fbpx
12.8 C
София

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Най-четени

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови. Един рутер е достатъчно добър, за да осигури приличен сигнал в студио или двустайно жилище. Ако се преместите в тристаен, четиристаен или едноетажен апартамент, тогава никой рутер няма да отведе непроменения сигнал до най-отдалечения ъгъл на жилището.

Добра идея е рутерът да се намира на централно място в къщата, на високо място (не на пода) и да не е заключен в шкаф, за да се осигури оптимално разпределение на сигнала. В по-голям дом е по-трудно да има добър сигнал навсякъде.

Решението идва под формата на Wi-Fi mesh система. Какво представлява тя?

Можем да си я представим като рутер, който работи с други рутери, които взимат и разширяват сигнала, за да стига той до повече места. Така сигналът от рутера няма да отива директно до смартфона на втория етаж на къщата. В случая на mesh система сигналът от основния рутер отива до втори рутер от системата на горния етаж и оттам сигналът отива до смартфона. По този начин имаме по-добър сигнал и по-високи скорости.

Mercrsys пусна на пазара Halo H50G, първата гигабитова mesh система на компанията. Тя привлече вниманието ми поради добрите спецификации, но и доста добрата цена. Halo H50G се предлага в два варианта: с две или с три устройства. Цената на тройния комплект е 229 лева.

Да започваме с ревюто

В кутията намираме три устройства Halo H50G, които имат прост и елегантен дизайн. Всяко прилича на кутия, с размера на малко по-голяма чаша – 8.8 на 8.8 на 8.8 сантиметра. Брандирането е минимално, а на гърба на всяко има три гигабитови порта и порт за захранването. Всички устройства са идентични. Този външен вид ми харесва и определено го предпочитам, пред който и да е рутер и антените по него. Няма външни антени по кубчетата. Във вътрешността им има по шест усилвателя и приемници на сигнал. Едновременно всяко кубче прави всичко възможно да усили мощността на предаване, но и да улавя по-качествено това, което идва към него.

Единственото, което може да се нарече минус е, че захранващият кабел е доста къс. За някои места ще трябва да ползваме някакъв удължител.

Как се инсталира?

Да настройм нашата мрежа от малки рутерчета е лесна задача. Не се различава особено от инсталирането, на който и да е стандартен рутер. Взимаме една от трите джаджи и я свързаме с основния кабел за Интернет. Инсталираме на смартфона си приложението на Mercusys и следваме стъпките в него. След няколко минути конфигурацията е готова, включваме другите части на mesh-а и през приложението ги добавяме. Нашата мрежа е готова, имаме единен Wi-Fi, към който се свързваме през всяка „кутийка“, с една и съща парола.

Поставих единия елемент до компютъра си, от където влиза Интернетът в жилището ми. Свръзах двете с кабел. Вторият елемент поставих в кухнята, а третият в спалнята.

Защо Mercusys Halo H50G заслужава вниманието ни?

Тази гигабитова Wi-Fi Mesh система е двулентова и може да осигури връзки със скорост до 1900 Mbps за приблизително 100 устройства. Използва се технологията MU-MIMO, за да може Halo да поддържа всякакви смартфони, компютри, IoT устройства и прочие, които да работят максимално добре при едновременна свързаност.

H50G предлага две честотни ленти едновременно – една на 2,4 GHz и друга на 5 GHz.

По този начин разполагаме с много добри скорости на 5 Ghz и максимална стабилност на 2,4 GHz. Ако звучи твърде сложно, не се притеснявайте. Системата създава една Wi-Fi мрежа, която работи на двете честоти и автоматично ще реши на коя лента да се свързват устройствата. 1900 Mbps е много висок таван за скорост. Позволява да нямаме проблеми с 4K стрийминг, изтегляне, видеоразговори и т.н., дори ако няколко устройства едновременно изискват мрежата. Разбира се, най-важно е на какъв интернет план сме и колкото мегабита получаваме от доставчика си.

Ето тук са показани няколко различни конфигурации, в които системата може да работи, според нуждите на потребителя.

Комплектът идва с два или три модула, но ние можем да си закупим и да свържем още от тях, за да постигнем нужното покритие навсякъде вкъщи.

Halo H50G е специално проектиран чрез трите отделни устройства AC1900 да осигури покритие до 557 кв. м. В същото време, за да се поддържат възможно най-силни връзки, са добавени технологии като AP Steering, Band Steering и APS (Adaptive Path Selection), които автоматично избират най-добрата връзка за устройствата на потребителите, така че Wi-Fi мрежата да работи с най-добър капацитет.

Когато съм в кухнята и включа Wi-Fi на смартфона си, той ще се свържи с машината там. Когато се преместя в хола, връзката автоматично се прехвърля на джаджата в другата стая. Ако нашите три устройства са много близо едно до друго, превключването между тях няма да се случва, защото е излишно. Но ако разстоянието между тях се увеличи, тази функционалност в действителност подобрява бързодействието на връзката.

Друга интересна технология е Beamforming чрез която рутерът разпознава нашите устройства и автоматично концентрира излъчването на безжичния сигнал към тях. Така връзката е по-добра. Технологията работи дори с устройства, които са далеч или с ниска мощност.

Важно е да се отбележи, че ако по някаква причина някой от модулите на Halo има проблем, системата ще промени маршрута, за да покрие пропуските в покритието, за да не прекъсва връзката.

Halo H50G може да се използва както като рутер, така и като точка за достъп след друго устройство.

Другото интересно нещо е, че от Mercusys са интегрирали в системата родителски контрол. Всеки член от семейството може да има свой профил, за който да се управлява достъпа независимо. Има различни филтри според възрастта, които блокират определено съдържание, като има възможност за персонализация.  Може да се задават дневни ограничения на времето, което децата прекарват в Интернет. Връзката може да бъде преустановявана на ниво член от семейството.

Що се отнася до приложението на Mercusys, то отговаря за всичко по инсталацията и администрацията. Има доста функционалности, дава достъп до всичко, което може да ни потрябва и е лесно за употреба. Обърнете внимание на настройките на светодиодите и нощния режим, за да си го нагласите по ваш вкус. И разбира се, обновявайте софтуера редовно.

Как стоят нещата със скоростите?

Направих сравнение на връзката при използване на стандартния ми рутер и тройната система Halo H50G. Направих спийдтест на три различни места в жилището ми и постигнатите резултати са по-добри със средно около 20%. За справка, в ъгъла на спалнята ми преди получавах около 200-210 мегабита, сега успях да кача резултата до около 260 мегабита. На другата локация хващах около 300 мегабита, сега успях да замеря 350. Този ръст се получава именно заради разширяването на обхвата чрез повече устройства, интелигентното пренасочване и насочване на връзката.

Пробвах връзката с PlayStation 5 конзолата ми, при която мегабитите се движиха между 200 и 300. Със системата на Mercusys получавах около 200-250 мегабита. Това най-вероятно се дължи на факта, че PS5 и рутерът ми поддържат Wi-Fi 6, докато Halo работи с Wi-Fi 5, но реално разликата не е фрапираща.

Заключение

Като цяло за мен полезността на този тип мрежи е очевидна и я препоръчвам на тези, които имат по-големи апартаменти или живеят в къща. Така ще имате обективно по-добър сигнал навсякъде и можете да се възползвате максимално от бързата интернет връзка, която в България си е факт. В същото време Mercusys Halo H50G не е много скъпа система и реално може да помогне на хората, които имат проблеми със сигнала.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Удобство при работа
Свързаност
Умни функции
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови. Един рутер е достатъчно добър, за да осигури приличен сигнал в студио или двустайно жилище. Ако се преместите в тристаен,...Mercusys Halo H50G - изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища