fbpx
1.4 C
София

Ростех представи първата руска 5G базова станция

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Държавната корпорация Ростех демонстрира нова базова станция за работа с мобилните мрежи от пето поколение. 5G базовата станция е разработена в Русия и в нея се използват руски компоненти.

Базовата станция на Ростех работи в честотния диапазон 3,4-3,6 GHz. Това съответства на международните стандарти за 5G оборудването в различните държави. Към днешен ден в Русия този диапазон е запазен за държавните структури на страната и неговото комерсиално използване засега не е разрешено. Любопитно е, че Държавната комисия за радиочестотите препоръча на мобилните оператори да изграждат своите 5G мрежи по новия стандарт, който указва честотен диапазон от 24,25 до 25,00 GHz, като съответното 5G оборудване трябва да е изградено само от руски компоненти, включени в Единния регистър на руската радиоелектронна продукция. Засега не се знае дали устройството на Ростех е съвместимо с технологиите на руските мобилни оператори.

Новата руска 5G базова станция включва три модула: приемопредавател, модул за цифрова обработка и ядра за мобилните мрежи.

Ростех засега не е организирал масовото производство на тази 5G работна станция и представи само концептуален модел. За пълноценната реализация на този проект и започване на масовото производство е необходима инвестиция в размер на 40 милиарда рубли. Парите за създаването на макета на новата 5G станция са заделени от собствените средства на Криптонит (съвместно предприятие с различни концерни), а по-нататък инвестициите се очаква да дойдат от бюджета на страната и от различните търговски организации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини