NVCT: електронни лампи в ерата на нанотехнологиите

1
855

Вакуумните лампи бяха неизменна част от първите електронни устройства, но през 70-те години бяха изместени от полупроводниковите прибори и на практика изчезнаха.

Сега се забелязва възраждането на вакуумните електронни технологии, но на съвсем ново ниво. NASA създаде принципно новите транзистори с вакуумни наноканали (Nanoscale Vacuum Channel Transistors, NVCT), които обединяват в едно и също устройство най-добрите страни на електронните лампи и съвременните полупроводникови елементи.

Каналите във NVCT всъщност не са вакуумни, а са запълнени с инертен газ с атмосферно налягане. Но при разстояние между електродите 50 nm вероятността за сблъскване на електрон с газова молекула е твърде малка и дори това да стане, молекулата не се йонизира, понеже напрежението е ниско.

NVCT са по-бързи от обикновените транзистори и са устойчиви към радиация и високи температури. Това са отлични качества за изграждане на свръхвисокочестотна комуникационна апаратура за дълбокия космос.

Новите елементи нямат недостатъците на ламповата техника – големи размери и значителна консумация на енергия. Дори напротив, очаква се с NVCT да бъдат преодолени ограниченията в миниатюризацията.

Новите транзистори външно по нищо не се различават от стандартните и могат да бъдат разпознати само с помощта на сканиращ електронен микроскоп.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари