fbpx
-1.2 C
София

NASA се присъединява към европейския проект за изследване на гравитационните вълни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Програмата LISA, или eLISA (Evolved Laser Interferometer Space Antenna) е създадена за изследване на гравитационните вълни с помощта на лазерна интерферометрия на астрономични разстояния. Измерванията ще се осъществяват с помощта на три космически апарата, разположени във върховете на правилен триъгълник. Двете страни на този триъгълник с дължина 1 милион километра ще образуват раменете на гигантски интерферометър на Майкелсън, като с помощта на този уред навремето бе измерена дължината на светлинната вълна. Когато гравитационната вълна изкривява пространствено-времевата структура между двата космически апарата се появява възможност за измерване на относителните промени на дължините на раменете на интерферометъра, които се изразяват в промяна на фазата на лазерния лъч.

 

Първоначално се планираше проектът LISA да се развива чрез съвместните усилия на NASA и ESA, но NASA се отказа поради липса на финансиране.

 

Сега стана ясно, че NASA все пак ще продължи участието си в тази инициатива. Проектът струва около $2 милиарда и се предполагаше, че NASA ще поеме половината разходи. Но според най-новата информация американската космическа агенция ще участва с по-малка сума.

Мисията LISA е планирана да се осъществи в началото на 2030-те години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини