Нова информация за начина на разпределението на ядрата в процесорите AMD Ryzen 5

0
646

От публикуваната досега информация знаем, че процесорите AMD Ryzen 7 съдържат два четириядрени клъстъра (CPU Complex/CCX), обединени един с друг, с помощта на бързата шина Infinity Fabric.

Уеб-порталът Legit Reviews съобщи, че за производството на процесорите от фамилията Ryzen 5, AMD използва бракувани осемядрени чипове с някои изключени модули – нещо, което едва ли учудва някого. Но в разговор с AMD, порталът успя да разбере кои именно физически ядра ще бъдат изключени. Оказа се, че броят на работещите процесорни ядра във всеки един от двата клъстъра ще бъде еднакъв.

Според тези данни, 6-ядрените Ryzen 5 1600X и Ryzen 5 1600 ще работят по схемата 3+3, а 4-ядрените Ryzen 5 1500X и Ryzen 5 1400 – по схемата 2 +2.

Освен това, в по-скъпите модели процесори Ryzen 5 се използва напълно работоспособен кеш от трето ниво, който в моделите с индекс 1600X, 1600 и 1500X е с размер 16 MB. В същото време, по-евтините 4-ядрени чипове ще имат само 8 MB L3 кеш памет, разпределена между клъстърите по схемата 4+4.

За фамилията процесори Ryzen 3, която се очаква да излезе през втората половина на тази година, засега не се знае дали също ще се използват бракувани чипове Ryzen 7 или това ще бъдат нови процесори с един 4-ядрен клъстър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари