fbpx
7.9 C
София

Advanced Uninstaller PRO – кратко ревю

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение:

Advanced Uninstaller PRO e цялостен пакет от над 25 инструмента, с чиято помощ ще можете да премахнете напълно от компютъра си програми, които вече не са ви нужни. Друга част от инструментите: цялостно почистване на системата от ненужни (junk) файлове; откриване и премахване на повтарящите се файлове; скрити настройки на по-известните броузери; оптимизиране на системния регистър; създаване и възстановяване на резервни копия на регистъра и още много други, които биха ви били изключително полезни. Има възможност за търсене на приложение по ключови думи. За съжаление, програмата не е безплатна.

Информация за програмата & изтегляне:

• Официална страница: http://www.innovative-sol.com/
• Лиценз: Платен (Shareware)
• Линк за изтегляне: Advanced Uninstaller PRO

Какви са изисквания към системата?

• Операционна система: Microsoft Windows 2000/XP/2003/XP
• Оперативна памет: 64MB или повече
• DirectX: 8.1 или по-нова версия
• Свободно пространство: ~10 MB Свободно пространство

Инсталация:

Преди да започнете работата с програмата, трябва да изтеглите и инсталирате последната версия на софтуера. Тя е максимално опростена и е достатъчно да следвате стъпките на помощника, за да завършите успешно.

Начален екран на програмата

Както виждате, програмата не е безплатна. Въпреки това, имате 20-дневен пробен период, в който може да се възползвате от пълните възможности на програмата.

Ако пък случайно имате регистрационен ключ, може да го напишете в полето Enter your Registration code (Напишете регистрационният код) или да го поставите чрез бутона Paste code (Постави кода).

Понякога се случва така, че може да сте си загубили ключа по някаква причина. Ако това наистина случи, натиснете върху Did you lose your code? за помощ от разработчиците на програмата.

За да продължите да тествате програмата, натиснете върху бутона Continue (Продължаване към отварянето на програмата), а ако искате да я затворите, натиснете върху Exit program (Изход от програмата).

Ще се стартира програмата:

Ето така изглежда Advanced Uninstaller PRO! Предполагам, че ще ви хареса приятният и изчистен интерфейс на програмата. Както виждате, инструментите са подредени в дясната част на програмата, а в лявата част те са подредени в категории.

При минаване върху инструмент ще се изведете кратко описание за него. Все пак, винаги може да натиснете върху F1 за повече информация.

Сега ще разгледаме най-интересните и полезни инструменти на програмата.

Работа с програмата

General Tools

Uninstall Programs

Дразни ли ви това, че с времето Windows става все по-бавен и по-бавен? Една от главните причини за това е, че софтуерът, който сте деинсталирали в повечето случаи не се премахва напълно. Това е така, защото програмите не доставят цялата информация за себе си на вградения в Windows инструмент Add/Remove Programs.

Това е инструмент, с който лесно, бързо и пълно ще деинсталирате инсталираните програми на компютъра ви. Инструментът заличава абсолютно всичко, което може да остане след деинсталирането на избраната програма. Също така, инструмента разполага и с търсачка, чрез която може да намерите лесно нужната програма от списъка, без да губите излишно време.
Благодарение на този инструмент ще можеше бързо и лесно да деинсталирате инсталираните програми от компютъра си.

Ако искате да промените начина по-който се виждат приложенията, натиснете върху бутона View style (Преглед). Имате много програми, и не може да намерите тази, която ви трябва, може да използвате търсачката.

За да премахнете дадена програма от списъка, трябва да я маркирате и да натиснете върху бутона Uninstall (Деинсталиране на програмата). Ако искате дадената програмата само да изчезне от списъка, без да я премахвате от системата, трябва да натиснете върху бутона Forced removal. В случай, че вече сте деинсталирали програмата, но тя все още присъства в списъка, то тогава натиснете върху бутона Remove invalid.

Ако искате да обновите списъка с инсталирани програми, натиснете върху Refresh (Обновяване на списъка).

Демонстративно ще деинсталирам от компютъра си играта Galapago. След като маркирате избора си и натиснете върху бутона Uninstall (Деинсталиране на програмата). Ще видите следният прозорец:

От тук инструмента ви пита дали наистина искате да премахнете избраната програма от компютъра си. Ако това е така, натиснете върху бутона Uninstall (Деинсталиране на програмата), за да продължите. В противен случай – натиснете Cancel (Отказ).
Ще видите следният прозорец:

Това е деинсталиращият помощник на програмата, която сте избрали да премахнете. Този помощник може да бъде различен в зависимост от това, каква програма премахвате. Почти всяка програма има различен деинсталатор, но това в момента няма значение.

След като завърши този помощник, ще видите следното:

Това е вграденият помощник на програмата за сканиране на системата, след „същинското деинсталиране”, което приключи непосредствено преди появата на този прозорец. Както споменах, този помощник ще сканира системния регистър и вашият твърд диск за останали елементи. Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От тук вече помощникът е започнал сканирането за остатъчни файлове и невалидни ключове в системния регистър. (Ако по някаква причина искате да прекратите сканирането, натиснете върху бутона Stop).След като сканирането завърши, ще видите следното:

Тук е показан общият брой на всички открити файлове и елементи в системния регистър. Освен това е показан и общата им големина. Без да се колебаете, натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

В този прозорец е изведен списък с всички открити регистрационни ключове, свързани с деинсталираната програма. Освен това, ключовете са подредени и в дървовидна скруктура, която многократно ще ви улесни.

Маркирайте всички открити ключове и натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Аналогичен на горният прозорец, с разлика, че тук са подредени откритите файлове. Маркирайте всички открити ключове и натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще започне процес по изтриването на маркираните файлове и регистрационни ключове:

Тук вече се премахват всички маркирани от вас регистрационни ключове и файлове. Времетраенето на процеса варира в зависимост от това колко са файловете за изтриване. След като видите надписите All files and folders were deleted и All registry entries were deleted може да бъдете сигурни, че всички директории, файлове и регистрационни ключове са премахнати.

Официално може да се каже, че сте отървали от програмката :-).

StartUp Manager

Този инструмент ви дава контрол върху програмите, които се стартират автоматично с операционната система Windows. Може да променяте статуса на всяка програма – може да я скриете/покажете, изтриете и стартирате. Освен това, от тук може да получите информация в детайли за всяка една от тях, като ви дава съвет дали да я оставите или да я премахнете от списъка. Всъщност, програмата има доста голяма база от данни, които може да ви помогне за разчистването на списъка със стартиращите се програми. Спирането на тези програми ще доведе до по-бързото стартиране на системата.

• Add – Добавяне на нова програма в списъка.
• Remove – Премахване на дадена програма от списъка.
• Disable – От тук избраното приложение само ще бъде изключено. Това не означава, програмата ще бъде премахната. Тя ще остане неактивна. Това се прави, за да може евентуално да се активира отново, ако е нужно.
• Refresh list – Обновяване на списъка.
• Enable – Активиране на неактивна програма.
• Show more info – Показване на детайлна информация за избраната от вас програма.
• Run selected – Стартиране на избраното приложение.

Services Manager

Services Manager е отделен модул, с който се управляват услугите (services), зареждащи се с операционната система. От тук може да стартирате и спирате услугите. Можете също да ги изключвате напълно, или пък да ги накарате да се стартират винаги. Ето част от другите опции:

• Refresh – Обновява прозореца със стартираните услуги.
• Start – Стартиране на избраната услуга.
• Stop – Спиране на избраната услуга.
• Properties – Показване на свойствата на избраната услуга.
• Description – Показване на подробно описание на избраната услуга.
• Only show services not from Microsoft – Ако маркирате тази опция, ще се покажат само услугите, които не са от Microsoft.
• Save profile – Ако маркирате тази опция, инструментът ще запази моментния ви профил. И така ако объркате нещо, ще можете лесно да възстановите предишните настройки на услугите.
• Exit – Изход от инструмента.

Quick Cleaner

Това е вграденият инструмент в програмата а експресно почистване на системата от непотребните файлове. Като цяло, инструментът е разделен на две части. В първата част са включени само приложения на Microsoft. Това естествено са възможностите на почистване на кошчето, папката за временни файлове на Windows, историята на последно отваряните файлове и други.
Във втората част на инструмента са включени инструментите, които не са вградени в операционната система. В момента там се намират най-вече броузери.Единственото, което трябва да направите е да маркирате избраните от вас приложения и да натиснете върху бутона Clean (Почистване). Ще започне процес по премахване на тези файлове. Времетраенето му варира от това колко приложения сте маркирали и големината на файловете. При приключването на процеса ще получите уведомително съобщение.

Start Menu Cleaner

Това е инструмент, с чиято помощ лесно и бързо ще се отървете от невалидните преки пътища в старт менюто и на работното поле.
• Process Start Menu – Проверка на Старт Менюто.
• Process Desktop shortcuts – Проверка на Работното Поле.
• Remove empty directories – Премахване на празните директории (С изключение на папката Startup).
• Ignore shortcuts pointing to files on Removable/Network Drives – Игнориране на невалидните преки пътища, водещи до преносими/мрежови устройства.

След като настроите програмата, натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Тук вече е започнало сканирането на избраните от вас обекти. При моя случай, както виждате, не бяха открити невалидни преки пътища, но при вас резултатът може да бъде друг. Ако имате такива shortcuts то трябва просто да ги маркирате и да натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Това е доклад, който ви показва какъв е резултатът от извършените от вас операции в избраните от вас области:
• Invalid shortcuts found and deleted – Открити и изтрити невалидни преки пътища.
• Folders found – Открити директории.
• Valid shortcuts found – Открити валидни преки пътища.
• Ignored shortcuts – Игнорирани преки пътища.Font Manager

Този инструмент служи за цялостен контрол над шрифтовете в операционната системата. Както знаете, доста от потребителите не използват доста от вградените в операционната система шрифтове. Е, благодарение на този инструмент ще може или да ги изключвате, или напълно да ги премахвате.

Както виждате инструментът е разделен на две отделни части, т.е. Installed Fonts (Инсталирани шрифтове) и Disabled Fonts (Изключени шрифтове). По подразбиране, никой няма изключени шрифтове, защото в операционната система по принцип няма такава опция. Тази опция съществува само в този инструмент.

За да обновите списъка с инсталирани и изключени шрифтове, натиснете върху бутона Refresh lists (Обновяване на списъците).

Ако искате да премахнете даден шрифт от системата, трябва само да го маркирате и да натиснете върху бутона Remove (Премахване). Опцията е валидна и при двете части на програмата.
За да изключите даден шрифт, трябва да го маркирате и да натиснете върху бутона Disable (Изключване). Опцията е валидна само при Installed Fonts.

В случай, че искате отново да включите в списъка вече изключен шрифт, трябва да го маркирате и да натиснете върху бутона Enable (Включване). Опцията е валидна само при Disabled Fonts.

Control Panel Manager

Този инструмент служи за цялостен контрол над инструментите в контролния панел. Както виждате инструментът е разделен на две отделни части, т.е. Installed Control Panel icons(Инсталирани инструменти) и Disabled Control Panel icons (Изключени инструменти).

За да обновите списъка с инсталирани и изключени итструменти, натиснете върху бутона Refresh lists (Обновяване на списъците).
Ако искате да стартирате даден инструмент, натиснете върху Run Selected.

За да изключите даден инструмент, трябва да го маркирате и да натиснете върху бутона Disable (Изключване). Опцията е валидна само при Installed Control Panel icons.

В случай, че искате отново да включите в списъка вече изключен инструмент, трябва да го маркирате и да натиснете върху бутона Enable (Включване). Опцията е валидна само при Disabled Control Panel icons.

File & Folder Tools

Duplicate Files

Този инструмент ще ви помогне да откриете и премахнете повтарящите се файлове от системата. Дубликати на файлове се получават след използване на компютъра за дълъг период от време. Натиснете върху бутона Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Location to search for duplicate files (Къде ще се търси за повтарящите файлове):

• A specific drive – Дискови дялове, избрани от вас.
• Only in a list of folders at your choice – Само на списък от директории по ваш избор.

След като изберете къде ще търсите за повтарящи файлове, трябва да изберете и разширенията им:

• All files – Дубликати на всички разширения.
• Only the most common file types – Само на най-разпространените файлови типове (*.mp3, *.avi, *.zip, *.rar).

Ако искате да разгледате другите настройки, като откриване на празните папки, файлове с размер 0 байта и други, натиснете върху бутона Settings (Настройки). След това натиснете върху бутона Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Тук вече е започнало същинското сканиране на инструмента. Като цяло, времетраенето на операцията най-вероятно ще бъде доста дълго. Ако искате да прескочите даден файл, натиснете върху бутона Skip (Прескочи). След като сканирането приключи, ще видите следното:

Сканирането вече е завършило и в момента виждате подробен списък на всички открити повтарящи се файлове, които са открити от инструмента. Имате възможност за няколко вида сортиране на файловете. Ето всички функции прозореца:

• Open – Отваряне на избрания файлдиректория.
• Notepad – Ако избраният файл е текстов документ, натиснете тук, за да се отвори в програма за текстообработка.
• Properties – Показва свойствата на избрания от вас файлдиректория.
• Explore – Отваряне на избраната от вас папка.
• Delete – Изтриване на избрания файлпапка.

Сега трябва да маркирате всички файлове, които според вас няма да ви бъдат нужни, след като направите това, натиснете върху бутона Delete(Изтриване). Това е всичко!Internet Browser Tools

Browsing History

Ако сте забелязали, всяка страница, която посещавате в интернет, нейният адрес се запазва на вашия твърд диск за доста дълго време.
Този инструмент ви позволява да преглеждате адресите, които сте въвели в Internet Explorer и може да изтриете цялата хронология или само някои от тях.

За да изтриете дадени обекти от списъка, трябва да ги маркирате и да натиснете бутона Delete (Премахни).
Чрез бутона Select (Маркиране) може да маркирате всички уеб адреси и да ги изтриете чрез бутона Delete.

Cookie Manager

Този инструмент ви позволява да откривате, редактирате бисквитки, които са запазени в Internet Explorer.

Това е списъка с бисквитките, които са запазени във вашия компютър чрез Internet Explorer.
Ако искате да изтриете някои от бисквитките, маркирайте ги и натиснете бутона Delete (Премахни).
Ако искате мениджъра на бисквитки никога да не изтрива даден обект от списъка, маркирайте го и натиснете бутона Protect (Защити).
Може да отбележим, че защитените бисквитки няма да се премахнат и от инструмента Quick Cleaner.
Колоната Hit rate показва колко пъти браузъра е използвал бисквитката повторно за да се свърже със сървъра, който я е създал.

Add-ons

Internet Explorer предлага няколко начина, чрез които може да подобрите вашият браузър и така ще ви помогне да работите с него. Например, Internet Explorer не може да зарежда flash страници, но в интернет се предлага добавка наречена Adobe Flash Player, чрез която може да разглеждате страници от този вид. Също така има и много други добавки като download мениджъри и т.н..
Добавките са софтуерни програми, които са съвместими с вашия браузър и те се предлагат по много специфичен начин. Например, за да гледате видео във вашия браузър трябва да изтеглите дадена добавка.
Обаче има много добавки, които не са благоприятни както за вас, така и за вашия компютър (adware, spyware и т.н.). Това са например програми, които ви подтикват да си купите техния софтуер за да премахнете вируса от компютъра си. Обаче често тези добавки са лошо написани и забавят или „крашват” Internet Explorer.
Този инструмент ще ви помогне да изключите или деинсталирате всяка добавка, която си пожелаете.

Както виждате в списъка са показани всички добавки, които са инсталирани в Internet Explorer.
Бутонът Disable ще изключи добавката и ще я премести в долния списъка.
Бутонът Remove ще премахне/деинсталира директно от вашия компютър.
Добавка, която сте я изключили може лесно да я включите като използвате бутона Enable.Temporary Internet Files

Докато сърфирате в интернет, Internet Explorer записва някоя информация от страниците, които сте посетили. Това означава, че се записва цялата информация от страниците, включваща текст и изображения, в специална папка на вашия твърд диск, което се нарича интернет кеш.
Ако сте забелязали понякога колко бързо се зареждат страниците, които ги посещавате по-често. Те реално не се зареждат изцяло от интернет, а някои обекти се взимат директно от вашия твърд диск.
Друг проблем е, че ако посещавате множество сайтове, тяхната информация се записва на вашия твърд диск и заемат доста голяма част от свободното пространство.
Използвайте инструмента помощника Temporary Internet Files за да изтриете временните файлове.

Първата стъпка на помощника претърсва за временни интернет файлове.
Във втората стъпка са показани всички намерени файлове. Маркирайте тези, които искате да се изтрият и натиснете бутона Next (Следващ > ).
Всички временни интернет файлове са безопасни за изтриване, защото след като посетите същата страница отново и Internet Explorer не намели кеша, той сваля страницата отново от интернет.

Browsing History

Mozilla Firefox записва всички страници, които сте посетили.
Чрез инструмента Browsing History може да преглеждате и изтривате посетените страници.

За да изтриете дадени обекти от списъка, трябва да ги маркирате и да натиснете бутона Delete (Премахни).
Чрез бутона Select (Маркиране) може да маркирате всички уеб адреси и да ги изтриете чрез бутона Delete.

Cookie Manager

Този инструмент ви позволява да откривате, редактирате бисквитки, които са запазени в Mozilla Firefox.

Това е списъка с бисквитките, които са запазени във вашия компютър чрез Mozilla Firefox.
Ако искате да изтриете някои от бисквитките, маркирайте ги и натиснете бутона Delete (Премахни).
Ако искате мениджъра на бисквитки никога да не изтрива даден обект от списъка, маркирайте го и натиснете бутона Protect (Защити).
Може да отбележим, че защитените бисквитки няма да се премахнат и от инструмента Quick Cleaner.
Колоната Hit rate показва колко пъти браузъра е използвал бисквитката повторно за да се свърже със сървъра, който я е създал.Extensions

Mozilla Firefox предлага няколко начина, чрез които може да подобрите вашият браузър и така ще ви помогне да работите с него. Например, Mozilla Firefox не може да зарежда flash страници, но в интернет се предлага добавка наречена Adobe Flash Player, чрез която може да разглеждате страници от този вид. Също така има и много други добавки като download мениджъри и т.н..
Добавките са софтуерни програми, които са съвместими с вашия браузър и те се предлагат по много специфичен начин. Например, за да гледате видео във вашия браузър трябва да изтеглите дадена добавка.
Обаче има много добавки, които не са благоприятни както за вас, така и за вашия компютър (adware, spyware и т.н.). Това са например програми, които ви подтикват да си купите техния софтуер за да премахнете вируса от компютъра си. Обаче често тези добавки са лошо написани и забавят или „крашват” Mozilla Firefox.
Този инструмент ще ви помогне да изключите или деинсталирате всяка добавка, която си пожелаете.

Както виждате в списъка са показани всички добавки, които са инсталирани в Mozilla Firefox.
Бутонът Disable ще изключи добавката и ще я премести в долния списъка.
Бутонът Remove ще премахне/деинсталира директно от вашия компютър.
Добавка, която сте я изключили може лесно да я включите като използвате бутона Enable.

Registry Tools

Registry Cleaner

Този инструмент претърсва регистъра за грешни и повредени ключове в регистъра и ви позволява да ги изтриете или поправите.
Advanced Uninstaller PRO внимателно анализира всеки ключ и ви показва кой е безопасен за изтриване.
За по-голяма безопасност, всеки път когато изтривате ключове от регистъра, програмата създава резервно копие, чрез което може да възстановите ключовете при поява на грешки.
Първата стъпка на помощника ви предлага три опции:

• Perform all registry tests (recommended) – Тази опция стартира всички тестове.
• Let me choose which registry tests to run – Ако маркирате тази опция, трябва да изберете кои тестове да се изпълнят.
• Undo previously made repairs – От тук може да възстановите ключове от регистъра, които сте премахнали преди това.

След сканирането за грешки, Advanced Uninstaller PRO ще ви покаже намерените ключове:

Тук ви показва типовете и колко на брой грешки са намерени.
За да видите подробности за даден тип проблем, натиснете върху бутона Show details. Може да използвате бутоните Repair all или Repair checked за да поправите намерените грешки.

Registry Optimizer

Регистърът е много голяма база от данни където всички програми, записват настройките си.
Програмите записват, четат и изтриват ключове от регистъра по всяко време и това води до фрагментиране на регистъра. Ако тази информация не е сортирана по нормалния ред може да намали производителността на вашия компютър.

Този инструмент оптимизира (дефрагментира) регистъра за до могат програмите да имат по-бърз достъп до него.
Всички се питат дали тази операция е безопасна? – Разбира се, че ДА. След почистване или оптимизиране, на цялата информация й се прави резервно копие. Програмата премахва ключове, за които е 100 % сигурна, че няма да възникнат грешки. Ето операциите, които извършва:

• Записва целия регистър на твърдия диск
• Проверява дали регистърът е коректно записан
• Оптимизира записаният регистър
• Проверява дали регистърът е коректно оптимизиран
• Рестартира и зарежда новия регистър

Ако една от тези операции не е изпълнена успешно, програмата не извършва последната стъпка.

Registry Backup & Restore

Този инструмент ви позволява да създавате и възстановявате резервни копия на вашия твърд диск по всяко време.
Докато работите с помощника ви препоръчвам да следвате инструкциите, които са дадени в него.
Първата стъпка от помощника ви позволява да избирате между две операции: създаване на резервно копие и възстановяване (Create backup & Restore an older backup).
Само да отбележа, че по време на създаването на резервно копие, компютърът ви ще се „заключи”, защото трябва да се копира целия регистър коректно. За цялата операция са нужни до 10 минути.
При възстановяване на регистъра, компютъра ви ще се рестартира, затова ви препоръчва преди това да запазите вашите документи, приложение и т.н.

Накратко:

Като цяло може да се каже, че Advanced Uninstaller PRO е една доста добра програма за деинсталиране на Windows приложения, а освен това с нея могат да се правят и много други неща. Въпреки, че на програмата ще се зарадват най-вече неопитните потребители, сигурен съм, че Advanced Uninstaller PRO няма да бъде пренебрегната и от всички останали, които търсят достатъчно надежден, качествен и удобен софтуер за цялостна настройка и оптимизация на персоналният компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини