fbpx
10.8 C
София

HUAWEI FreeBuds Pro – слушалки с интелигентно динамично шумопотискане

Най-четени

В началото на септември, в рамките на световния форум на Huawei, компанията представи 6 нови продукта, развиващи стратегията „Seamless AI Life“. Наред с двата интересни умни часовника, които вече ви представихме, на бял свят се появиха и първите в света истински безжични стерео (TWS – True Wireless Stereo) слушалки, които поддържат интелигентно динамично шумопотискане, разпознаващо обкръжаващата обстановка.

Още преди два месеца, когато чухме какво представляват слушалките в хардуерно отношение и виждайки как изглеждат, бяхме сигурни, че при първа възможност искаме да ги пробваме. Успяхме да се сдобием с тях по-рано и да ги тестваме за по-дълго време. И ето сега, няколко дни след пускането им на пазара, вече сме готови да споделим впечатленията си с вас. От сега признаваме, че бе истинско удоволствие да се докоснем до този продукт с водещия в индустрията рейтинг за шумопотискане от 40 dB.

Кутия

Слушалките пристигат в малка и много лека кутия, което само подсказва за теглото на модела като цяло. След като бързо я отворим, долната и част изпада и пред нас се показва кутийката, в която се съхраняват и зареждат самите слушалки. Нямаме търпение и я отваряме бързо, за да установим с вълнение колко малки и фини са двете слушаки (всяка от тях тежи само по 6.1 грама.

Теглото им почти не се усеща в дланта, а материалите от които са направени, са изключително качествени. Същото се отнася и за кутийката, в която се зареждат. Тя има своя батерия, която се зарежда с USB Type C кабела, който имате в комплекта или безжично. Размерите и теглото и също са минимални – 70х51,3х24,6 мм и  60 гр.

Свързването с всяко устройство, с което ще използвате FreeBuds Pro е много бързо и буквално за секунди можете да преминете към използването на слушалките. В кутийката още можете да намерите кабела, който вече споменахме, както и няколко книжки с инструкции.

Не знам дали ще са ви необходими, най-вече защото самото приложение за телефон ви казва много за това как да използвате слушалките и де факто нямате нужда от четене. В кутийката обаче са и допълнителните силиконови накрайници, за които дума ще стане след малко.

Външен вид

В последните години вече не малко компании представиха TWS слушалки и всеки следващ модел е по-добър. Така е и при Huawei. Не е случайно обаче, че след досегашната номерация на техните FreeBuds слушалки вече имаме Pro при тези, а не поредната цифра. Те са сериозна крачка напред от всичко останало и несъмнено това личи и в дизайна. FreeBuds Pro имат изключително премиум излъчване и когато ги носите, изглеждат като малки бижута.

Всичко е наистина водено от минимализма – няма нищо излишно, а елементите са пределно изчистени като единственото малко забележимо са буквите, изписващи логото на Huawei.

Формата им е ергономична и идеално пасва в ушите на човек, като за по-добро прилепяне в комплекта има три различни силиконови накрайника. Впечатляващото е, че кой да изберете ви помага не само вашият усет, но и функцията Fit detection на приложението Huawei AI Life.

Според информацията от китайската компания над това са работи изключително много в аудио лабораторията, анализирайки данните за ушната анатомия на хиляди потребители от различни точки на света. Може би затова дизайнът съвпада толкова добре и на българската ми глава.

Доста може да се каже за външния вид на слушалките, чиито размер е малко по-голям отколкото на дамски нокът с маникюр. Извън влизащото ви в ухото говорителче, имате съвсем малко стебло, което има строг квадратен профил. Нищо не е случайно и той е направен така, че да минимизира външния шум и още преди да се включи софтуерното затихване да премахне не малка част от шума.

Слушалките имат специална технология за защита от вятър

FreeBuds Pro се предлагат в три различни цвята – сребрист, бял и черен. Ние имахме за тест сребристите (Silver Frost) и честно казано според мен това е най-добрия цвят, тъй като изглеждат най-стилно, но това разбира се е субективно.

Именно от тази квадратна основа на двете слушалки се извършва и управлението

Управление

Поставите ли ги в ушите си, спокойно може да забравите за смартфона си и да го оставите дори на метри от себе си (най-голямото разстояние, което успяхме да постигнем е 10 метра, през две стаи). Слушалките работят с Bluetooth 5.2. Колкото и да са малки, докосвайки повърхността им можете да ги управлявате с леко плъзгане и докосване. Това става чрез бързото инсталиране на Huawei AI Life, в което има още доста полезни неща.

Лесно можете да регулиране на силата за звука, приемане на обаждания, възпроизвеждане или пропускане на определено парче от  плейлиста, който слушате. Всичко става много лесно и с помощта на приложението, в които тези движения са доста добре описани. Съвсем малко време ще ви е необходимо за да свикнете с всички тези движения и да ги правите буквално без да се замисляте.

Слушалките работят отлично, благодарение на използвания в тях миниатюрен Kirin A1. В реално време той върши много неща около обработката и контрола.

Шумопотискане

Ползвайки слушалките, благодарение на интегрирания хардуер и използваното софтуерно решение, те сами идентифицират вида на околния шум и превключват между три профила – General, Cosy и Ultimate. Невероятен висш инженерен пилотаж е приложен във FreeBuds Prо. Внедрени са сложни технологии за неговия анализ и адаптирано според това шумопотискане, за постигане на цялостно първокласно звуково изживяване.

Създаването на този модел и особено добавянето на Pro изобщо не е случайно и резултатът никак не е изненадващ. Китайските аудио инженери са приложили някои от най-добрите практики във висококласното Hi-Fi оборудване. Благодарение на използваната комбинация от драйвери и говорители, звукът се обработва прекрасно и се стабилизира, намалявайки вибрациите за постигане на по-ясен и чист звук. И това се усеща веднага.

Слушалките възпроизвеждат стерео звук с първокласно качество и тук е едно от качествата, в които аз лично ги поставям като фаворит на пазара. Голямо значение  има и функцията Dynamic EQ Adjustment, която използва данни от вграден в слушалката микрофон, попадащ в ухото, и автоматично оптимизира звука според ушната специфика на конкретния потребител.

Въпреки цялото шумопотискане FreeBuds Pro разполагат с режими, които ви позволяват да не се изолирате напълно от средата, когато това е опасно. Благодарение на микрофоните в режими Awareness и Voice можете да чуето ясно всичко когато пресичате или разговаряте с някой, а слушалките са в ушите ви.

Батерия

В толкова малка кутия и толкова малък корпус на всяка слушалка, цяло чудно е къде е батерията и как издържа толкова много. Когато активното шумопотискане е включено, батерията издържа до 4,5 часа, а когато е изключено – до цели 7 часа, без да се налага да използвате кутийката за носене и зареждане.

На практика във всяка слушалка имате по 55 mAh батерийка, а в базовата станция още 580 mAh, Така сваляйки от време на време слушалките можете да си ги зареждате от кутията, но цял ден можете и да не я носите с вас – в повечето случаи батерията на самите слушалки ще ви стигне.

Официалната информация на производителя относно времето на използване е следната

Възпроизвеждане на музика:
4 часа (с активиран ANC)
7 часа (с деактивиран ANC)
Гласови повиквания:
2,5 часа (с активиран ANC)
3 часа (с деактивиран ANC)

В рамките на нашия тест тези цифри се потвърдиха и дори успяхме да запишем и по-добри резултати, вероятно защото в не малка част от време заради навиците ми използвах слушалките с доста тих звук. Всичко тук е индивидуално.

Зареждането обаче е друго много удобно нещо в слушалките. Те се зареждат за около 40 минути в кутийката, самата тя се зарежда за час, а бихте могли да правите това и безжично, докосвайки я само до телефона си, ако разполагате с Huawei P40 Pro да речем.

Практическо използване

В рамките на няколко седмици успях да използвам слушалките в много различни ситуации. Те бяха в ушите ми в по-голяма част от времето – от рано сутрин до заспиването ми вечер, понякога и след него.

При подобни слушалки със сензорно управление, лично аз често съм срещал проблема с неволното активиране на някаква функция. Тук поне за мен такъв проблем нямаше, защото самото поле на контрол е разположено на място, което трудно можете да докоснете случайно.

Едно от най-важните неща за мен, при използване на подобни слушалки са разговорите. А тук е една от приятните изненади. За отличния звук допринасят вградените слушалките микрофони и отново  софтуера, който върши много работа. Не само че вие чувате отлично, но и говорещия с вас по никакъв начин няма да разбере, че сте със слушалки и някакъв вид устройство свободно ръце.

Направих си тест на няколко пъти и проведох разговор с различни хора, питайки ги кога съм със слушалките и кога без – в повечето случаи отсрещната страна се объркваше и твърдеше, че нямам никакви слушалки, да не говорим за безжични. Тук голяма роля изиграва двойна Bluetooth антена. Всяка от двете слушалки  е оборудвана с две Bluetooth антени, което осигурява 360-градусово покритие на Bluetooth сигнала за безупречно стабилна връзка.

Слушалките могат да ви позволят дори да шептите, ако оставите едната в ухото си, а другата доближите до устата си. В някаква ситуация, в която не е удобно да говорите това е много практично, защото чувствителния микрофон на FreeBuds Pro улавия перфектно всеки звук.

Изключително удобна е и възможността за двойна връзка с различни устройства

Можете да свържете лесно слушалките, както с Android смартфона си, така и с iOS и Windows, като след това можете да прехвърляте измежду различните системи.

Ако спортувате слушалките се справят отлично с есенния вятър и за разлика от не малко други модели, които сме тествали и особено Apple – тук няма никакъв проблем.

Освен всичко казано за слушалките до тук, непременно трябва да отбележим най-важното. Звукът, излизащ от тях е невероятен. Особено имайки се предвид размера им, това са едни от най-добрите слушалки на пазара, що се отнася до чистота на звука и басове.

В крайна сметка

Слушалките, част от 1+8+N екосистемата на компанията са поредния продукт, който проправя пътя към едно по-свързано, по-интелигентно и по-добро бъдеще за всички хора по света – посоката, към която води Seamless AI Life стратегията на Huawei. В този код „1“ е най-личното ни устройство, смартфонът, играещ и ролята на хъб към останалите 8 типа цифрови устройства в дома и мобилните ни аксесоари, сред които са аудио продуктите. N e събирателно за глобалната цифрова екосистема от всички производители.

Много добро впечатление ми направи качеството на изработка, използваните материали. Също така за отличаване са самите аудио възможности, доброто шумопотискане и интелигентните функции. Всички тези плюсове правят от FreeBuds Pro доста добро решение, ако търсите подобни безжични слушалки. Както съобщихме и по-рано тази седмица, слушалките вече могат да бъдат закупени в търговската мрежа на Технополис, Теленор и Техномаркет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Свързаност
Софтуер
Здравина
Цена/качество
Шумопотискане
Звук
Микрофон
Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

В началото на септември, в рамките на световния форум на Huawei, компанията представи 6 нови продукта, развиващи стратегията „Seamless AI Life“. Наред с двата интересни умни часовника, които вече ви представихме, на бял свят се появиха и първите в света истински безжични стерео (TWS...HUAWEI FreeBuds Pro - слушалки с интелигентно динамично шумопотискане