fbpx
0 C
София

Колко са опасни високите температури за съвременните смарт устройства и как да ги предпазим?

Най-четени

Със сигурност през последните няколко горещи седмици ви се е случило поне веднъж да сте изпитали някои затруднения в работата на смартфона си, който може да е работил твърде бавно, да сте усетили, че се е нагрял прекалено много или батерията му се изтощава бързо.

Летните горещи засягат не само нашите тела, но и нашите устройства. Но за разлика от нас, телефоните, смарт часовниците и останалите ни джаджи не могат да се охлаждат чрез естествени механизми, а повечето от носимите устройства, които използваме в ежедневието си, дори нямат някаква форма на собствено охлаждане, която да ги предпазва, освен стандартното разсейване на топлина. Въпросът, който може би голяма част от потребителите си задават, е как да предпазят устройствата си в летните горещини и до какви негативни ефекти могат да доведат високите температури върху съвременните устройства.

Колкото по-горещи, толкова по-бавни

Основните електронни компоненти, които правят възможна работата на нашите устройства, като вградените в тях процесори, чипове с оперативна памет и вътрешна памет за съхранение, комуникационни модеми и т.н., генерират топлина при работата си. Понякога тази топлина може да не е никак малка – особено ако изпълняваме на устройството си задачи, които изискват повече изчислителна мощност, като например играене на тежка игра, използване на приложение за редакция на току-що направените снимки или видеоклипове, конвертиране на файлове, тежък мултитаскинг и други подобни задачи, които загряват централния процесор и понякога чиповете с памет. Или ако използваме устройствата си на места с рехав мрежови обхват, ниско качество на мрежата или пътуваме в недобре покрит от мобилните оператори район, докато използваме мобилен интернет или говорим по телефона си, можем да усетим как мрежовия модем може да започне да отделя големи количества топлина. Сега си представете, че през лятото устройствата ни обикновено са изложени на условия, които допълнително ги загряват под въздействието на околната среда – като например пряката слънчева светлина, когато ги използваме за GPS навигация, докато стоят закачени на таблото на автомобила или велосипеда, разговорите и сърфирането в интернет на плажа, оставянето им на силно нагрята маса в ресторант и т.н. Всичко това води до допълнително загряване на компонентите на устройствата, което задейства някои вградени механизми за предотвратяване на прегряването, които намалят производителността и функционалността, за да се избегне тежко прегряване, което може да има катастрофални последици за електронните компоненти и работата на устройствата.

Специалистите казват, че по-голямата част от нашите ежедневни електронни устройства – като смартфони, смарт часовници, лаптопи и таблети, са предназначени да работят на температури около 35 градуса по Целзий. През голяма част от летните дни обаче, използваме техниката си на много по-високи температури.

Бързо изчерпване на батерията

„Батериите съхраняват енергия и са проектирани да работят на определени температури. Колкото по-горещи стават, толкова по-трудно започват да работят и толкова повече енергия използват“, казва д-р Роз Уайът-Милингтън, старши преподавател по електроника и електротехника в университета Лийдс Бекет. Това означава, че времето на автономна работа, което устройствата имат с напълно заредена батерия, се съкращава значително, когато е трудно батериите да се охладят. Допълнително операционната система на устройствата ни ги кара да консумират повече енергия в процедури по оптимизиране на работата и намаляване на натоварването, когато бъде засечено прегряване, което понякога допълнително съкращава живота на батерията.

Освен върху времето на автономна работа с едно зареждане, високите температури оказват и негативно влияние върху други аспекти от работата на батерията – като цяло горещите батерии се амортизират по-бързо, жизненият им цикъл се съкращава, което води до намален капацитет на батерията за съхранение на енергия. При някои модели смартфони амортизираната батерия може да доведе и до по-бавна работа на устройствата и цялостно по-лошо потребителско изживяване и влошена производителност – допълнителни негативни ефекти освен съкращаването на времето за работа с едно зареждане.

Изгаряне на екрана

Ако сте забелязали известна промяна в цветовете или работата на екрана на смартфона си или по-лошо, появило се е жълтеникаво петно, което остава и не се премахва, то имайте предвид, че е възможно топлината да е оказала влияние. Екраните също са компонент от нашите устройства, който отделя топлина. Допълнително те се намират близо до останалите компоненти на устройството, които също могат да бъдат силно нагрети в горещите летни дни, а корпусите на повечето съвременни устройства са сравнително малки. Всичко това води до силно надвишаване на работните температури, за които са проектирани екраните на устройствата ни, което е водещ фактор за причиняването на изгаряния на дисплея. Обикновено всички ние използваме и протектор за екрана, който може да увеличи допълнително топлината.

Какво можем да направим, за да поддържаме устройствата си хладни?

Не използвайте телефона си по време на зареждане

Пропуснахме да добавим, че съвременните смартфони използват технологии за зареждане, които позволяват зареждане с висока мощност за кратко време – но това също има своята цена – електронните компоненти в устройствата и батериите могат да станат доста горещи по време на бързото зареждане. Ако използвате телефона си, докато се зарежда, за да споделяте мобилен интернет например (което генерира и допълнителна топлина от модема на устройството) или за други по-интензивни дейности, то е добре да имате предвид, че особено в летните дни температурата на устройството може да превиши значително заложената допустима температура от производителя.

Не излагайте устройствата на допълнително нагряване

Добре е да не излагаме устройствата си на пряка слънчева светлина. Оставянето на телефона на таблото на колата, за да работи като навигация, на маса в ресторант или под жарките слънчеви лъчи, докато сме на плажа, може да бъде катастрофално. Би било добре също така да изключваме и ненужните функционалности и модули на смартфона, когато не ги използваме – като например GPS, Wi-Fi, дори мобилен интернет. Ако нямате избор да не използвате устройството си за споделяне на интернет или под въздействието на знойното слънце, то е препоръчително да използваме режима за икономия на батерията или за намаляване на мощността, тъй като при него се изключват голям набор от ненужните функции и се забавя работата на основните компоненти, което ще помогне за намаляване на загряването.

Ако усетите, че телефонът ви или друго мобилно устройство отделя прекалено много топлина или работи осезаемо по-зле от обичайното, то е препоръчително да го оставите за известно време, като го изключите или поне го поставите на място, което не е изложено на толкова топлина. Ако някое от устройствата ви прегрее, в никакъв случай не използвайте фризер, хладилник, лед и не го излагайте пряко на охлаждане от климатик с висока мощност, тъй като това изобщо няма да помогне – резките температурни промени и големите разлики могат да бъдат наистина пагубни за телефоните и останалите смарт устройства и техните батерии, като е възможно и образуването на кондензации в корпусите на устройствата или около ключови компоненти, което в крайна сметка да доведе до прекъсване на работата и до корозия на електронните вериги.

Не трябва също така да забравяме, че при прегряване акумулаторните батерии, които се използват в устройствата, могат да станат опасни не само за тях, но и за нашето здраве и безопасност – някои батерии могат да се издуят, да се получи изтичане на токсични химични съединения и дори да се наблюдават къси съединения, което може да доведе и до опасност от пожар. Всички съвременни устройства са снабдени с механизми, които ги пазят от прегряване – ако бъдат отчетени прекалено високи температури, устройствата ще бъдат изключени автоматично от операционните системи или ще бъдат намалени техните функционалности. Но ако забравите телефон в затворена кола, с изгасен двигател, която се намира на пряка слънчева светлина, то е възможно да бъдат достигнати температури, които силно превишават безопасните за акумулаторните батерии, което в крайна сметка да доведе до изтичане на химични вещества и създаване на опасност от пожар или нараняване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини