Три четвърти от Android-приложенията незаконно следят местоположението на потребителя

4
117

Според ново изследване, три четвърти от приложенията за операционната система Android използват тракери на трети страни за проследяване местоположението на потребителите. За това съобщава The Guardian.

В проучване на френската изследователска организация Exodus Privacy е бил направен анализ на стотици мобилни приложения. Изследователите са се опитали да намерят в приложенията скрити „очи“, позволяващи на разработчиците на приложения да идентифицират почти точното местоположение на потребителите си.

Сред приложенията, които използват подобни плъгини, са едни от най-популярните приложения в Google Play Store, включително и Tinder, Spotify, Uber и OKCupid.

Всички четири приложения използват услугата, която е собственост на Google и се нарича Crashlytics. Тя на първо място проследява отчетите за сривовете на приложенията, но също така може да предостави и възможност „да получите представа за потребителите си, според това какво правят те всеки ден“.

Други тракери в приложенията са се е оказало трудно да се намерят. Например, тракерът FidZup Ви позволява да „откриете местоположението на мобилния си телефон и съответно на неговия собственик“. Тези тракери се оказаха скрити в много приложения.

Учените добавят, че тази ситуация може да се наблюдава и в iOS системата, тъй като „много от фирмите, разпространяващи приложения чрез Google Play, го правят и чрез App Store, а компаниите-тракери открито рекламират комплекти за разработване на софтуер (SDK), които са съвместими с множество платформи“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари