Apple уведоми притежателите на iPhone 5, че спешно трябва да обновят iOS

2
1093

Apple изпрати специални съобщения, които заемат целия екран на смартфоните iPhone 5, с които съобщава, че е необходимо спешно и задължително обновяване на iOS до версия 10.3.4. Ако това не бъде направено, то от 3 ноември тази година в 12AM UTC с тези смартфони няма да може да се посещават уеб страници, да се използва електронната поща, ще станат недостъпни услугите App Store и iCloud. Проблемът е, че след тази дата няма да може вярно да се определя местоположението и няма да се поддържат функциите, свързани с работата на GPS модула.

Apple съобщи, че това е свързано с обнуляването на брояча на седмиците в GPS модула, което е станало в тези вече считани за стари мобилни устройства през нощта на 6-ти срещу 7-ми април 2019 година и е оказало влияние на работата и функциите на приложенията, на които са необходими точните значения на датата и времето. Обнуляването на номера на седмицата на системата за геопозициониране GPS се осъществява на всеки 1024 седмици, което е около 20 години. Причината е, че за GPS числото за седмиците се използват само 10 бита. Съобщението LNAV на Apple за всеобщо обнуляване на GPS седмицата бе изпратено 18 секунди преди границата 00:00Z UTC през нощта на шести срещу седми април 2019 година. Тогава броячът на седмиците показваше 1023, а след LNAV (GPS legacy navigation) стана равен на 0.

Само че през месец юли Apple представи специално обновяване за оправяне на забелязани бъгове в остарелите iOS версии 10.3.4 и iOS 9.3.6, необходимо, за да могат старите iPhone 4s, iPad mini от първо поколение и iPad 2 и iPad да работят нормално. В списъка устройства за обновяване iPhone 5 го нямаше, но сега се оказа, че и той трябва да бъде обновен.

Apple съобщи, че след 3 ноември 2019 година iPhone 5 нама да може да бъде обновен по безжичен път, понеже за тези остарели според днешните стандарти устройства ще бъде изключена услугата iCloud Backup и потребителите ще трябва да използват жична връзка с персонален компютър, за да могат да инсталират ъпдейта.

Корпорацията добавя, че този проблем ще засегне незначителен брой потребители, все още използващи iPhone 5. Според статистиките на Apple, към 15-ти октомври 2019 година само 9% от работещите мобилни устройства използват iOS под версия дванадесет. А ако се изключат айфоните, които са продадени преди повече от четири години, то делът на старите версии на iOS пада под 7%.

Но въпреки това, впечатляващо е, че Apple се е решила да представи обновяване за своята мобилна операционна система за старите си устройства, въпреки че вече изминаха цели 7 години от излизането на iPhone 5 на пазара.

Продажбите на iPhone 5 започнаха през есента на 2012 година и през 2013-та бяха заменени от iPhone 5s със скенера за пръстови отпечатъци Touch ID вграден в бутона Home.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари