако вие изисквате допълнителна сигурност и поделяне на данни, които малките производители на PDF не могат да ви предоставят, да. Adobe Acrobat 8 Professional е подходящ за издатели, юридически, медицински и финансови професионалисти които боравят с чувствителни данни. Adobe Acrobat 8 Professional гарантира висококачествен изход на всяка работа като при това тя ще е готова за публикуване и достъпна за всеки. Професионалната версия на Adobe Acrobat наистина си струва, но е доста скъп софтуерен инструмент. Малко са хората на които са им необходими пълните му възможности. Ето защо най-важното за мен си остава подобрението в безплатния Adobe Reader. Adobe Systems промениха коренно политиката си относно предлагания от тях софтуер. С помощта на свободно достъпният Adobe Reader вече могат да се попълват, запазват и изпращат интерактивни електронни формуляри. Досега корпорацията изискваше от потребителите да закупят комерсиален Adobe Acrobat, за да се възползват от всички тези опции. По мое мнение това ще доведе до значителни промени в начина, по който сме свикнали да използваме PDF технологията в ежедневието си.

Освен, че го направиха популярен, Adobe Systems умело успяват да осигурят бъдещето на PDF. Форматът им е на път да получи официално разпознаване. Това е нещо, което корпоративните клиенти отдавна искат, за да бъдат сигурни, че PDF ще остане достъпен и в бъдещето. Adobe Systems имат вече два одобрени ISO стандарта основани на PDF: PDF / A (for Archive – за архивиране) и PDF / X (for eXchange – за размяна). Два други са предложени за одобрение: PDF / E (for Engineering – за проектиране) и PDF / UA (for Universal Access – за универсален достъп). Adobe са в процес на подготовка и на документите за PDF / H (for Healthcare – за здравеопазване). За изготвяне на пълната PDF спецификация AIIM (Association for Information and Image Management) ще сформира работна група (включваща и представители на Microsoft и SAP), която трябва да идентифицира потенциалните проблеми и съответно да предложи решение. Сертифицирането по ISO идва в момент когато технологията на Adobe (PDF) трябва да се сревновава с тази на Microsoft (XPS). И двете технологии позволяват на клиентите си да отпечатват документи без да имат нужда от самото приложение. Миналата година Microsoft премахнаха опцията „Save As PDF“ от техния Office 12 пакет за да подкрепят своята спецификация XPS (XML Paper Specification).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина9 ъпдейта от Microsoft следващата седмица
Следваща новинаMOBILedit! 2.4.5.7
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини