fbpx
7.6 C
София

Макафи: Ако не ви трябва дадено приложение, не го сваляйте

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Джон Макафи, ексцентричният създател на антивирусната компания McAfee (понастоящем собственост на Intel), не притежава вида и поведението на умел разработчик по информационна защита. Самият той се определя като „Хю Хефнър на хакинга“.

След години, прекарани в света на алкохола и наркотиците, мистериозни авантюри, множество интимни връзки, проблеми със закона, обвинение в убийство и бягство, Макафи днес живее далеч от островния рай на Белиз и опасната реалност, в която беше попаднал. Днес Макафи живее в американския Среден Запад, и се занимава с компанията, която основа. Макафи има и нова мисия – да защити потребителя от опасностите в Мрежата.

Преди две години в общественото пространство се появи името на Едуард Сноудън. Младият мъж, работил като сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), изнесе огромно количество информация за широкомащабни действия по контрол и следене комуникациите на интернет и смартфон потребителите. В следствие на разкритията на Сноудън, множество хора и компании започнаха да се замислят за сигурността на данните и комуникациите си, като в общото движение по обезпечаване на защитата и конфиденциалността на информацията се включиха личности и организации от всякакъв калибър. А бизнеса с доставянето на допълнителни защити (независимо работещи или не) се разрасна главоломно. Логично и Макафи, вече минал 70-те и по-спокоен, се насочи към този сектор, който не му е непознат. Освен с услугите доставяни от Future Tense Central, Макафи се занимава и с изнасянето на речи по конференции и форуми за информационна защита в САЩ. Той често говори за сигурността на данните ни и комуникацията в ерата на масовото използване на смартфон технологиите. Това направи и наскоро, в едно интервю за Guardian, в което дава съвет към мобилните потребители. Макафи не от вчера тръби за лошата защита на приложенията и не дотам коректните практики на техните създатели. 

Игрите са най-лошите. Те са разработвани от малки екипи, като често ние не ги познаваме, а самите приложения накрая се оказва, че имат 100 млн. потребители. И всички приложения, които са безплатни изискват прекомерни привилегии. Защо? Защото нищо в живота не е безплатно. Ако ти го предлагат безплатно, то значи събират информация. Повечето от тях взимат само това, което им е нужно. Ако не ви е нужно да имате дадено приложение, не го сваляйте„, съветва Макафи.

Макафи е известен също така, като противник на практиките на компании, като Google по отношение на събирането на данни. Той припомня спорно изказване на Ерик Шмид, председателят на Google, направено преди няколко години, когато оправда практиките на компанията като заяви: „Ако правите нещо, което не би искал друг да узнае, то най-добре спрете да го правите“.

„Повечето хора не разбират защо трябва да пазят конфиденциалността на данните си. Google желае да ви накара вярвате, че ако нямате какво да криете, защо ви притеснява хората да знаят всичко (за вас). Но помислете за момент и си представете един свят, в който всеки знае всяка ваша мисъл и всяко ваше действие. Ще настъпи хаос. Когато се запознаете с някой, не му разкривате вашите най-скрити тайни. Ако конфиденциалността няма вече значение, бихте ли дали портфейла си на абсолютно непознат и му позволите да го претърси и опише съдържанието му? Защо тогава, някой трябва да вярва, че ако не правим нещо лошо, не трябва да се притесняваме, че някой има конттрол над информацията ни?“, споделя Макафи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини