9.8 C
София

Sony показаха първата снимка заснета с помощта на извита матрица

Най-четени

Още през май попаднахме на информация, че Sony готвят наследник на пълнокадровия апарат RX1R, който ще използва уникална по рода си извита матрица. Съществуването на модела RX2 все още не е официално потвърдено, но преди броени часове компанията сама сподели първата снимка заснета с помощта на тази матрица.

Извитата матрица ще се справи с най-големия проблем на плоските матрици познат като „Пецвалско извиване на полето“. Този проблем се получава, когато светлинните лъчи проникващи през периферията на обектива падат не върху, а пред фокусното поле на матрицата. Производителите на фотоапарати се справят с този проблем като добавят към обективите скъпи елементи, които не само усложняват структурата им, но и ги правят по-тежки.

Извитата матрица на Sony, обаче, обещава не само да се справи с проблема, но и да спомогне за производството на ново поколение по-евтини и по-компактни обективи. Снимката, която виждате по-горе не може да се намери в по-висока резолюция и, действително, дори Sony признават, че вероятно ще трябва да почакаме преди да бъде представена извита матрица с голяма разделителна способност. Така или иначе, обаче, си имаме работа с чисто нова посока на развитие на фотографската оптика.

Ъглите на CMOS матрицата, която Sony са използвали за заснемането на този кадър, са извити към обектива като цялата й конструкция е подсилена с помощта на керамична задна пластина. Геометрията на матрицата позволява на по-късите и по-леки обективи с големи диафрагми да пропускат повече светлина. В допълнение, извиването на матрицата създава напрежение във фотодиодите, което, обаче, им влияе по-скоро положително, намалявайки количеството шум.

От Sony дори твърдят, че извивката на тези матрици е подобна на извивката на човешкото око и дори работи подобно на него.

Компанията е разработила прототипна матрица с размер 2/3 от инча, както и нейна пълнокадрова версия. По всяка вероятност поне в началото новата матрица ще се използва само в апарати с фиксирани обективи, тъй като, така или иначе, нито един обектив на пазара няма да е съвместим с подобна конструкция. Това прави възможността матрицата да дебютира в наследника на RX1R още по-вероятна.
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини