В този телефон, обменът на криптираните сигнали се осъществява чрез обикновените канали, а криптиращите ключове безопасно се излъчват чрез защитена квантова връзка с помощта на специален сървър за квантово разпределение на ключовете.

Специалистите от Московския университет създадоха квантова линия за телефонна връзка, основният компонент на която е сървърът за квантово разпределяне на криптиращите ключове, към който потребителите са включени чрез оптичен кабел. По време на сесията, клиентите синхронизират ключовете чрез защитения канал, а криптирания трафик могат да обменят чрез произволен друг канал. По този начин се осигурява надеждно защитена връзка, като ключовете могат да се променят десетки пъти за една минута.

Квантовата защита на информацията се базира на това, че данните се кодират в квантовите състояния на фотоните – например, чрез тяхната поляризация. Всеки опит за измерване на тези състояния води до тяхната промяна според законите на квантовата физика. Ето защо няма начин за скрито подслушване на тези линии.

Квантовата връзка има недостатъци. Квантовите състояния на фотоните се разрушават твърде лесно и това е причината обсегът на квантовия телефон да не превишава 100 километра. Освен това, скоростта за обмен на данните чрез тази система не е много висока.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари