fbpx
6.3 C
София

Няколко думи за телефонните номера и кодовете на страните

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Всичко разбира се, започва със създаването на първия телефон. Най-първите телефони са поставяни само в някои отделни домове и сгради и с тяхна помощ е осъществявана директна връзка. Тъй като прокарването на телефонните линии е твърде скъпо, тези телефони са използвани предимно от държавните структури и от по-богатите хора. След като телефонията започва активното си развитие се поражда идеята, че използването на пряка връзка между телефоните не е много разумно и е по-добре да бъде изграден център, към който са включени много телефони и този център може да осъществява връзката с даден телефон чрез неговия номер.

 

Именно по този начин започва раздаването на телефонните номера в Англия, САЩ и другите страни. Но в самото начало тази номерация е децентрализирана и няма никакъв стандарт за номерата на телефоните. Това обикновено са били трицифрени номера, като например 553, понеже по това време телефоните са твърде малко. Но за съвсем кратък период от време телефонните линии започват да се претоварват и тъй като всяка държава си има собствена номерация, няма никаква възможност да се позвъни в чужбина. Именно тогава възниква идеята за създаване на единен стандарт, който важи за всички хора от целия свят и според който всеки човек получава свой собствен уникален телефонен номер, на който може да бъде търсен.

Стандартите E.123 E.164

Това са номерата на препоръките, зададени от Международният консултативен комитет по телефония и телеграфия, според които се дават кодовете на телефонните номера за различните държави.

Знакът +

Първото правило е, че при международния формат на телефонните номера всички международни кодове без изключение започват с префикс, който обикновено е знакът +. Допускат се някои промени – например, международният префикс за повикване във всички страни от Северноамериканския план за номериране е 011, докато в повечето европейски, азиатски и африкански държави е 00.

Кодът на страната

След знака + се въвеждат цифрите, които показват страната и което е всъщност телефонният код на дадена държава, но има и изключения. Стандартът предвижда максималната дължина на този код да е до шест цифри, но обикновено това са две или три цифри. Основната идея е ясна – всяка страна има свой собствен код, след което следват телефонните номера на абонатите в съответната страна. Решено е целият свят да бъде разделен на 9 зони и в съответствие с географската принадлежност на страната, кодът на самата страна да започва именно с тази цифра. Така например всички държави от Африка започват с 2, всички държави от Северна Америка започват с 1 и т.н. При създаването на тази система е СССР все още съществува и получава кода +7. Допуска се замяната на знака + с две нули (00). По този начин за бившия СССР получаваме кода 007, което директно ни изпраща към прочутия Джеймс Бонд.

Към днешен ден този код е валиден само за Русия и Казахстан.

Допълнение: Днес само Русия може да се избере с +7 или 007. Кодът на Казахстан вече е +997.

 

 

Самите зони са организирани предимно по географското си местоположение, но има изключения поради политически и исторически причини.

Страните-членки на Северноамериканския план за номериране (NANP) получават трицифрени кодове на зони под общия префикс 1 за всяка държава и по този начин форматът е +1 XXX. И така, международните телефонни кодове за Канада и САЩ винаги започват с +1, Вирджинските острови на САЩ  – чрез +1 340 и т.н.

За нас е по-важна Европа, в която са валидни зоните 3 и 4. Първоначално по-големите държави като Испания, Обединеното кралство и Франция получават двуцифрени кодове, за да компенсират своите по-дълги вътрешни номера. Малките държави, като Исландия, получават трицифрени кодове. Но от 80-те години на миналия век всички нови европейски телефонни кодове са трицифрени, независимо от популациите на страните. Според тази номерация международният код на България е +359.

Номерът на телефона

След кода на страната идва номера на телефона. Чрез използването на тази дървовидна структура се обхващат телефонните номера на всеки човек от всяка държава. Това е достатъчно дори и за е Китай и Индия с 1,5 милиарда население.

Номерът на областта

Чрез тази система за кодове и номера всяка страна разполага с по 10 милиарда числа, които могат да се използват за задаването на телефонни номера. Формално правителството на всяка държава определя на кого да дава тези номера, но в споменатите по-горе стандарти E.123 E.164 се препоръчва във всички държави първите три от общо 10-те цифри да се използват за задаване на съответната област. По този начин всяка страна се разделя на отделни части – САЩ на щати, Русия на обекти, Италия на провинции, България на окръзи и т.н. Това правило се спазва от всички държави, като в съвсем малък брой места, за задаване на областта се използват четири цифри.

 

В наши дни смисълът на регионите на практика се изгуби след появата на услугата за запазване на телефонния номер при смяна на SIM картата. Очевидно е, че е възможно да се купи SIM карта в дадена област, след това потребителят да се премести да живее в друга област, където да си купи нова SIM карта, но да запази стария си номер на телефона. В наши дни кодовете на мобилните оператори не зависят от населеното място

Последните седем цифри

Последните седем цифри показват уникалния номер на всеки абонат.

Автоматизиране

Дървовидната структура на базата данни на кодовете на страните е много удобна за създаването на най-различни приложения за по-лесно въвеждане номерата на телефоните и разбира се, на мобилните телефони.

Приложенията от подобен род са ужасно много, но не може да се каже, че те всичките са удобни. В това отношение всеки може да пробва да направи собствен шаблон за по-лесно международно избиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини