7.6 C
София

Президентът на Франция смени смартфона си заради шпионския софтуер Pegasus

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Президентът на Франция Емануел Макрон се отказа от стария си мобилен телефон и телефонен номер в светлината на събитията, свързани с използването на израелския шпионски софтуер Pegasus за онлайн следене на обществени и политически лидери.

Президентската институция съобщи, че Макрон има няколко телефонни номера и няколко смартфона. Отказът да използва един от тях не означава, че е следен. Това е просто една допълнителна мярка за осигуряване на безопасността, която е обновена и подобрена заради скорошния инцидент, в рамките на който се разкри ролята на израелското кибероръжие, използвано за следене на политици, адвокати, защитници на човешките права, министри и други.

Израелският парламент съобщи, че възнамерява да разгледа различните възможности за ограничаване износа на този шпионски софтуер. Компанията производител NSO от своя страна, продължава да твърди, че Pegasus е продаван единствено за борба с престъпниците и терористите.

Да си припомним, че преди два дни френските медии съобщиха, че телефонът на Емануел Макрон е включен в списъка на потенциалните мишени на Pegasus, а сега стана ясно, че този нездрав интерес към френския политик са проявили специалните служби на Мароко. Те от своя страна категорично отхвърлиха всички обвинения от подобен род.

Редица други страни също изразиха загрижеността си относно използването на Pegasus. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че шпионски софтуер от подобен род не трябва да се продава в държави, в които не е предвидено издаването на съдебна заповед за неговото използване. В Унгария започнаха няколко разследвания едновременно за възможното използване на Pegasus.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини