fbpx
1.4 C
София

Intel ще започне да поема производството на чипове на други компании

Най-четени

След години на борба и опити да се справи с конкурентите си, Intel е напът да поеме нова стратегия, а именно да започне да произвежда чиповете на другия компании, използвайки собствените си производствени мощности, заяви новият главен изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер във вторник. Intel до голяма степен се е фокусирала върху създаването на собствени чипове, но това изглежда е напът да се промени с новия и независим бизнес отдел Intel Foundry Services.

Ако стратегията сработи, това ще отбележи значителен обрат за една от най-мощните компании в Силициевата долина за последното десетилетие. В продължение на години технологичното лидерство и маркетинговата кампания „Intel Inside“ държаха производителя на чипове в челните редици по продажби, както за крайни потребители, така и за производители и фирмен хардуер. Но през последните години компанията не успя да се възползва от динамиката на пазара, особено на пазара на мобилни устройства, както и претърпява значително забавяне в напредъка на процесорите си за настолни компютри, където компанията бива значително изпреварена от прекия си конкурент AMD.

Ходът на Intel също така може да помогне за укрепване на веригите за доставки и подизпълнители на технологии в САЩ – предимство във време, когато политиците са загрижени поради факта, че американските производители на чипове и технологии, основно разчитат на азиатски производители. Intel приветства политическите усилия за стимулиране на американския бизнес с процесори, но преустрояването на стратегията на компанията изобщо не е свързана с тези усилия, казва Гелсингер.

Тъй като Intel загуби лидерството си в производството на чипове, компании като Apple, Nvidia, Qualcomm и AMD се възползваха от производствените възможности на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung и други. Процесорът M1 на Apple, произведен от TSMC и захранващ няколко нови устройства Mac, е емблематична промяна. Той е значително по-бърз от конкурентните модели на Intel, използва значително по-малко енергия, благодарение на което батерията на лаптопа издържа дълго време при много тестове, спрямо чиповете на Intel.

Intel напредва в преминаването към новия си производствен процес за собствените си чипове, които използват електронни компоненти с размери от 10 нанометра (или 10 милиардни части от метъра), казва Гелсингер. Той също така изрази увереност, че компанията ще може да премине към 7-нанометров технологичен процес до 2023 г., при което ще може да настъпи удвояване на броя на елементите във веригите за единица площ. В същото време обаче, AMD предлага 7nm процесори от повече от три години.

„Intel се завръща. Старият Intel вече е новият Intel, който ще видим в бъдещето“, каза Гелсингер, визирайки лидерската позиция на компанията, която имаше в сферата на настолните и сървърните процесори, преди AMD да направи своята експанзия на пазара. „Нашата увереност в конкурентоспособността на 7nm нараства.“

Предизвикателства за производството на Intel

Въпреки това, изглежда компанията няма силни амбиции отново да се бори да си върне старата доминантна позиция на пазара, а по-скоро се преориентира към новите пазарни и икономически условия, намирайки път към най-добрите възможности, които има. „Опитът за създаване на нови процесори на Intel едва ли ще бъде по-успешен от всички опити, които компанията направи през последните години, за да си върне лидерската позиция“, каза Линли Гуенап, анализатор в Linley Group. „Intel винаги се е проваляла в собственото производство на силициеви чипове, защото не предлага стандартни инструменти и библиотеки, които TSMC и Samsung поддържат, а външните клиенти знаят, че те винаги ще бъдат с най-нисък приоритет при производството на чипове от Intel, тъй като сами по себе си представляват конкуренти на компанията.“

Гелсингер, изпълнителният директор на Intel, също се съгласява, че предишните опити на Intel да произвежда чипове за други компании са били „слаби“, но заяви, че този път компанията ще направи всичко възможно, за да бъде различно. Например, този път производството на чипове ще бъде отделна бизнес единица със собствени отговорности, финансови планове и отчети, като ще осигури специално гарантиран капацитет за външните клиенти, казва Гелсингер.

Предизвикателство е и усилието на Intel да стигне до производство на собствени чипове 7nm, ускорявайки хода си към следващото подобряване на технологията до 5nm и обхващайки нова технология за комбиниране на по-мощни чипове в по-малка площ.

„Ако някой може да спаси пазарната ситуация на Intel, то това е Пат – това е човекът, който може да го направи“, каза Гуенап за Гелсингер. Гелсингер работи от 30 години за Intel, преди да се издигне до поста на изпълнителен директор, а предишната му длъжност е била главен технологичен директор, преди да напусне за дълго време компанията, работейки за софтуерния гигант VMware.

Intel също заяви, че ще надхвърли досегашните прогнози за приходи и печалба за първото тримесечие, подсилени от силните продажби на чипове за лаптопи. Отдалеченото учене и работа по време на пандемия предизвикаха скок в търсенето на преносими и настолни компютри.

Нов бизнес, нови фабрики, нови клиенти

С току-що обявената стратегия, Intel се надява изпълнението на поръчки за производство на чипове за външни компании, да означава нов бизнес за компанията. Освен че ще продължи с развитието на собствените си линии процесори като Core и Xeon, компанията ще произвежда и предоставя мощностите си и на други технологични компании. Intel вече инвестира огромните 20 милиарда щатски долара в две нови фабрики за производство на чипове в Аризона, които ще разполагат със специален капацитет за производство на чипове, така че клиентите да са уверени, че Intel ще изпълнява техните поръчки с не по-малък приоритет от производството на собствените си модели.

Стратегията идва по време на голям недостиг на чипове, който забавя производството на автомобили и причинява други проблеми. TSMC планира да изразходи огромните 28 милиарда щатски долара за увеличаване на производствените капацитета за чипове тази година, за да се опита да отговори на резкия скок в търсенето.

Именно на този фон новината за стартиране на собствено производство за външни клиенти от Intel представлява позитивен ход на пазара. Но запознатите анализатори не очакват, че преориентирането на компанията ще даде резултати веднага. Необходими са години, за да се въведе нов фабричен капацитет на пазара.

Microsoft, Google, Amazon, Qualcomm, Ericsson и Cisco подкрепиха хода на Intel, въпреки че компанията не е разкрила конкретни подробности за своите планове. Intel също обяви и началото на ново партньорство с технологичния гигант IBM, но за него също не разполагаме с подробности. Intel Foundry Services „ще засили конкурентоспособността в САЩ“, заяви изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна в изявление.

В разцвета на компютрите на Intel най-близкият партньор на компанията в много отношения беше производителят на ОС Windows – Microsoft. Директорът на софтуерната компания от Редмънт Сатя Надела предложи подкрепата си за производствените промени на Intel – силен вот на доверие, като се има предвид мястото на компанията в индустрията за персонални компютри, а Гелсингер отвърна в публикация в Twitter с благодарности. Интересни са отношенията между двете компании, тъй като ходът на Intel до голяма степен следва този на изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела на пазара на смартфони.

Intel ще позволи на клиентите си да изграждат чипове, използвайки собствени процесорни ядра x86 и базирани на технологии на ARM, които доминират в бизнеса със смартфони. Клиентите на Intel също ще могат да създават чипове, използвайки RISC-V, по-нов конкурент от ARM.

Дори компаниите да планират да произвеждат чипове с други архитектури, Intel ще продължи да има възможност да обслужва компании, които към момента са клиенти на производствени изпълнители като TSMC, Samsung и UMC. Въпреки това, Гелсингер иска да се разбере, че основният фокус на компанията остава производството на собствени чипове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини