fbpx
13.9 C
София

HP навлиза по-сериозно в Китай

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Hewlett-Packard възнамерява да стъпи още по-сериозно на пазара на най-многолюдната страна в света със сътрудничеството си с Университета Цинхуа, в резултат на което се очаква да се появи нова компания, която ще продава бизнес инфраструкторова технология на местния пазар.

Сделката, която беше анонсирана на 21.05., идва след месеци на спекулации, че HP възнамерява да продаде дела си в мрежовото обединение H3C в Китай на Tsinghua Unigroup. Споразумението за продажбата ще включва и странични договорености. В резултат на сделката ще се сформира компания, която обединява H3C Technologies и бизнеса със сървъри, съхранение на данни и услуги на HP, които компанията предоставя в Поднебесната империя. По силата на сделката, Tsinghua Holdings, част от Университета Цинхуа, ще придобие 51% в новата компания, които са оценени на $2.1 млрд., създавайки технологичен гигант в страната, който ще се стреми да достигне лидерска позиция на местния пазар в областта на продажбата на сървърни продукти, мрежово оборудване и решения за съхранение на данни, както и предоставянето на услуги и обслужване. След приключване на сделката – което се очаква да стане към края на тази година – новата компания ще стане част от Unisplendour, китайска софтуерна компания и системен интегратор, част от Tsinghua Holdings. Unisplendour също так е дистрибутор и партньор на HP за територията на Китай.

Очаква се H3C да даде работа на около 8000 човека и да има годишни приходи в размер на $3.1 млрд. Освен това HP China ще запази досегашните си активи и ще продължи да поддържа технологичните си операции в страната, което включва предоставянето на бизнес и корпоративни услуги и софтуер на Aruba Networks, бизнеса с принтери, персонални компютърни системи, както и доставяни на облачни услуги, основаващи се на HP Helion. „Общата компания ще разчита на богатото и ценно патентно портфолио, високопрофилни продукти и фокус над клиентите ни, както и на изследователските достижения на Цинхуа, които са на световно ниво“, сподели изпълнителният директор на HP Мег Уитман.

Настоящата новина е доста любопитна с оглед на действията на Пекин в последно време, който се стреми да разработва свои собствени технологични решения, скъсвайки постепенно със зависимостта си от американските IT гиганти. Вашингтон, от своя страна, размаха пръст на няколко китайски компании, като Huawei и ZTE, обявявайки ги за потенциална заплаха за сигурността на САЩ. През този месец пък ви съобщихме новината за изявените намерения от страна на американската армия да преустанови използването на сървърните решения и продукти на Lenovo, които се използват от американската бойна система Aegis.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини