fbpx
7.6 C
София

Как изглежда глобалната картина с недостига на чипове? Част I

Най-четени

Когато през последните седмици и месеци стана невъзможно да купуваме неща като пикапа Ford F-150 или Sony PS5 започнахме да обвиняваме недостига на чипове за това, което е действителната причина за пазарния дефицит на подобни продукти. От световен проблем, предизвикан от пандемията от COVID-19, който изглеждаше по-скоро моментно затруднение, недостигът на чипове прерасна в дългогодишно затрудняване и свиване на производството на всичко, което съдържа в себе си електроника. Ако трябва да сме честни, за първи път през последните години можем да наблюдаваме недостиг на електронни продукти – обикновено такива се намират дори в изобилие, продажбите им са постоянни, а компаниите, които ги произвеждат, се борят за потребителското внимание непрестанно, създавайки стотици всевъзможни модели, които трябва да грабнат купувача. Сега обаче, ситуацията изглежда много различна, като в момента картината се е превърнала в борба за потребителска мощ и упражнение на потребителска сила. Празничният сезон, в който традиционно се купуват най-много устройства по целия свят, сега наближава, като обаче е силно вероятно и тук да се проявят някои специфични феномени за икономическото неравенство – някои страни ще могат да отбележат силен празничен сезон от гледна точка на покупките, докато при други нещата ще останат доста по-скромни.

Ако в момента не можете да купите желаната от вас гейминг конзола или лаптоп, не сте единственият, който се сблъсква с такъв проблем. Недостигът кара технологичната индустрия и политиците по целия свят да се опитват да променят картината на световните доставки на чипове и да обърнат тенденцията на намаляващо значение на САЩ в бизнеса с микропроцесори. Правителството на САЩ не е доволно от това колко зависими са икономиката и военните сили на страната от азиатското високотехнологично производство. А производителите на чипове в Азия, които разчитат често на държавни субсидии, за да могат да провеждат своите изследвания и да изграждат новите си фабрики, и прогнозират широко глобално увеличение на търсенето на чипове, инвестират средства както никога досега.

Като цяло, недостигът на чипове хвърля нова светлина върху състоянието на производството в САЩ и колко от него е изнесено извън страната. Intel, която слезе на трето място след Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Foundry, се надяват да се възползват от топ факторите – нарастващото търсене и държавното финансиране – за да реализират невиждани досега инвестиционни проекти и печалби.

„Не искаме да създаваме ситуация, при която Съединените щати, които създадоха полупроводниковата индустрия и Силициевата долина, ще бъдат напълно зависими от други нации“, каза Ал Томпсън, който ръководи връзките на Intel с правителството в САЩ.

Новият курс на индустрията с чипове е част от това, което някои наричат еманципиране, което е част от една по-голяма картина на противоборство между американската и китайската икономика. Никой не очаква да съществуват успешни вериги за доставки и производство на високотехнологични продукти без връзки в чужбина, но желанието на всяка страна да отговори на недостига на чипове определено има националистически привкус.

Как започна недостигът на чипове?

Накратко, пандемията от COVID-19 е виновна и за този фактор, тъй като в продължение на дълго време ключовите световни фабрики за микропроцесорна техника стояха затворени, нямаше суровини и персонал, с които да работят, а след това работиха със силно ограничен капаците. От друга страна, по същото време започна и мащабно увеличаване на търсенето на технологични продукти за работа от вкъщи, като компютри, таблети и уеб камери, което нарасна толкова много, че наруши способността на индустрията да произвежда достатъчно полупроводници – и не ставаше дума само за скъпи и трудоемки за производство чипове като централни процесори, които се използват в компютри и лаптопи, а и за множество по-базови и поддържащи чипове, необходими за производството на неща като съдомиялни машини, бебефони, LED осветителни тела, автомобили и какво ли още не. Разбира се, най-силно засегнато беше производството на устройства като таблети, игрови конзоли, телевизори, графични карти, лаптопи и компютри – т.е. всякакви устройства, които хората, останали по домовете си заради глобалния локдаун, започнаха да купуват със сериозен ръст. Утежняване на проблема се усети, когато се разрази пожар в производствените бази на японския производител на чипове Renesans Electronics, а тежката изминала зима в Тексас доведе до прекъсването на електрическото захранване към заводите за чипове на Samsung.

Затварянето от COVID-19 накара производителите на автомобили да задържат поръчките за чипове. Тези компании обикновено са клиенти на по-евтини и по-лесни за производство процесори, които не изискват авангардни технологии и значителна мощност, каквито се изискват при топ компютърните процесори. Тогава обаче настъпи и една неприятна за тях изненада, тъй като разбраха, че на фона на нарастващото търсене на чипове във всички сектори, производителите на чипове са заделили основните си производствени мощности за главните си клиенти, които именно разчитат на процесори, ползващи скъпи и авангардни технологии.

И това не е целият проблем. Рязкото увеличаване на използването на корабен транспорт и недостигът на корабни контейнери затрудни доставките не само на готови стоки, но и на техните компоненти и суровини. Автомобилите и компютрите изискват стотици електронни компоненти, но дори когато липсва само един електронен компонент, продуктът не може да бъде произведен. А много често се разчита и на технологични продукти, които се произвеждат специално само от една компания.

Колко дълго ще продължи недостигът на чипове?

Вероятно положението няма да се влошава повече от това, което е, а тенденцията е за силни опити за разрешаване на проблема, но вероятно ще продължи поне още няколко месеца. Производителите на чипове полагат големи усилия, за да могат да създадат възможно най-много нов производствен капацитет в рамките на своите съоръжения и фабрики, но са необходими години, за да се изградят нови заводи и да се увеличи достатъчно производството, за да може да има гладка синхронизация между търсенето и предлагането.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър каза пред CNET, че смята, че сме почти във фазата на най-големия недостиг на чипове, който ще продължи до втората половина на 2021 г. Той прогнозира, че недостигът постепенно ще намалее до 2022 г. и ще избледнее през 2023 г.

Несъответствията в предлагането и търсенето на чипове са често срещани от десетилетия, но досега не се е наблюдавала ситуация като настоящата. „Винаги сме минавали през цикли. Този път е различно“, каза главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су през септември на конференцията Code. Тя също очаква този недостиг на чипове да намалее през 2022 г. Но изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна смята, че е по-вероятно недостигът на чипове да продължи до 2023 г. и дори 2024 г.

Какво е засегнато от недостига на чипове?

По-лесно е да се каже какво не е засегнато. Почти всяко устройство от нашите бит и ежедневие използва чипове, така че недостигът се отразява зле на камери за наблюдение, микровълнови фурни, телевизори, пейсмейкъри, перални машини и каквото още се сетите.

Най-тежко засегната е автомобилната индустрия. Автомобилите вече обичайно са обсипани от компютърни чипове, които контролират всичко – от информационно-развлекателните системи в салона до системите за антиблокиращи спирачки, а автомобилната индустрия разчита в голяма степен на подхода по „закупуване точно навреме“, което традиционно намалява разходите, но в настоящата ситуация означава, че в момента компаниите производители нямат достатъчно компоненти, за да се справят с тежкия недостиг. Ситуацията е свила приходите с приблизително 210 милиарда щатски долара през 2021 г., според проучване на AlixPartners, а автомобилното производство може да продължи да страда до 2023 г.

Недостигът принуди автомобилните производители да спрат производството на новите си модели, като засегнати са компании като Ford Motor, General Motors, Toyota, Nissan, Subaru и Stellantis (бившия Fiat Chrysler). Някои производители на автомобили доставят коли без много от традиционните екстри, които са планирали да бъдат част от моделите, оставяйки клиентите без сензорни екрани например. Tesla е една от компаниите, които биват сериозно адмирирани за това, че успя да се справи по-добре от останалата част от конкуренцията в бурята, но все още страда от ограниченията в доставките на чипове.

Гейминг конзолите също са силно засегнати. Недостигът на чипове означава нестабилни наличности и на крайните продукти, затова много дилъри, които искат да запазят печалбите си, вдигнаха цените на устройства като Sony PS5 и Microsoft Xbox Series X. Nintendo Switch и Stream Deck на Valve също изпитват сериозни затруднения в доставките.

Дори Apple пострада от глобалната ситуация, въпреки че беше ръководена от гуруто във веригите за доставки Тим Кук, който имаше огромното влияние да направи множество поръчки за компанията предварително. Пускането на миналогодишния iPhone 12 на пазара закъсня със седмица и недостигът на чипове продължи да затруднява работата на Apple и тази година, като много от устройствата, които представи, като например 24-инчовия iMac 2021 и iPhone 13 в момента се намират трудно в някои пазари и региони.

За да се справи с проблема, производителят на компютри Framework е трябвало да направи „рискови покупки“, като е закупил допълнителен инвентар от компоненти преди доста време , каза главният изпълнителен директор Нирав Пател, въпреки че досега компанията е  успяла да издържи бурята. „Това определено е дългосрочно, продължително предизвикателство за всички“, каза той.

Какво правят производителите на чипове, за да увеличат производството?

Производителите на полупроводници правят всичко възможно, за да могат да извлекат максимума от своите производствени центрове и фабрики. Но те не могат да направят особено много за непосредствения недостиг на компоненти.

Отнема години, за да се изгради една микропроцесорна фабрика. И тъй като това е една наистина скъпа инвестиция. Именно поради това много производители дълго се колебаеха дали би си заслужавало предприемането на изграждането на нови производствени мощности и фабрики, тъй като, за да могат те да се изплатят и да започнат да генерират печалби, е необходимо тенденцията за високо търсене на чипове на продължи да съществува. В момента производителите правят всичко възможно, за да увеличат производството, но те не могат да направят много за непосредствения недостиг.

Intel току-що започна изграждането на две нови съоръжения, Fab 52 и 62 в Аризона, които ще имат обща стойност от повече от 20 милиарда щатски долара. Но те няма да започнат масово производство до втората половина на 2024 г., както става ясно от изказванията на Кейван Есфарджани, директор на производствените вериги и веригите за доставки на Intel.

Но днешният недостиг ускорява утрешните инвестиции. Производители на чипове като Samsung, GlobalFoundries, Intel и TSMC виждат, че търсенето на полупроводници нараства, тъй като цифровите технологии се разпространяват далеч отвъд компютрите и смартфоните.

Така Intel ще положи значителни усилия да произвежда чипове и за други клиенти, а не само за собствените си потребности. За целта обаче компанията ще трябва да произвежда високотехнологични чипове, за да постигне максимална ефективност на производствени си съоръжения, при които има висока печалба от себестойността на използваните суровини и ресурси. Това обаче никак не е лесно, като се има предвид, че голяма част от автомобилната индустрия избира и използва компоненти, които са на пазара от години. Това обаче може да помогне на усилията на Intel да се превърне в топ производител на чипове за различни компании, а не само да бъде играч на пазара на процесори, който се конкурира с останалите пряко.

Колко скъпи са тези инвестиции?

Предстоящите капиталови инвестиции на производителите на чипове са изключителни. Intel обяви над 23,5 милиарда щатски долара разходи за тази година в САЩ, последвани от планове за две „мегафабрики“ през следващите години на обща стойност от 200 милиарда щатски долара. Става въпрос за наистина големи производствени площи.

TSMC от своя страна планира да инвестира 100 милиарда долара в продължение на три години, в това число и в нов завод в Аризона, и току-що обяви ново страхотно партньорство в Япония със Sony. Samsung планира да инвестира 145 милиарда долара до 2030 г.

„Преди пет години хората смятаха, че дейността и инвестициите ни са скучни. Сега светът наистина осъзна, че това, което правим, е наистина съществено за всички останали човешки дейности в съвременния свят“, казва Су.

През ноември Samsung обяви, че една от нейните инвестиции ще бъде във фабрика на стойност 17 милиарда щатски долара в Тейлър, Тексас.

Недостигът на чипове също така даде нов тласък на по-малко известните производители на чипове, които все още изграждат чипове с производствени технологии от по-ранно поколение. Това включва ST Microelectronics, Onsemi, Microchip, NXP Semiconductors и Infineon. GlobalFoundries, производственото подразделение AMD, отделено през 2018 г., което проведе първоначалното си публично предлагане въпреки липсата на рентабилност и се отказа от надпреварата да бъде в крак с трите водещи производители на чипове: Intel, Samsung и TSMC.

GlobalFoundries инвестира 1 милиард долара, за да увеличи сегашния си производствен капацитет в Ню Йорк и да добави още един завод там. Освен това изгражда фабрика в Сингапур и разширява такава в Германия. Фабриките са скъпи, но клиентите на чипове могат да споделят инвестиционните разходи. За да осигурят капацитет за бъдещи продукти, компании като Nvidia, AMD и Qualcomm плащат милиарди долари на производителите на чипове. Intel очаква такива предплащания и за своите предстоящи фабрики.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини