fbpx
-3.3 C
София

Интелигентни куршуми с променлива траектория

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американската агенция за развитие на нови технологии в армията (DARPA) проведе успешни тестове на интелигентни куршуми калибър 0.50 за снайпери. Системата се нарича EXACTO, а името е абревиатура на Extreme Accuracy Tasked Ordnance. Новите куршуми са в състояние да променят траекторията си при засечено разминаване с прихваната от снайпериста цел.

Програмата за създаване на подобни амуниции стартира още през 2008 година, като Пентагонът е заделил за нейната реализация около 25 милиона американски долара. Подробните технически характеристики на системата са засекретени, но е известно, че EXACTO се състои от две основни части: прицелна и самият куршум, разполагащ със собствен микрокомпютър, който може да изчислява някои параметри на околната среда, необходими за корекция на полета. Една от вградените в тази система функционалности е воденето на бърза стрелба със следене на топлинната следа на прихваната цел.

През 2012 година подобни куршуми тестваха специалистите от  Sandia National Labs, но при нея се налагаше използването на лазерно насочване към мишената. Тези системи са особено подходящи за стрелба в мъгла, дим и други прегради за зрението.

Обикновеният снайперист поразява целта при всеки 9 от 10 изстрела на разстояние до 600 метра. С използване на EXACTO същият снайперист поразява целта на разстояние до 2000 метра.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини