fbpx
5.8 C
София

XAMPP – инсталиране и конфигуриране

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

За повечето хора инсталирането и конфигурирането на Apache уеб сървър е доста трудно. Още по-трудно е, когато трябва да се добави MySQL, PHP и Perl. Именно затова в тази статия ще ви запозная с една безплатна, цялостна дистрибуция, която включва почти всичко, което може да потрябва при тестването на уеб приложения.

XAMPP е свободен инсталационен пакет, който включва в себе си Apache уеб сървър, MySQL база данни, PHP, Perl, FTP server и phpMyAdmin. С помощта на тази програма може лесно да симулирате сървър на компютъра си. Няма да се налага да инсталирате всичко по отделно. Всички настройки и конфигурации ще бъдат направени от програмата вместо вас.

Текущата версия 1.6.3а включва:

– Apache,
– MySQL
– PHP + PEAR,
– Perl,
– mod_php, mod_perl, mod_ssl,
– OpenSSL,
– phpMyAdmin,
– Webalizer,
– Mercury Mail Transport System for Win32 and NetWare Systems v3.32,
– JpGraph,
– FileZilla FTP Server,
– mcrypt,
– Turck MMCache,
– SQLite sowie
– WEB-DAV + mod_auth_mysql.

Изтегляне на XAMPP

Официална страница: http://www.apachefriends.org/
Лиценз: Freeware(Безплатен)
Линк за изтегляне: XAMPP Windows
Размер: 33.4 MB
Операционна система: Windows 2000/XP/2003/Vista

Системни изисквания

– 128 MB RAM
– 220 MB свободно дисково пространство
– Microsoft Windows 2000/XP/2003/Vista
– Microsoft Internet Explorer 5.5 и нагоре

Инсталиране на XAMPP

След като стартирате инсталирането на пакета, ще трябва да изберете език на инсталацията:

Имате възможност да избирате между English(Английски), Deutsch(Немски) и Japanese(Японски). Аз продължавам с English(Английски). Натиснете OK. Ще видите следния прозорец:

Това е началния прозорец на инсталатора. Преди да продължите, е препоръчително да затворите всички други програми(напр. Skype, ICQ, Internet Explorer и други подобни), защото има вероятност да възникнат някакви конфликти. Затварянето на програмите ще предотврати рестартирането на системата, след завършване на инсталацията.

След като затворите всички приложения натиснете Next > (Напред > ). Ще се появи следното:

По подразбиране съветникът ще инсталира XAMPP в папка C:xampp . Ако искате да инсталирате пакета в друга папка, кликнете върху Browse… (Преглед…) и я променете по ваш избор. Натиснете Next > (Напред > ) за да продължите.Бележка: Където и да инсталирате XAMPP, трябва да имате поне 215 MB свободно дисково пространство.

След като изберете папката, в която ще инсталирате сървъра, кликнете Next > (Напред > ).

– Ако желаете да имате shortcut на екрана, маркирайте Create a XAMPP desktop icon.
– Ако искате папка на XAMPP в Start менюто, маркирайте Create an Apache Friends XAMPP folder in the start menu.

По принцип Apache, MySQL и Filezilla няма да бъдат инсталирани като services, но аз ви препоръчвам да ги включите, защото по този начин ще работите по-бързо.

За да ги включите маркирайте Install Apache as service, Install MySQL as a service и Install Filezilla as a service.
След като направите всички промени натиснете Install(Инсталирай).

Изчаквате инсталаторът да завърши. Ще се появи следния прозорец:

Поздравления! Току що инсталирахте успешно XAMPP! Натиснете върху Finish(Финал) за да продължите. След това натиснете Yes > (Да > ) за да стартирате XAMPP Control Panel.

Забележка:
След инсталацията сървърът ще направи проверка, дали портовете, които са му нужни са свободни. В тази връзка, не трябва да включвате Skype, или какъвто и да било сървър, когато инсталирате и ползвате XAMPP.

Конфигуриране на XAMPP

XAMPP Control Panel:

Това е контролният панел на XAMPP. Тук ще намерите всички по-важни настройки.

Когато статусът на отделните модули е Running(Стартиран) (в зелен фон) – това значи са включени и работят нормално.

Можете да стартирате/спирате модулите чрез бутоните Start/Stop.
От бутоните Admin… може да намерите всички настройки на модулите.След като XAMPP е инсталиран, той трябва да бъде добре защитен, за да не се допускат никакви пробиви. За да се активира защитата на XAMPP, стартирате Microsft Internet Explorer или какъвто браузер ползвате и напишете http://localhost в адресната лента и натиснете Enter на клавиатурата. Ще видите следната картина:

Това е началният екран на вашият сървър! Ако сте заредили тази страница, това значи, че XAMPP е инсталиран успешно на вашата система. Сега вече може да използвате Apache. От ляво се намира цялата навигация на програмата. Кликнете върху Status, за да видите статуса на програмата:

От тук може да разглеждате статуса на всички компоненти на сървъра. Когато статуса на отделния компонент е ACTIVATED, това означава, че е активно и работи, а когато е DEACTIVATED, значи не работи.

Забелязвате, че SMTP Service е изключен. Това е мейл сървъра на XAMPP. За да го включите следвайте стъпките:

1. Отворете XAMPP Control Panel.
2. Включете Мейл сървъра като натиснете бутона Start (Стартиране) срещу модула Mercury.
3. За да го администрирате кликнете върху Admin (Администрация).

Кликнете върху Security, за да видим защитата на сървъра:

Както забелязвате всички модули са UNSECURE(Незащитени). Сега ще ги защитим по най-добрия начин:

These XAMPP pages are accessible by network for everyone – Целият този XAMPP портал в момента може да се вижда от всички потребители в интернет. Това разбира се не е добре.

The MySQL admin user root has no password – Всеки локален потребител може да получи достъп до MySQL базата данни без никакви проблеми. Трябва да сложите парола.

PhpMyAdmin is free accessible by network – Програмата, с която се разглежда базата данни може да се разглежда от всички потребители. Трябва да я променим така, че да се разглежда само от вас.

The FileZilla FTP password is still ‘wampp’ – ФТП сървъра на програма е със потребител ”newuser” и със парола ”wampp”. Тези настройки трябва да бъдат променени.

PHP is NOT running in ”safe mode” – Ако няма да предлагате хостинг на други хора, този модул трябва да остане. Той ви предлага достъп до php.ini и по-този начин може да имате безпроблемен достъп до настройките на PHP.

The test user (newuser) for Mercury Mail server (POP3) have an old password (wampp) – Тестовия потребител на мейл сървъра трябва да бъде премахнат или променен, за да не може други хора да имат достъп до него.

Нека започнем с защитата!

В същата страница ще намерите този линк:

Кликнете един път върху него. Ще видите тази страница:

Тук се намират настройките за защитата съответно на The MySQL admin user root has no password и на These XAMPP pages are accessible by network for everyone.

MySQL SECTION: ”ROOT” PASSWORD – Както забелязвате трябва да напишете паролата за MySQL сървъра. Напишете някаква парола (нап. pass), която освен вас никой няма да знае. Ако желаете сложете отметка на опцията Safe plain password in text file? (Запишете паролата в текстов файл) в случай, че някога случайно забравите паролата.
След като направите всичко натиснете върху Password changing.

XAMPP DIRECTORY PROTECTION (.htaccess) – Тук също трябва да напишете име и парола(напр. потребител: kaldata и парола: password) за да защитите папката на XAMPP от външен достъп. Тук също може да използвате Safe plain password in text file? (Запишете паролата в текстов файл) в случай, че някога случайно забравите паролата.
След като напишете име и парола натиснете върху Make safe the XAMPP directory.С това сте готови със защитата на първите три компонента. За да сме сигурни, трябва отново да влезнем в Security. Ще се появи този прозорец:

Тук трябва да напишете името и паролата, които избрахте в XAMPP DIRECTORY PROTECTION (.htaccess) – в случая потребител: kaldata и парола: password . След като ги напишете натиснете върху OK. Ще се появи познат прозорец:

Предполагам забелязахте, че срещу първите три модула (These XAMPP pages are accessible by network for everyone и PhpMyAdmin is free accessible by network ) вече пише SECURE. Това означава, че тези модули са защитени и не може никой освен вас да има достъп до тях.

Защитаването на модул The Filezilla FTP Password is still ‘wampp’ ще е по-трудно. Следвайте инструкциите:

1. Отворете XAMPP Control Panel.
2. Натиснете върху бутонът Admin, който е срещу FileZilla.
3. Ще видите следният прозорец:

Server addres (127.0.0.1): Това е „синоним” на http://localhost . Може да използвате вместо http://localhost .

Port (14147): Това е портът, който се използва за връзка от FTP клиент към сървъра. Може да използвате и порт 21.

Always connect to this server – С маркиране на тази опция, FileZilla винаги ще се свързва към 127.0.0.1

Препоръчвам да не пипате нищо по този прозорец. Натиснете OK и ще видите този прозорец:

Това е главния прозорец на FTP сървъра. От тук може да получавате пълен отчет кой влиза във FTP сървъра. Имате възможност да добавяте потребители, да забранявате достъп до определени файлове и други.За да направим FileZilla защитен, трябва да променим паролата на потребителя newuser. Следвайте стъпките:

1. Отворете менюто Edit.
2. Натиснете върху Users.
3. Ще се появи следният прозорец:

4. Маркирайте потребителя newuser и натиснете върху Remove(Премахни).
5. Кликнете върху ОК.

Нека отново влезем в Security:

FileZilla вече е защитен! Останаха още два модула.

PHP is NOT running in ‘safe mode’ (PHP не се стартира в „защитен режим”) – Мисля да оставя този модул UNSECURE(НЕЗАЩИТЕН).

Ако искате да разрешите PHP executions за други потребители, то тогава трябва да активирате ”safe mode”. Но ако само вие ще използвате сървъра НЕ се налага да използвате ”safe mode”, защото някои настройки няма да бъдат активни. Все пак, ако желаете да активирате ”safe mode” натиснете тук за повече информация.

The test user (newuser) for Mercury Mail server (POP3) have an old password (wampp) – Тестовия потребител на мейл сървъра трябва да бъде премахнат или променен, за да не може други хора да имат достъп до него. За да защитите този модул следвайте стъпките:

1. Отворете XAMPP Control Panel.
2. Натиснете върху бутонът Admin, който е срещу Mercury.
3. Ще видите следният прозорец:

Това е програмата за конфигурация на мейл сървъра. От тук можете да добавяте или премахвате потребители. Може да правите мейлинг листи и други.

4. Отворете меню Configuration.
5. Натиснете върху Manage local users(Мениджмънт на локалните потребители)
6. Ще се появи този прозорец:

7. Маркирайте потребителят newuser и натиснете Delete(Изтрий)
8. Кликнете върху Close.
Нека за пореден път да влезем в Security:

Ако при вас картината изглежда по същия начин, мога да ви уверя, че XAMPP e защитен по най-добрият начин!

Други настройки на XAMPP

Documentation:

Тук ще намерите документация за всеки един отделен компонент(Apache, PHP, Perl, MySQL и други) на XAMPP.

Phpinfo():

От тук ще видите пълното състояние на PHP. Може да разберете коя версия e, както и някои по-специални настройки, които могат да се променят от php.ini, но ако не знаете коя опция за какво е, НЕ я използвайте. Последиците могат да бъдат необратими.

Категория Demos:

Тук можете да намерите няколко скрипта, с които да изпробвате функционалността на сървъра.

Eто техен списък:
– CD Collection – Скрипт, чрез който да направите каталог на CD-та.
– Biorhythm – Скрипт за биоритми. Използва дата, месец и година.
– Instant Art – Показва избран от вас надпис чрез PHP+GD+FreeType в .png картина.
– Flash Art – Ще ви покаже надпис по ваш избор чрез PHP+MING в flash изображение.
– Phone Book – Телефонна книга. Може да добавяте или премахвате имена.
– Excel_Writer – Експортира value в Microsoft Excel.
– ADOdb – Позволява ви да копирате таблици от една база данни в друга.

Категория Tools:

phpMyAdmin – Това е многофункционална и лесна за използване програма за администриране на MySQL бази данни през Уеб интерфейс. Разполага с български интерфейс. Предимства на phpMyAdmin:

• Разглеждане или изтриване на бази данни, таблици, полета и индекси.
• Създаване, копиране, изтриване, преименуване или промяна на бази данни, таблици, полета и индекси.
• импортиране на бази данни .
• експортиране на бази данни в следните формати: CSV, XML, PDF, ISO/IEC 26300 – OpenDocument Text, Microsoft Word и Excel.
• администриране на няколко сървъра.
• създавайте PDF графики.
• търсете в базите данни.
• и други…
При началното стартиране на phpMyAdmin ще се появи следният прозорец:

Трябва да напишете името и паролата, които запазихме в Security при MySQL SECTION: ”ROOT” PASSWORD. След като ги напишете натиснете върху Изпълнение. Ще видите този прозорец:

Това е началният екран на phpMyAdmin. Имате пълната свобода да правите всичко изписано по-горе в статията. Предимство на програмата е, че е с български интерфейс.

– Webalizer:

От тук ще получите подробна статистика за сървъра. Може да разберете колко посещения има сървъра дневно, седмично, месечно и други статистики.

PHP Switch:

Има скриптове, които работят само с версия 4 или 5 на PHP. PHP Switch е прекрасен инструмент, които заменя PHP 4 със PHP 5 когато пожелаете! Просто трябва да влезнете в C:xampp(или там, където сте инсталирали сървъра) и да стартирате файлът php-switch.bat. Той веднага ще смени от една версия на друга, в зависимост от първата(ако първоначално версията е била 5, ще я смени със 4 и обратното).

– Mercury Mail:

Mercury Mail е идеално средство за изпращане на писма. Можете да изпращате имейл едновременно на двама човека, както и да го напишете анонимно(без получателят да разбере от кого е писмото).

Заключение

Ако желаете сървър който включва в себе си Apache уеб сървър, MySQL база данни и други инструменти, то тогава XAMPP е за вас! Той е лесен за използване и няма да изпитате никакви трудности при конфигурирането му. Може да се използва както за лични тестове, така и за голям сайт или хостинг на файлове. Но за да нямате никакви проблеми, непременно нивото на сигурност трябва да е високо.
Програмата е страхотна и представлява едно огромно облекчение за програмистите.

Успех!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини