fbpx
-1.2 C
София

Броят на мобилните вируси за Android през последните шест месеца са се увеличили със 180%

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Мобилните вируси се развиват много бързо, а през първата половина на 2013 г., техният брой се е увеличил със 180%. Според експертите на германската антивирусна компания G Data, за първите 6 месеца на тази година са били открити повече от 519 000 нови зловредни програми за Android, а през втората половина на 2012 г. този брой е бил около 185 000. Ежедневните продукти на G Data са открили 2868 нови зловредни приложения, насочени към потребителите на платформата. Трябва също така да споменем, че през първата половина на миналата година са били открити малко повече от 29,5 милиона нови заплахи.

Към днешна дата, Android операционната система е абсолютен лидер сред мобилните платформи към която са насочени редица зловредни приложения. Това се обяснява не само с разпространението на устройствата, които работят на базата на тази операционна система, но и с достъпността на появилите се наскоро специални инструменти (malware kit), с помощта на които създаването на зловреден софтуер е по силата не само на най-опитните потребители. Освен това, авторите на вирусите все по-често прикриват зловредния код в самите приложения, което затруднява анализа на този софтуер. Един заразен файл остава активен за дълго време в устройството и може да се използва от хакерите за собствени престъпни цели.

По-голямата част (46%) от новите мобилни зловредни приложения за Android са троянски коне, които са предназначени закражба на банкова информация или изпращането на платени SMS съобщения до номера с добавена стойност. Един такъв ярък пример за зловреден софтуер е троянеца FakeSite.A, известен също като Perkele. Той се характеризира с това, че авторите на вируси могат да го използват заедно с всеки друг зловреден код, който действа като обичаен банков троянец. По този начин, кибер-престъпниците използват крос-платформените вредоносни приложения, например за да прихванат SMSсъобщения, съдържащи кодове за авторизация, които банките изпращат на клиентите за своите онлайн-услуги.

Днес за да станете автор на вирус за съжаление не е необходимо да имате специални технически умения. Наличието на специални инструменти в интернет само допринася за разпространението на опасните технологии, които помагат на киберпрестъпниците да правят незаконни действия, като примера с троянеца Perkele. Анализирайки усложняващата се сегашна тенденция, може с увереност да се каже, че ситуацията ще продължи да се развива и през втората половина на годината, като броят на новия зловреден софтуер за Android може да се увеличи тройно – казва Еди Уилямс, антивирусен експерт от G Data.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини