9.9 C
София

През изтеклия един месец се наблюдава спад в цените на видеокартите на AMD и Nvidia

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Интернет порталът 3DCenter от началото на годината натрупва статистики относно цените на видеокартите GeForce RTX серия 30 и Radeon RX 6000 в европейските магазини. Така например, в средата на месец май германските специалисти забелязаха, че цените на дребно на графичните карти Ampere почти винаги са тройно по-високи в сравнение с препоръчваното от Nvidia. Към днешен ден тези видеокарти значително поевтиняха, но както преди струват значително повече от препоръчителните от производителя цени.

Но със спада в курса на биткойна, както и на другите основни криптовалути, търсенето на видеокарти от страна на хората, които се занимават с добив на цифрови пари, значително намаля. Едновременно с това започна да намалява разликата в цените на графичните карти на Nvidia и на AMD.

Към днешен ден графичните карти от фамилията Radeon RX 6000 са със средно с 81% по-скъпи от препоръчителната цена, зададена от производителя. В същото време средната цена на видеокартите от серията Nvidia Ampere е с около 91% по-висока от препоръчителната. За да може да има по-нататъшно понижаване на цените на видеокартите, разработчиците и производителите на графични процесори трябва значително да увеличат доставките на актуалното към днешен ден поколение GPU. Засега това е трудно да бъде осъществено, понеже се наблюдава глобален недостиг на производствени мощности, а освен това буферната графична памет също се оказа дефицитна и нейната цена започна да расте.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини