fbpx
-3.9 C
София

Създадоха иновационни очила с автоматично фокусиране

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Устройството, разработено от изследователи от Станфорд, лекува промените на зрението, настъпващи с възрастта. Първите тестове изцяло потвърдиха превъзходството на новите смарт очила в сравнение с техните аналози.

С възрастта очната ябълка губи еластичността си и това пречи на точното фокусиране върху околните предмети. Този дефект се нарича пресбиопия и се коригира с помощта на очила за четене. Но много клиенти използват прогресивни (мултифокални) лещи или се решават на операция.

Специалистите от Станфорд представиха прототип на смарт очила, които решават проблема. Използват се лещи, запълнени със специална течност, които могат да променят формата си при необходимост. Те стават по-тънки или по-дебели и по този начин изпълняват ролята на обикновените мултифокални очила. Но в новите очилата са поставени малки сензори, които следят движенията на очите и определят къде точно гледа човекът, измерват разстоянието до наблюдаваните обекти и тази информация се използва за промяна на фокусното разстояние на пълните с течност специални оптични лещи.

Използваните в това устройство лещи, както и системата за следене погледа на човека съвсем не са нови изобретения. Но станфордският екип се е досетил да обедини тези технологии с помощта на неособено сложен софтуер. Новите очила с автоматично фокусиране използват информацията за движението на очите и поддържат постоянен и идеален фокус.

Проведени са тестове с 56 души, които заявиха, че новите смарт очила изключително много превъзхождат стандартните бифокални решения. С тях не се налага главата непрекъснато да се държи по един и същи начин, като още по-особеното е, че става възможно да се виждат предметите и с периферното зрение.

Засега новите очила са доста големи и напомнят VR шлем. Но идеята е великолепна, екипът усилено работи, за да ги направи малки, леки и удобни. При успех тези очила могат да облекчат живота на над един милиард жители на нашата планета.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини