fbpx
4.9 C
София

Най-необичайните лаптопи от последните няколко години

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Пазарът на лаптопите, както и на смартфоните е добре известен с жестоката си конкуренция. Няколко големи компании се борят за доминиране на пазара, останалите също се опитват да вземат част от печалбата, а неотдавна редица сравнително малки китайски производители започнаха да предлагат доста интересни модели при съвсем поносими и ниски цени. Разбира се, където има конкуренция, винаги се появяват необичайни технологични решения. Нека се спрем по-подробно.

Lenovo Yoga Book: сензорното бъдеще

Свикнали сме да виждаме сензорни клавиатури предимно в таблетите и смартфоните, но специалистите на Lenovo отидоха по-далече. те представиха лаптоп с два екрана, единият от които може да играе ролята на клавиатура и тъчпад.

Това решение дава възможност рекордно да се намали дебелината на устройството – едва 9,6 милиметра, както и сериозно да се намали теглото – едва 690 грама. Производителността на това устройство не е особено голяма. Използва се слабичкия Intel Atom x5 и са налични само 4 GB оперативна памет и 64 GB флаш-диск. Това е малко според днешните изисквания, а е и ясно, че при тази дебелина трябва да забравим за големите USB портове. Сензорна клавиатура в лаптопа не всеки би се решил да постави – това е доста футуристично, а и неудобно за въвеждане на информация. Няма тактилен отклик и няма как да се разбере, че виртуалният клавиш е натиснат. Тоест, няма как да се въвежда текст „на сляпо“. Версията с Android струва $500 и Lenovo Yoga Book не стана популярен. Но е необичаен.

Asus ROG GX800: лаптоп с водно охлаждане

Топ-лаптопите отдавна догониха по производителност персоналните компютри. Вече има мощни мобилни процесори с възможност за овърклок, мобилни видеокарти, които се различават от десктоп версиите само по тактовата честота, възможно е поставянето на две графични карти в SLI масив. Да не говорим за гигабайтите памет и терабайтните флаш дискове. Само че всичкият този хардуер трябва да се охлажда. Asus реши този проблем с помощта на хибридно водно охлаждане.

ROG GX800 е оборудван с мощен четириядрен Core i7, има две видеокарти GTX 1080, както и воден контур. Когато използвате лаптопа по време на пътуване (малко съмнително при неговото тегло от 5 килограма), охлаждането се осъществява от два вентилатора. Дотук всичко е стандартно. Но вкъщи към лаптопа може да се включи специална док станция, в която са поставени помпа и радиатори. При фиксирането на лаптопа към дока, тръбите се съединяват и неговите CPU и GPU започват да се охлаждат не с въздух, а с вода.

Това охлаждане дава възможност за клок както на процесора, така и на графичната карта. Asus подчертава, че в крайна сметка производителността е по-висока от тази на обикновен десктоп компютър с две GTX 1080, със SLI връзка и без овърклок.

Разбира се това решение е съвсем нишово и е по-скоро демонстрация на възможностите на Asus. Едва ли някои ще носи със себе си лаптоп с с автономна работа не повече от 2 часа, който за да покаже максималната си производителност, има нужда от тежка док станция. А при цена от над $3500, повечето потребители биха избрали десктоп със същата мощност, който ще струва двойно по-малко.

Razer Project Valerie: лаптоп с три дисплея

Десктоп компютрите са удобни с това, че към тях могат да бъдат включени например три монитора, с които потребителят изцяло да се потопи в работа и игри. Razer, известна със своите качествени геймърски лаптопи, представи на CES 2017 работен прототип на лаптоп с три дисплея.

Хардуерът е много добър – 4-ядрен Core i7, графична карта GTX 1080, три дисплея с по 4К резолюция. Дебелината и теглото също са солидни – 5,5 килограма и 38 милиметра. Разбираемо е защо Razer не обяви времето на автономна работа.

Уви, този лаптоп не излезе на пазара. Може би механизмът да се е оказал ненадежден, но най-вероятно Razer е решил, че неговото производство няма да бъде изгодно и няма да донесе печалба.

GPD Pocket: малък и симпатичен

GPD Pocket е лаптоп със съвсем малки размери, дисплей с размер на диагонала едва 7 инча, но с FHD резолюция и IPS матрица. Устройството има пълноценна клавиатура, два USB порта, HDMI видеоизход, процесор Intel Atom (Core m във второто поколение) и до 8 GB оперативна памет плюс 128 GB флаш-диск – сериозен хардуер за подобни габаритни размери.

Автономната работа превишава 8 часа, а малките размери позволяват устройството да се носи в джоба. Изключително популярно в някои среди решение, особено като се има предвид, че в китайските онлайн магазини може да се закупи при цена около $600 – къде по-евтино от редица топ-смартфони с по-лоши характеристики.

Acer Predator 21X: геймърското чудовище

17-инчовите лаптопи вече никого не учудват. 18-инчовите са редки, но не привличат особено внимание. А какво да кажем за лаптоп с 21-инчов дисплей със съотношение на страните 21:9 и извит екран? Именно такъв лаптоп създаде Acer и го представи като топ-решение.

Естествено, не може да става дума за компактност. Лаптопът тежи 8 килограма, дебел е 83 милиметра и едва ли някой ще го мъкне на работа. Производителността е на ниво: топ версия на Core i7 с възможност за овърклок и две видеокарти GTX 1080 свързани в SLI мост. Няма водно охлаждане, но вентилаторите са пет. Поставени са 64 GB оперативна памет, два NVMe SSD по 512 GB, хард диск с капацитет 2 TB. Но и захранванията са две с мощност по 330 W.

Acer произведе само 300 броя Predator 21X.

The Dragonfly Futurefön: един от най-добрите концептуални лаптопи

Като се има предвид цената от 300-400 долара, популярността на това устройство изглежда осигурена. Но първият прототип се появи чак през 2016 година, като неговите създатели така и не показаха дисплея на лаптопа. Накрая и най-верните фенове разбраха, че няма да видят този лаптоп. Жалко, идеята е интересна.

 


Необичайните лаптопи и концептуалните мобилни устройства от този род не са малко и в следващата част ще разгледаме още няколко интересни модела.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини