fbpx
8.9 C
София

Amazon патентоваха снимането в студио при перфектно бял фон

Най-четени

Понякога човек наистина може да се изненада от това какви патенти съществуват. Знаете ли, например, че преди време одобрение получи патент за „създаване на снежни човеци“? Или, че правата върху една от най-популярните песни в света – „Happy Birthday“ – принадлежат на студиото Time Warner? Е, добавете към странния списък и името на Amazon, които току що се сдобиха с патент върху снимането в студио на перфектно бял фон.

Патент номер US 8,676,045 BI е кандидатствал в Американското патентно ведомство през 2011 година и е получил одобрение на 18 март тази година. В него се описва специфичен тип снимане, при който се използва директно осветление и осветяване на задния фон с цел постигане на перфектно бяло. Amazon определено правят всичко друго, но не „откриват топлата вода“, тъй като този метод се използва години наред от фотографи по цял свят. Обикновено перфектно белият фон се постига с осветяването на обекта с една лампа и осветяването на белия фон с втора, която свети малко по-силно.

В патента се обяснява и по-сложен метод за постигане на същия ефект, при който се използват още две лампи осветяващи фона отгоре-надолу и отдолу-нагоре (вижте графиката). В описанието се твърди, че с използването на това разположение на осветителните тела и апарата, ще се постигне перфектно бял фон, който после няма да има нужда от допълнително обработване, ретуширани или друг тип манипулация.

Сега остава само фотографите да стискат палци Amazon да не решат да си търсят правата и да искат обезщетение от всеки използващ метода за постигане на перфектно бял фон с комерсиални цели.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини