fbpx
8.2 C
София

Стъкления чип на Xerox PARC се самоунищожава за 10 секунди

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите на Xerox PARC по поръчка на военната агенция DARPA, създадоха компютърен чип, който се разрушава при подаване на определена команда. Много експерти считат, че това изобретение може да се окаже революционно в областта на компютърната безопасност.

 

Тези чипове могат да се използват например за записване на шифровъчните ключове и паролите за достъп до шифрирания хард диск. Ако паролата се подаде неправилно три пъти, то чипът се унищожава, като се разсипва на хиляди малки песъчинки, от които е невъзможно възстановяването на информацията.

 

Изобретението бе демонстрирано на 10-септември тази година по време на конференцията „Wait, What?“ в Сент Луис, САЩ. Представеният чип бързо се разрушава и е съвместим със сега съществуващата електроника.

При производството на чипа се използва закаленото стъкло Gorilla Glass на компанията Corning, което се използва при много от съвременните смартфони.

 

В чипа е поставен специален резистор, който се нагрява при подаване на електрически ток и разрушава закаленото, но крехки стъкло. Активирането на самоунищожаването може да стане по най-различен начин. На конференцията бе показано активиране чрез фотоелемент, който задейства нагревателния резистор при задействане с помощта на лазерен лъч.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
peachnut
peachnut
6 години

Хм. Доста елементарно, но ефективно решение.

Нови ревюта

Подобни новини