fbpx
4.8 C
София

Видеокартите Intel Arc са тук – защо никой не говори за тях?

Къде е шумът около настолните видеокарти на Intel?

Най-четени

Първите графични карти Intel Arc за настолни компютри са на пазара от месеци. Както Intel Arc A750, така и Intel Arc A770 имат прилични характеристики и като цяло са по-достъпни от графичните карти GeForce на Nvidia и Radeon на AMD. Като се има предвид, че последните две отдавна са единствените възможности за потенциалните купувачи на видеокарти, картите на Intel представляват потенциална реална трета опция.

За съжаление, картите Intel Arc не се радват на голям интерес. Въпреки че някои виждат потенциал в графичните процесори на Intel, по-големите компютърни и геймърски общности не изглеждат толкова ентусиазирани. Всъщност, ако не следите новините за потребителските технологии, може да не знаете, че Intel дори пусна нова линия собствени дискретни графични карти. Това не е добра новина за Intel.

В тази статия от Tom’s Guide ще разяснят защо настолните видеокарти Intel Arc не са привлекли повече внимание и защо това е важно, когато се подготвяме да навлезем в 2023 година.

Бяха пуснати твърде късно

Нека кажем очевидното: Intel не се справи добре с пускането на графичните си процесори Arc на пазара. Серията Arc A за лаптопи беше пусната в края на март, а настолните Arc 5 и Arc 7 бяха забавени от лятото чак до октомври. Забавянето беше достатъчно лошо, но в този случай то беше потенциално фатално.

Arc A750 и Arc A770 бяха пуснати на пазара на 12 октомври – в същия ден, в който излезе Nvidia GeForce RTX 4090. Nvidia GeForce RTX 4080 се появи не след дълго – на 16 ноември, докато Radeon RX 7900 XT и Radeon RX 7900 XTX на AMD бяха представени на 13 декември.

Arc A750 и Arc A770 бяха пуснати на пазара на 12 октомври. (Снимка: Intel)

Ако серията Arc за настолни компютри беше пусната през лятото, това щеше да е единствената нова опция за графичен процесор, налична по това време. Сега Intel трябва да се конкурира директно с чисто нови карти на своите съперници. Компанията пропусна огромна възможност, като не пусна своите настолни графични процесори, когато първоначално планираше.

Спецификации от среден клас

Още през юли Intel изправи Arc A750 срещу GeForce RTX 3060 и сравни относителната им производителност в редица игри, работещи с резолюция 2560 x 1440 и предварително зададени високи настройки. Както обясни Райън Шрут от Intel, всички тествани заглавия са работили по-добре на графичния процесор на компанията. Това включва F1 2021, която работи със 17% по-добре, и Fortnite, която работи с 6% по-добре.

Това са резултатите на компанията, така че правете от тях каквото искате. При това положение маркетингът предполага, че сегашната серия графични процесори Intel Arc са предназначени за потребители, които търсят карти от среден клас, които осигуряват добра производителност и не пресушават портмонето.

Серия Intel Arc срещу Nvidia GeForce RTX 30. (Снимка: Intel)

Говорейки за цена, Intel Arc A750 започва от близо 700 лева, а A770 от близо 1000 лева. Началното ниво Arc A380 е още по-достъпно – с начална цена от 340 лева при някои търговци на дребно.

Тези цени са примамливи, особено след като почти две години на пазара се предлагаха видеокарти с прекалено високи цени. Това обаче също така означава, че не получавате най-съвременните графики и производителност от тези карти от среден клас. Това не е нещо, което потребителите в областта на компютърните игри непременно търсят.

Слаба драйвърна поддръжка

Графичните процесори от серията Arc работят достатъчно добре на съвременните компютри. Но ако играете заглавия с DirectX 11 или по-стари, може да се сблъскате с някои проблеми. Наскоро Intel пусна актуализация на драйверите, която повишава производителността на заглавията с DirectX 9, но е ясно, че по-старите игри ще имат проблеми при работа с графичните карти на Intel.

В своето ревю на Intel Arc A770 Limited Edition, сайта Tom’s Hardware заяви, че драйверите на Intel Arc са „придирчиви“. Например Fortnite не успя да се стартира по време на тестовете на сайта. В крайна сметка Intel пусна актуализирани драйвери, за да отстрани този проблем, но той подчертава факта, че графичните процесори Arc все още не са толкова готови за игри, колкото техните конкуренти.

Непозната стока

Intel е добре известна със своите процесори, но графичните ѝ процесори Arc представляват непозната стока. Хората знаят какво получават с видеокарта на Nvidia или AMD. По-точно казано, те ще знаят колко добре техните компютри и старите игри ще работят с тези графични карти. Същото не е вярно за графичните карти Arc, както обсъдихме в предишния абзац.

На Intel ще бъде трудно да измести Nvidia в областта на графичните карти. (Снимка: Nvidia)

Лоялността към марката е друг фактор, който трябва да се вземе предвид. За да накарате ентусиаст на Nvidia или AMD да се откаже от вудеокартата на любимата си компания и да я замени с тази на Intel, ще трябва да положите доста усилия. Nvidia е настоящият крал на графичните карти, а AMD постигна значителен напредък в предлагането на графични карти през последните години. Може да отнеме много време (и по-добра поддръжка на драйвери), за да могат видеокартите Intel Arc да си спечелят лоялна фенска маса.

Заключение

При положение че AMD и особено Nvidia са толкова силно застъпени в областта на графичните процесори, няма да е лесно за Arc GPU на Intel да набере популярност. Дори и те да имат безупречно представяне, едва ли ще успеят да изместят настоящите (и единствени) крале на пазара на графични карти. С оглед на това смятаме, че Intel трябва да бъде похвалена за това, че изобщо се хвърля в надпреварата при графичните процесори.

Графичните процесори за настолни компютри Intel Arc имаха труден старт, но при достатъчно време бъдещите им итерации могат да се конкурират с Nvidia и AMD. Не може да се каже обаче кога ще се случи това. Нека не забравяме, че AMD се опитва да победи Nvidia от години и едва сега постига известен напредък. Възможно е също така Intel да се откаже изцяло от своето предприятие за графични процесори. В края на краищата серията Arc не е първият опит на компанията на пазара на графични процесори. Но ако бъдещите графични процесори Arc предоставят добри резултати, тогава войната на пазара за видеокарти ще станат по-интересна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини