Цените на смартфоните се увеличават с всяка изминала година. Производителите обясняват това с повишените цени на суровините, с високите цени на изследвания, с увеличените на заплатите и т.н. Но днес се появи нещо ново.

За своя принос в развитието на 5G технологията, Qualcomm възнамерява да взема по $16 авторски възнаграждения за използването на нейния патент. По този начин, средната цена на смартфоните с поддръжката на 5G мобилна връзка ще бъде в района на около $500.

Първите смартфони с поддръжката на мобилни мрежи от пето поколение се очакват в началото на 2019 година. Qualcomm вече има поддръжката на някои китайски производители, включително Lenovo, Xiaomi, Oppo, Vivo, ZTE и Wingtech.

В разработването на 5G технологията участваха и компаниите Ericsson, Huawei и Intel, които също искат лицензни такси, само че по-скромни – по около $3,5 на всеки продаден телефон.

Това са цените само на лицензите, специалният чип за 5G ще се произвежда от Qualcomm и неговата цена ще се калкулира отделно.

При флагманските смартфони това увеличение на практика няма да се усети, но бюджетните модели на някои китайски производители осезателно ще поскъпнат. Явно с навлизането на 5G технологията американската Qualcomm ще спечели маса пари.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
112
112
3 години

Пълна лудост е, да се приема световен стандарт базиран на частни патенти.

Д.Миндов
Д.Миндов
Отговор на  112
3 години

Ти явно имаш проблем с главата, да не би да си мислил, че до сега световните стандарти са се базирали на дългогодишни проучвания дълго очаквани одобрения на БАН или други държавни учреждения по света? Извинявай но си Голяма Грешка ?