Водещи чипмейкъри и производители на компютри започнаха широкомащабни партньорства за създаване на ноутбуци с вградени модеми за поддръжка на петото поколение (5G) мобилни мрежи. Това бе съобщено от запознати източници за тайванския новинарски портал DigiTimes.

Според тях, за масовия пазар се подготвя пускането на ноутбуци с антенни модули, поддържащи двете 5G-технологии: sub-6GHz и mmWave 5G. Срокът за появата на тези продукти в продажба все още не е обявен.

През август 2020 г. MediaTek обяви, че разширява партньорството си с Intel, за да представи на пазара най-новото пето поколение мобилни хардуерни решения. По-специално става дума за персоналните компютри, способни да обменят данни през 5G мрежите. Предполага се, че такива устройства ще имат централен процесор от Intel и модем от MediaTek.

Mланира се още използването на модула MediaTek T700 5G. Този продукт вече е успешно тестван в реални сценарии. Чипът осигурява поддръжка на 5G мрежите с неавтономни (NSA) и автономни (SA) архитектури в честотния диапазон под 6 GHz.

Твърди се, че модемът MediaTek T700 5G е с висока енергийна ефективност, което е много важно, когато устройството се захранва от акумулаторна батерия.

Първите портативни компютри, създадени чрез партньорството Intel-MediaTek, ще дебютират в началото на следващата година. По-рано беше казано, че подобни лаптопи има вероятност да се появят и под марките Dell и HP Inc.

Първият 5G лаптоп, пуснат в продажба, е Lenovo Flex 5G, който се появи в магазините през лятото на 2020 г. Цената на новият продукт започва от $ 1400 и за тях получавате 14-инчов дисплей с резолюция 1920 x 1080 пиксела, 8 GB RAM и 256 GB UFS 3.0 устройство. Капацитетът на батерията е 60 Wh, което би трябвало да е достатъчно за 24 часа работа с едно зареждане. Върху корпуса са изведени два USB-C порта, жак за слушалки и скенер за пръстови отпечатъци.

Lenovo Flex 5G е оборудван с процесора Snapdragon 8cx и с интегрирания модем Snapdragon X55, който е способен да осигури максимално предаване на данните със скорост 7 Gbps. Чипът поддържа мрежите 5G и LTE Cat 22.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари