fbpx
0.3 C
София

Създадени са гъвкави и чувствителни биотранзистори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създадената от испанските учени биосъвместима транзисторна платформа може да записва електрокардиограма на клетките и тъканите в продължение на много дълго време. Тя няма нужда от външни усилватели и не е вредна за съседните клетки.

На много пациенти се налага да се прави електрокардиограма преди операция или друга медицинска процедура. За тази цел се използват електроди за получаване на електрическата активност на сърцето. Но понякога тези сигнали са слаби, а и по този начин не може да се измери потенциала на малка група клетки.

Специалистите от Каталунския институт по биоинженерия IBEC заедно с другите си колеги от Испания, създадоха биологична платформа, включваща електронно устройство – органичен полеви транзистор с гейт от електролит (EGOFET). Биологичният транзистор дава възможност за извършване на мониторинг на електрическите сигнали на клетките в продължение на дълго време.

EGOFET транзисторите са направени от органичен материал, поставен върху гъвкава подложка, съвместими са с биологичните тъкани и осигуряват стабилна производителност при работата си във физиологичната среда.

Усилването на сигнала се осъществява без каквито и да било външни устройства, което осигурява много високо качество на сигнала. И още, биотранзисторът работи с много ниско напрежение, без да причинява вреда на клетките.

Учените не само са провели изпитания на новите електронни елементи върху клетки и тъкани на сърцето, но с помощта на новия биотранзистор най-подробно са изучили влиянието на широко разпространените препарати върху дейността на сърцето. Сега предстоят тестовете върху живи организми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини