fbpx
-0.4 C
София

Създадоха натрий-йонна акумулаторна батерия с капацитет 1,5 пъти по-голям от този на литий-йонната

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Южнокорейският институт за наука и технологии (KIST) обяви пред медиите, че екипът на доктор Сънг-Ок Ким от центъра за изследвания в областта на акумулирането на енергия, е разработил нов високоефективен и икономичен аноден материал за натриево-йонни батерии. Според изобретателите, новият материал акумулира 1,5 пъти повече електрическа енергия в сравнение с обикновения анод от графит, който се използва в литий-йонните акумулаторни батерии.

Характеристиките на новата батерия се запазват почти непроменени след 200 цикъла с високоскоростно зареждане и разреждане.

Натрий-йонните батерии отдавна привличат вниманието на учените, понеже тяхното производство е възможно да е 40% по-евтино в сравнение с производството на литий-йонните батерии. Това се обяснява с факта, че натрият е много по-разпространен метал в сравнение с лития. Но в сравнение с йоните на лития йоните на натрия са по-големи, а това означава, че не могат стабилно да се съхраняват в графита и в силиция, които широко се използват като аноди в батериите. За тяхното ефективно използване се е налагало да се създаде нов аноден материал с голям капацитет.

Търсеното вещество се оказа молибденов дисулфид (MoS2), който може да натрупа голямо количество електрическа енергия, но не е удобен за използване поради голямото си електрическо съпротивление и структурната нестабилност, която възниква при работата на батерия от подобен тип.

Южнокорейски специалисти са решили този проблем с помощта на слой от керамично нанопокритие, в който се използва силиконово масло, което е евтино и екологично чисто. Този слой е дал възможност да се създаде една стабилна хетероструктура с ниско електрическо съпротивление. Изследванията на южнокорейски учени показаха, че с използването на този материал се получават акумулаторни батерии с по-голяма енергийна плътност – приблизително 600 милиампера на грам.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
asd
asd
5 месеца

Докато стигнат реално потребление, ще минат десетилетия. Дори в настоящия хайп.

...
...
Отговор на  asd
5 месеца

От десетилетие четем подобни „разбиващи“ новини за супер батерии и все още на пазара нищо подобно не се появява. Странна раЛта.

NoName
NoName
Отговор на  ...
5 месеца

Ами, не е много странно. Всички тези модели на супер батерии имат доста дълъг списък с недостатъци или са невъзможни за промишлено производство. Примерно графена до скоро го добиваха с тиксо и графит😁

TGR
TGR
5 месеца

Ееее от колко години чета за пробиви в тази сфера…. Поне 5-10.
За съжаление обаче нищо реално.
Ако има пробив, повярвайте ми, за една година ще пуснат машините в действие.
Който успее да пусне първи подобен продукт ще бъде мулти милиардер за година само.

Нови ревюта

Подобни новини