Обединеният холдинг Роселектроника обяви, че започва производството на първата партида компютри Елбрус 101-РС. Тестовата партида от 50 устройства ще бъде готова през месец юли тази година, а цената на тези най-първи модели ще бъде по-висока от цената на лаптопите MacBook.

Производителят обяви пред медиите, че първата тестова партида е предназначена само за държавните ведомства, за някои частни компании и за предприятията от промишлеността. Служител в холдинга назова предполагаемата цена на новите устройства:

„Цената на тестовите образци на персоналните компютри Елбрус 101-РС ще бъде в границите на 130 000 рубли. Серийно произвежданите модели, които ще се появят на пазара през 2018 година ще имат цена около 70 000 рубли“.

Според курса за деня, 130 000 рубли са около $2 300, а 70 000 – приблизително $1230.

Елбрус 101-РС е първата компютърна система, базирана на микропроцесора Елбрус-1С+, с дизайн едноплатков модул. Това e 64-битов чип с архитектура Елбрус и собствено интегрирано графично ядро с хардуерна поддръжка на 3D графика.

Процесорът Елбрус-1С+ е едноядрен с 6 двойни аритметично-логически устройства, всяко от които може да изпълнява до 4 операции с единична точност на един такт. Чипът има 2 MB кеш от второ ниво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари