При натоварване консумацията на новите процесори на AMD е със 100 W по ниска от чиповете на Intel

4
2138

Новите процесори Ryzen 5000 на AMD вече се продават и в интернет започнаха да се появяват все повече най-различни тестове. Естествено, новите процесори на Advanced Micro Devices непрекъснато се сравняват с топ-потребителските чипове на Intel – 9900k, 10700 и 10900k. А един от най-интересните тестове от този род е сравнението на консумацията на електрическа енергия от тези чипове.

В тези тестове новите процесори на AMD показаха интересен резултат: фактическата консумация на новите чипове Vermeer обикновено не превишава 143 W при BOX версиите, докато процесорите на Intel смело прехвърлят 250 W.

Графиката по-горе показва, че процесорите на AMD при максимално натоварване консумират почти два пъти по-малко, в сравнение със съпоставимите с тях по-производителност чипове Intel 10700, 10850 и 10900.

Най-интересна е консумацията на ‘народния“ Ryzen 5 5600X – процесорът на AMD с най-добро съотношение на цена и изчислителна мощност сред новата серия чипове. При тежки натоварвания и овърклок той демонстрира само 76 W, при спецификация 65 W. Има голяма вероятност към средата на 2021 година да видим мобилни решения на базата на именно този процесор.

Интересно изглеждат температурните коефициенти на тези процесори съпоставени с изчислителната мощност. Добре е известно, че Intel хитрува както с TDP показателя, така и с отделяната от чипа топлина. На практика в режим на Turbo boost, консумацията на процесорите на Intel е над двойно по-висока от показаното в спецификациите.

И при AMD има подобно превишаване, но не и двойно. Но каквото и да говорим, тези излишни 100W са сериозен аргумент в полза на AMD.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари