fbpx
-6.2 C
София

Vodafone затвори сделката по продажбата на Verizon Wireless

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Verizon Communications е вече пълноправен собственик на мобилния си бизнес след като тези дни компанията приключи сделката по придобиването на дела на Vodafone Group във Verizon Wireless, съобщава TechWeek. Британската компания държеше 45% във Verizon Wireless.

Американците платиха $130 млрд. в кеш и акции за миноритарния дял, което осигурява 100% притежание на най-големия мобилен оператор в САЩ. Сделката бе анонсирана през есента на миналата година.

Докато конкурентът на Verizon на местния пазар – AT&T – е абсолютен собственик на мобилния си бизнес години наред, припомня изданието, Verizon Wireless съществуваше като джойнт-венчър обединение между британската Vodafone и Verizon Communications. Настоящата сделка ще доведе до ова, че компанията ще поеме контрол над мобилния си бизнес и ще си осигури пълен достъп до приходите от него. Това също така ще донесе допълнителни 10% печалба на акция на компанията, обяви Verizon в петък. Verizon Wireless отчетоха приходи в размер на 81 млрд. долара за миналата година.

От своя страна, британците ще върнат една голяма част от получените средства на своите акционери, съобши лично шефът на Vodafone Виторио Колао.

Анализатори смятат, че получените средства ще бъдат използвани също така за придобиването на по-малки компании в Европа, което да позволи на Vodafone да заздрави позицията си на европейския пазар на доставка на безжичен и мобилен интернет.

През октомври миналата година Vodafone придоби Kabel Deutschland – най-големият немски кабелен оператор – за сумата от $10 млрд. и слухове насочват към това, че компанията в скоро време може да придобие италианската Fastweb и испанската Ono. Някои анализатори спекулират, че пристигането на свежи пари в лондонските офиси на компанията може да й позволи придобиването на американския оператор Liberty Global.

Изданието напомня, че Verizon Wireless беше един от най-доходоносните бизнеси на Vodafone, като една от причините за това беше спадът в доходността на доставяните услуги в Европа, поради икономическите и регулаторни условия в редица страни.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини