fbpx
0.8 C
София

Английската агенция GCHQ създаде клъстър от 66 Raspberry Pi

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Британската агенция GCHQ, която може да се счита за аналог на NSA, създаде клъстър от 66 миникомпютъра Raspberry Pi. Клъстърът е създаден за образователни цели и няма да се използва за разбиване на кодове и мониторинг на телефонни мрежи.

За базов елемент на този клъстър служи модул от осем обединени в мрежа устройства, който се нарича OctaPi. Размерите на този модул са малки и са съобразени с охлаждането, консумацията на електрическа енергия и други. Всеки модул OctaPi разполага със собствен малък течнокристален дисплей.

Всеки OctaPi модул може да бъде използван като самостоятелна единица, като няколко OctaPi образуват общ клъстър. Засега в проекта са включени 8 отделни OctaPi модула плюс два контролни възела с W-Fi адаптер за безжична връзка, сензорен екран и камера. Всеки миникомпютър е модел Raspberry Pi Bs. Ако се използват новите миникомпютри тип Raspberry Pi B2, мощността на клъстъра би нараснала значително, при същата цена.

Този интересен проект се нарича Bramble и се използва софтуер, базиран на Node.js, Bootstrap и Angular. Проектът бе демонстриран по време на форума Big Bang Fair, който се състоя в Бирмингам и цели да привлече деца и ученици към научна и инженерна работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини