fbpx
-0.3 C
София

Създаден е най-малкият в света фотонен разклонител за силициева фотоника

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Силициевата фотоника е млада и бурно развиваща се област на компютърните технологии, при която вместо електрони, както в стандартната електроника, се използват фотони. Теоретично, силициевият фотонен процесор може да обработва данните със скорост, близка до скоростта на светлината – милиони пъти по-бързо от последните суперкомпютри на планетата.

 

Екип учени от университета на Юта (University of Utah) създадоха най-малкият към днешен ден фотонен разклонител, който е с размери 2,4 х 2,4 микрона и на стандартен силициев кристал могат да бъдат поместени милиони подобни устройства.

 

Фотонният разклонител е базов елемент в силициевата фотоника. Той разделя подадения към него лазерен лъч на два отделни лъча с различна поляризация на светлината. Двата нови лъча се използват от фотонните еквиваленти на диодите, транзисторите и други компоненти от стандартната електроника.

Новият фотонен разклонител се изготвя от силиций и за неговото производство могат да се използват днешните технологии за производство на чипове. Специалистите отбелязват, че при фотонните устройства почти няма разсейвана топлина и тяхното проектиране и производство е по-лесно от обикновените чипове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини