fbpx
5.7 C
София

Производителността на квантовия компютър H1 бе четворно увеличена

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американската компания Honeywell официално обяви, че е успяла четворно да повиши производителността на своя квантов компютър H1. Сега квантовите компютри на Honeywell се доставят на клиентите, оборудвани с 512 единици квантов обем. Компанията счита, че съвременните изчисления бързо се приближават към повратна точка и през следващите години сравнението на конвенционалните компютри с квантовите машини ще стане безсмислено, понеже разликата в производителността ще бъде изключително голяма.

След увеличаването на квантовия обем на компютъра H1, компанията Honeywell даде достъп към комплект инструменти за моделиране, които дават възможност за проверка на резултатите от изчисленията на квантовите машини с помощта на стандартни компютри. Тези показатели се изпращат на сегашните и на потенциалните партньори на Honeywell, като компанията предлага на всички организации свободно да се убедят във възможностите на новите квантови системи. При това Honeywell подчертава, че е стигнала до важен извод – дори и на най-производителните персонални компютри са останали около от 18 до 24 месеца за цялостна проверка на квантовите изчисления. след което ще станат ненужни. В съвсем близко бъдеще квантовите компютри ще отидат далеч напред, каза още президентът на Honeywell Quantum Solutions Тони Атли.

Изявлението на Honeywell е вече третият случай през последните девет месеца, през които различни компании поставят рекорди по броя кубити и на величината на квантовия обем. Квантовият обем (QV) е условна единица, която определя прогреса при квантовите изчисления. При този метод не се взема под внимание броя на кубитите в квантовия компютър, а се проверяват неговите изчислителни възможности с помощта на сложен комплект от статистически тестове и различни алгоритми. Според компанията, по този начин е възможно да се видят реалните перспективи на квантовите системи в комерсиалния сектор.

Интернет изданието VentureBeat допълва, че подходът на Honeywell се различава от стратегиите на конкурентите. Вместо да се увеличава броя на кубитите във всеки нов квантов компютър, както правят IBM и другите компании, Honeywell се фокусира само върху тези кубити, които са готови за пълноценна работа. Актуалната към днешен ден версия на квантовия компютър H1 използва 10 стабилни кубита, при които грешките, допускани в сложните алгоритми и тестове са минимални.

Хардуерът на H1 се базира на архитектура на уловени юни, която използва отделни заредени атоми за съхраняване на информацията. В квантовия компютър H1 се използват електромагнитни полета за улавянето на всеки йон по такъв начин, че той може да бъде манипулиран и кодиран с помощта на лазерни импулси.

Що се отнася до реалните сценарии за използване на H1, то сега Honeywell работи директно с BMW, DHL, JP Morgan Chase и Samsung. Партньорите използват квантови изчисления за решаване на сложните задачи от областта на химията, физиката, логистиката, както и за обучението на съвсем нови модели изкуствен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини