fbpx
10.8 C
София

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 – най-добрият ел. скутер на пазара стана още по-добър

Най-четени

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 е най-новият електрически скутер на технологичен гигант и обещава някои удобни подобрения спрямо предишния Mi Electric Scooter Pro 2. Имахме възможността да тестваме скутера за малко повече от седмица и останахме с впечатлението, че е истинско удоволствие да се кара.

В това ревю ще обясним защо това е най-добрият електрически скутер на Xiaomi досега и защо той си заслужава мястото сред класацията на най-добрите електрически скутери на пазара изобщо.

Когато става въпрос за избор на електрически скутери, има огромен избор, както по отношение на спецификациите, така и по отношение на цената. Една от основните характеристики, която ключово разделя пазара, е това дали скутера е с търговски дизайн или с такъв за лично ползване.

Търговските скутери има дизайн, подобен на този, който можем да видим при скутерите, които се предлагат под наем в много големи градове. Те са по-големи и по-тежки, но в замяна предлагат по-дълъг пробег, по-здрава конструкция и по-бързи скорости. За сравнение, потребителските скутери обикновено са по-леки и по-малки. Това ги прави по-лесни за вземане и пренасяне, но също така води и до използването на по-малки батерии и двигатели в тях – съответно скоростта и пробегът търпят компромис.

Разбира се, понякога тези граници се размиват. Има модели, които успяват да предложат здрава конструкция, като същевременно не са никак тежки, и обратно – по-малки модели, които все пак успяват да предложат прилични обхват и скорости. Но това е компромисен вариант и трябва да помислите кои фактори са най-важни за вас, преди да направите избора си.

Електрическият скутер Xiaomi Mi Electric Scooter 3 се предлага с мощен 300W двигател, който достига максимум 600W, за да осигури допълнителна сила нагоре по хълмове. В резултат на това може да се справи с наклони до 16%, поставяйки го в границата над 1S и наравно с Pro 2. Освен това идва с 8,5-инчови пневматични гуми, мощен фар 2W и около 30 км пробег, в допълнение към полезно приложение, което включва функция за дистанционно заключване на двигателя. Така електрическият скутер от трето поколение добавя полезни надстройки като Pure Air и има надежден максимален пробег и по-висока максимална скорост.

Макар че определено е в по-малкия и по-лек край на ценовия спектър, Xiaomi Mi Electric Scooter 3 предлага впечатляващ обхват, като същевременно осигурява респектираща максимална скорост. Това вероятно ще го направи популярен избор сред пътуващите, които имат нужда да качат скутера си във влак или да го вземат със себе си в офиса.

Xiaomi Mi Electric Scooter беше представен за първи път на 26 юли 2021 г. и официалните продажби на модела започнаха през септември. В България стартовата търговска цена започва от 860 лв. Скутерът се предлага в два цветови варианта – сиво и ониксово черно. Това са нови цветове  гамата електрически скутери Mi и са подчертани от оранжеви кабели в сивия модел и сини кабели при черния модел – тези акценти са лесен начин да различите Scooter 3 от Scooter Pro 2.

Основният дизайн на Xiaomi Mi Electric Scooter 3 остава почти непроменен от Scooter Pro 2. Скутерът е дълъг малко под 1130 мм и е висок 1180 мм. Степенката е с размери 140 мм, което я прави малко по-тънка от подобните на Ninebot Max, но все още има достатъчно място и за хора с по-големи крака.

С тегло от само 13,2 килограма, скутерът е забележително по-лек от много други на пазара, включително и от Mi Pro 2, който беше една идея по-тежък. Батерията в този модел е по-малка, което води до по-ниското тегло, но той все още предлага пробег от 30 км.

Една нова функция, която Xiaomi е внесла в този модел, е скобата за бързо заключване. Скутерът все още идва с предпазен фиксатор, който трябва да се повдигне, за да се избегне случайна употреба, но въпреки това се сгъва бързо и лесно с три щраквания. В сгънато положение, Scooter 3 е висок около 19,2 инча, въпреки че не става толкова плосък и компактен, колкото моделите с долна скоба, той все още е доста мобилен. Закопчалката на кормилото се захваща добре за куката на задното колело.

Отстрани на предните и задните колела има оранжеви рефлектори, които декорират черния модел, който изглежда доста стилен.

Спирачните тръбопроводи излизат отстрани, вместо да минават през тялото на скутера. Задните дискови спирачки също изглежда са оставени доста открити, а не защитени в корпуса, вероятно за да се спести тегло. Вместо това две тънки метални ленти поддържат арката на колелата, за да придадат здравина.

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 използва същия 300W мотор като в Mi Pro 2, който има максимална мощност 600W. Първите модели използваха 250W двигател, така че това все още се счита за стъпка напред за непрофесионален модел. Спирачките също са същата двойна спирачна система като Mi Pro 2, която комбинира електрическата спирачка e-ABS с дискова спирачка за по-добра спирачна сила.

LED екранът на кормилото предлага ясно визуално ръководство за цялата необходима информация, включително вашата скорост, живот на батерията и режим на шофиране. Той също така показва кога фаровете ви са включени, когато сте свързани чрез Bluetooth към телефона си и кога скутерът е заключен. Единственият бутон за захранване също включва фаровете с едно натискане и променя режима на движение.

Лостът за газта е позициониран от дясната страна, като вляво има и един спирачен лост, който активира задната дискова спирачка и електрическата спирачка. Предният фар и задните светлини са хубави и ярки, особено ако карате в по-тъмни условия, макар и да не са достатъчни, за да осветят пътя ви достатъчно в пълна тъмнина.

Скутерът има степен на водоустойчивост и прахоустойчивост IP54, което означава, че е добър за каране в по-мокри улици, където се оттича и застоява вода, и в прашни участъци, но не би бил подходящ за наистина мокри условия. Това също означава, че не трябва да използвате маркуч с вода под налягане, за да го почистите, тъй като това може да повреди електрониката в устройството.

Разопаковане и сглобяване

Сглобяването е изключително лесно. След като извадите скутера, е необходимо да закрепите кормилото върху тялото и да го закрепите на мястото му с предоставените болтове. Целият процес не би трябвало да отнема повече от 10 минути.

Mi 3 се свързва с приложението Mi Home на Xiaomi. То дава информация в реално време за скоростта на движение, нивото на батерията, средната скорост и километража, която може да бъде наблюдавана директно от екрана на телефона, ако той се постави на таблото. Можете също така да заключите скутера си от приложението и да получите повече подробности за общото изминато разстояние и живота на батерията.

Три режима

Xiaomi Mi 3 идва с три режима на движение – пешеходен режим, който е ограничен до 5 km/ч, стандартен режим на движение, чиято максимална скорост достига до 20 км/ч и спортен режим, чиято пълна скорост е 25 км/ч.

Когато е в пешеходен режим или стандартен режим, скутерът автоматично добавя малко мощност, за да се улесни движението му, без да е необходимо постоянно да задържате газта. Когато се опитате да натиснете газта на изключен скутер, усещате известно съпротивление от двигателя, което е полезна защита.

Стандартният режим на движение е удобен, ако искате да поддържате скоростта си по-ниска, но тъй като максималната скорост не е много по-висока, по време на нашите тестове имахме склонността да се придържаме към спортния режим.

За използване по велосипедни алеи и населени места, където има обособени терени за велосипеден транспорт, Xiaomi Mi Electric Scooter 3 е достатъчно бърз и наистина забавен за каране. Открихме, че през повечето време държахме палеца си до долу на газта, но за съжаление няма опция за круиз контрол в спортен режим.

На пътя скоростта от 25 километра в час, която е най-високата възможна за скутера, се усеща малко бавно Други скутери, които предлагат няколко допълнителни километра в час, се усещат малко по-способни да се справят с потока на трафика, докато по време на тестовете за ревюто бяхме наясно, че караме по-бавно от повечето велосипеди. Надяваме се, че ако Xiaomi пусне Mi Pro 3, той ще предложи най-малко 30 км/ч, въпреки че това ще превиши законовото ограничение в някои региони по света, като например някои американски щати. Във всички случаи обаче, независимо къде решите да карате скутера и с каква скорост, определено си струва да си вземете добра каска.

По-големият мотор определено се усеща, когато става въпрос за изкачване по баири. Скутерът нямаше проблем с по-леките наклони, като изобщо не показваше признаци на забавян. Едно нещо, което обаче трябва да се отбележи, е, че трябва да достигнете поне скоростта от 6,44 км в час, преди моторът да се задейства с пълния си потенциал, така че наистина трябва да дадете добър старт на скутера от изравнено пространство, или няма да успеете да се изкачите никак лесно.

Голям плюс обаче са пневматичните гуми. Макар и да са с размер от 8,5 инча, колелата са доста малки, благодарение на пълните с въздух гуми, които идват в комплект с вътрешни гуми – те осигуряват много по-гладко каране в сравнение с по-големите плътни гуми. Ако по някаква причина се спука гума, скутерът идва с резервна гума и една допълнителна вътрешна в комплекта.

Живот на батерията

Със своите 7650 mAh, Xiaomi Mi Electric Scooter 3 няма най-голямата батерия, но предлага впечатляващия пробег от 30 км с едно зареждане. Въпреки че тази цифра се основава на осреднени стойности на скоростта 15 километра в час , все пак успяхме да изминем около поне 23 километра, използвайки скутера в спортен режим и с максималната му скорост. За допълнително разширяване на пробега има и системи за възстановяване на кинетична енергия (KERS), която помага за презареждането на батерията при движение по инерция или спиране.

Със сигурност пробегът с едно зареждане е напълно достатъчен за повечето ви пътувания в града, а времето за пълно зареждане е само 5,5 часа, така че можете лесно да зареждате скутера на работа или вечер, когато се приберете вкъщи, ако трябва. В спецификациите се посочва, че животът на батерията е 500 цикъла, така че ако я зареждате два пъти в седмично, това означава, че тя спокойно може да издържи в запазен вид до почти пет години. Според данните батерията е сравнително качествена, така че се предполага, че напълно би могла да издържи обещаните цикли и пробег в рекламите на скутера.

Усещане

Цялостното усещане от возенето със скутера Xiaomi Mi Electric Scooter 3 е изключително приятно, като ежедневните маршрути могат да се превърнат в доста забавни, бързи и нетолкова предизвикателствени, колкото биха били за други скутери. По отношение на удобството и цялостното усещане за качествено преживяване, скутерът идва с наистина високо качество на изработката, качествени материали и добра конструкция, които помагат за повишаване на удовлетвореността от Mi Electric Scooter 3.

Финална оценка

Xiaomi Mi 3 е страхотен малък скутер, който предлага всички функции, от които можете да се нуждаете в своето ежедневие, докато е достатъчно малък и лек, за да го вземете и носите със себе си, когато и където е необходимо. Не само че конструкцията му се усеща изключително здрава и добре направена, но и благодарение на пневматичните гуми, той осигурява и доста плавно каране.

Предвид, че в ценово отношение този скутер попада в средния клас, можем да кажем, че представлява една от най-добрите опции на пазара. Можете да купите и по-скъп модел, който ще ви донесе по-висока скорост и мощност на мотора, но той ще бъде и по-тежък, което може да направи носенето му голямо предизвикателство – наистина трябва да отбележим, че съотношението между теглото, ефективността и цената на този скутер на Xiaomi, навярно е най-голямото му пазарно достойнство, което го прави доста специален модел.

По време на нашите тестове имахме възможността да използваме скутера на Xiaomi Mi 3 за бързи пътувания до магазини, по-дълги разходки и всякакви ежедневни дейности. Ако търсите достъпен електрически скутер, този модел определено трябва да е в списъка ви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при ползване
Автономност
Скорост
Софтуер
Здравина
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 е най-новият електрически скутер на технологичен гигант и обещава някои удобни подобрения спрямо предишния Mi Electric Scooter Pro 2. Имахме възможността да тестваме скутера за малко повече от седмица и останахме с впечатлението, че е истинско удоволствие да се...Xiaomi Mi Electric Scooter 3 - най-добрият ел. скутер на пазара стана още по-добър