fbpx
-1.4 C
София

Снимки на кристалите на мобилните процесори AMD Ryzen 5000G (Cezanne)

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Към днешен ден за хибридните процесори AMD Ryzen 5000G е известно на практика всичко. Но германският специалист по хардуер Fritzchens Fritz, известен с своите много добри снимки на кристалите на най-различни чипове реши да заснеме как изглеждат новите APU без горната капачка. Подробно е заснет хибридния процесор Ryzen 5 5600G с 6х ядра.

Кристалът на процесора Ryzen 5 5600G е съвсем същият, какъвто е и при другите чипове на AMD. Той се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес, площта му е 180 мм², налични са 10,7 милиарда транзистори.

След „скалпирането“ на хибридния процесор Fritzchens Fritz е направил снимки на кристала с висока детайлност, използвайки специализиран SWIR микроскоп. Изображението по-долу показва един до друг кристалите на AMD Renoir (Zen 2) и Cezanne (Zen 3).

Някои модули, включително контролера на оперативна памет и графичния ускорител са прехвърлени от процесорите AMD Cezanne без съществени промени. В същото време зоната с х86 ядрата е с осезателно увеличени размери, което се дължи на преминаването към архитектурата Zen 3 и двойно повечето кеш памет от трето ниво. Интересно е, че в чипа от фамилията Cezanne има празни участъци в кристала, които на изображенията са отбелязани като White Space.

Да напомним, че препоръчителната от страна на производителя цена на хибридния процесор Ryzen 5 5600G е $259.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини