Членове на европейската потребителска асоциация Euroconsumers Group са изпратили писмо до американската компания Apple. в което търсят обяснение по обвиненията, че iOS 14.5 и по-новите версии на операционната система изтощават батерията на iPhone, предава Apple Insider.

В началото на този месец, три потребителски организации от групата на асоциацията, Organization of Consumers and Users, Altroconsumo и Deco Proteste, изпращат на Apple писмо, в което обвиняват компанията в т.нар. „планирано остаряване“ на моделите 11 и 12 на iPhone. Те цитират оплаквания на собственици на смартфони на компанията за необичайно изтощаване на батерията на устройството и нарушено общо представяне след инсталирането на обновления за iOS 14 и по-специално, iOS 14.5, iOS 14.5.1 и iOS 14.6.

Euroconsumers Group настоява за диалог с компанията, с който да бъде решено най-добрия начин за компенсиране на потребителите за действията на Apple, като заплашва компанията със съд, ако тя не осигури адекватен отговор. „Не е ясно какво се визира под „адекватен отговор“ в случая“, пише Майк Питърсън от Apple Insider. „Не съществува ясна индикация за универсално по-бързо изтощаване на батерията, причинено от актуализациите за операционната система, цитирани от организацията. За да бъде юридически издържано или потвърдено, всяко едно твърдение за „планирано остаряване“ трябва да обхваща голям брой потребители, а поне засега, изглежда не е такъв случая“.

През февруари миналата година, Apple бяха глобени от френската държава с 25 милиона евро заради това, че през 2017 е издала обновления, които са забавили сериозно работата на iPhone 6, iPhone 7 и iPhone SE, оказало негативно влияние върху батерията и не са информирали за това своите потребители. През лятото на миналата година белгийската потребителска организация Test Achats, испанската OCU, португалската Deco-Proteste, италианската AltroConsumo и Proteste (Бразилия) поиска Apple да плати по €60 на собствениците на споменатите устройства в съответните държави, които представляват на основата на спечеленото от Франция дело.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари